Cartea Viei si a Vinului, V. Gutu, Fl. Mateescu, M. Avarvarei
Cartea Viei și a Vinului a fost structurată pe trei capitole principale, aparent diferite din punct de vedere profesional dar atât de legate între ele: înființarea unei plantații de orice mărime pornind de la mijloacele pe care fiecare ni le putem permite, protecția plantelor față de boli și dăunători și obținerea, condiționarea și păstrarea vinurilor din struguri.
• Autor: V. Guțu, Fl. Mateescu, M. Avarvarei
• Editura: MAST
• Nr. pagini: 180
• Format: 270 x 200 mm
Perioadă | Rată lunară |
---|---|
2 luni | 14,00 lei |
3 luni | 9,33 lei |
4 luni | 7,00 lei |
5 luni | 5,60 lei |
6 luni | 4,67 lei |
Cuprins Cartea Viei și a Vinului
5. Scurt istoric
7. Cuvânt introductiv
Partea I: CARTEA VIEI
9. Înființarea și întreținerea plantațiilor de vită de vie
11. CAPITOLUL l: Înființarea viilor pe lângă casă din hibrizi direct producători
1.1 Ce sunt, de fapt, HDP?
1.2 Procurarea butașilor înradăcinați
1.3 Recoltarea coardelor de HOP
1.4 Amenajarea terenului în vederea bilonării
1.5 Configurația biloanelor
1.6 Pregătirea butașilor înainte de plantare
1.7 Înmulțirea prin marcote
1.8 Lucrările de întreținere a butașilor plantați în biloane
1.9 Înmulțirea prin semințe
23. CAPITOLUL II: Tehnologia obținerii vițelor altoite
2.1 Câteva condiții în vederea unei altoiri reușite
2.2 Tipuri de altoire
2.3 Altoirea la masă și școala de vițe
50. CAPITOLUL III: Înființarea plantației de viță-de-vie
3.1.1 Plantarea vițelor înrădăcinate la locul definitiv
3.1.2 Alegerea locului pentru vie
3.1.3 Pregătirea terenului în vederea plantării vițelor cu rădăcină
3.1.4 Pregătirea vițelor înrădăcinate în vederea plantării
3.1.5 Plantărea propriu-zisă a vițelor cu rădăcină
3.1.6 Îngrijirea plantației nou înființate
57. CAPITOLUL IV: Sisteme de susținere
4.1 Detalii constructive pentru elementele ce constituie sistemele de susținere
61. CAPITOLUL V: Tăierile de formare și întreținere
5.1 Fiziologia tăierii
5.2 Tăieri lungi, tăieri mixte, tăieri scurte
5.3 Tăiere săracă și tăiere bogată
5.4 Tăieri de creștere (formare) și tăieri de fructificare.
5.5 Scule, materiale auxiliare
5.6 Epoci de tăiere
64. CAPITOLUL VI: Forme de conducere
6.1 Butuc scurt, fără sistem de susținere
6.2 Viță susținută pe araci
6.3 Conducerea în evantai
6.4 Cordoane orizontale clasice
6.5 Sistemul Guyot cu cordon lateral drept sau arcuit
6.6 Palmeta
6.7 Sistemul Cazenave
6.8 Forma de conducere Sylvoz
6.9 Sylvoz modificat - varianta italiană
6.10 Sylvoz modificat - varianta austriacă (Lenz Moser)
6.11 Sisteme de conducere pe spalier multiplu
6.12 Forma de conducere de tip cortină
6.13 Sistemul de sustinere Y
6.14 Sistemul în V
6.15 Susținerea vițelor pe arbori și arbuști
6.16 Pergole
85. CAPITOLUL VII: Lucrările de întreținere a viilor pe rod
7.1 Relația plantei cu solul
7.2 Impactul ambiental și riscurile erbicidării
7.3 Epoci și modalități de administrare
7.4 Opțiune pentru teren înierbat
7.5 Fertilizare, corecții și amendamente
7.6 Perioada de administrare a îngrășămintelor organice
7.7 Fertilizarea cu îngrășăminte chimice
7.8 Îngrășăminte foliare
95. CAPITOLUL VIII: Boli și dăunători
8.1 Carențe și excese
8.2 Virozele viței-de-vie
8.3 Bacterioze și boli provocate de ciuperci
8.4 Dăunătorii viței-de-vie
125. Calendarul tratamentelor cu insecto-fungicide la vița-de-vie
Partea II: CARTEA VINULUI
129. Cuvânt înainte
130. CAPITOLUL l: Inventarul minim necesar pentru obținerea, condiționarea și păstrarea vinului
1.1 Inventarul propriu-zis
1.2 Măsuri suplimentare pentru pregătirea vaselor din lemn noi
134. CAPITOLUL II: Materia primă, preluarea și condiționarea primară
2.1 Soiuri de struguri, sortimente de vin
2.2 Stabilirea momentului optim pentru începerea culesului
2.3 Zdrobirea
2.4 Presarea
2.5 Analiza și condiționarea mustului
145. CAPITOLUL III: Fermentarea mustului
3.1 Fermentarea pe boștină
3.2 Fermentarea mustului limpezit
3.3 Fermentarea musturilor aromate
3.4 Vinificarea în alb
3.5 Vinul pelin
150. CAPITOLUL IV: Întreținerea vinurilor după încetarea fermentării
4.1 Cleierea vinurilor
4.2 Stabilizarea vinurilor
4.3 Bolile vinurilor
4.4 Defectele vinului
160. 44 de întrebări și de răspunsuri despre vin
168. Detaliile subansamblelor presei cu șurub central
Descriere Cartea Viei și a Vinului
La întocmirea primei părți, un inginer viticultor cu practică îndelungată s-ar fi simțit ca peştele în apă aşa cum şi un inginer chimist specializat în agrochimie sau un specialist în tehnici de fermentație s-ar fi simțit la întocmirea următoarelor două părti.
O separație bruscă între cele trei grupe de activități nu se poate face fără riscuri. Pentru întocmirea unei lucrări unitare cu o abordare atât de largă este nevoie, în primul rănd, de un limbaj care fie familiar fiecăruia dintre participanții la ridicarea construcției. Dar dobăndirea acestui limbaj comun trece, obligatoriu, prin practică.
Practică nu doar în unul din cele trei domenii de bază legate de viticultură ci în toate, chiar dacă nu in egală măsură. Autorii deşi provin din trei zone vitivinicole relativ îndepărtate între ele, sunt proprietari de vie, îşi supraveghează personal lucrările de îngrijire şi protecție a plantelor şi sunt primii decidenți în legătură cu ce trebuie făcut in propriile crame.
- Cod produsPR-103196
-
Tip produsCarte
Alte produse în aceeași categorie
check_circle
check_circle