Erbicid porumb PRINCIPAL - 180 g + Adjuvant VIVOLT/TREND - 500 ml
Erbicid porumb PRINCIPAL - 180 g + Adjuvant VIVOLT/TREND - 500 ml
Click pentru a mari poza

Erbicid porumb PRINCIPAL - 180 g + Adjuvant VIVOLT/TREND - 500 ml

PR-100062

Termen estimativ livrare: 3-5 zile lucratoare

Drept de retur 14 zile
Transport FIX 29 lei / Comandă
Orice, Oricât, Oriunde în România

Principal, erbicid selectiv, postemergent ce combate gramineele anuale si buruienile cu frunza lata anuale si perene la cultura Porumbului.

Substante active
 Rimsulfuron metil 107 g/kg
• Nicosulfuron 429 g/kg

• IMPORTANT: produs ORIGINAL Corteva !!!
• Depozit controlat termic
• Ambalaj: PRINCIPAL 180 g + VIVOLT 500 ml

Logo Corteva

330.00 Lei

Plata in rate fara dobanda
Cumpara pe SICAP
Luni - Vineri 8:30-17:00 0371.015.191

Produse corelate

Informatii

Date tehnice Erbicid porumb PRINCIPAL

• Substante active: Rimsulfuron metil 107 g/kg, Nicosulfuron 429 g/kg

• Omologat in Romania cu Certificatul de omologare nr. 2819/18.02.2008


Omologari Erbicid porumb PRINCIPAL


Doza: 90 g/ha + 250 ml Vivolt. Un singur tratament postemergent la infestari puternice cu costrei din rizomi ≤ 20 cm. inaltime
Buruieni combatute: Graminee anuale si buruieni dicotiledonate anuale si perene

Doza: 50 g/ha la primul tratament pentru infestare predominanta cu buruieni graminee anuale. 40 g/ha. la al II-lea tratament la reinfestare, costrei < 15 cm. inaltime
Buruieni combatute: Graminee anuale si buruieni dicotiledonate anuale si perene


Mod de actiune Erbicid porumb PRINCIPAL

Principal este un erbicid sistemic, sulfonilureic care se transloca rapid in planta. Ambele substante active combat buruienile prin actiune foliara. Este absorbit prin frunze si translocat in tesuturile de crestere ale plantei unde inhiba diviziunea celulara.

Primul simptom al efectului este incetarea cresterii si se produce in numai sase ore de la aplicare, urmat dupa cateva zile de decolorarea nervurilor frunzelor, cloroze, necroze si uscarea completa a buruienilor intru-un interval de pana la trei saptamani (7-21 zile).

Porumbul este tolerant, ambele substante active sunt rapid metabolizate in planta de porumb. In conditii de temperatura scazute sau seceta, activitatea erbicidului este mai redusa si intarziata. O actiune reziduala minima poate fi observata pe soluri nisipoase cu continut mic de substanta organica, in conditii de umiditate optima. Principal combate gramineele anuale si perene si unele buruieni cu frunza lata rasarite in momentul tratamentului.


Mod de utilizare Erbicid porumb PRINCIPAL

Se aplica in postemergenta in faza de 2-8 frunze ale porumbului, cel mai tarziu pana in stadiul BBCH 18, administrat singur sau asociat. Cele mai bune rezultate se obtin asupra buruienilor tinere, aflate in crestere activa: buruienile in stadiul de 2-4 frunze si gramineele perene pana la 15-20 cm. inaltime.

La aplicarea fractionata se aplica primul tratament cand buruienile graminee au rasarit si au maxim 2-3 frunze, iar tratamentul doi se repeta in functie de rasarirea noilor buruieni (reimburuienare), inainte ca porumbul sa depasasca 8 frunze formate. Eficacitatea optima in combaterea buruienilor se obtine in conditii de umiditate adecvata. 

Precipitatiile care cad in primele 5-7 zile dupa aplicare imbunatatesc eficacitatea si activitatea lui reziduala. Conditii severe de stre manifestate imediat dupa aplicarea tratamentului pot determina pagube in cultura sau controlul slab al buruienilor.

Momentul optim pentru cultivatie este la 7-14 zile dupa aplicarea erbicidului, pentru a permite translocarea produsului. Daca ploaia intervine dupa 4 ore de la aplicarea tratamentului, eficacitatea produsului nu este afectata.

Volumul de suspensie (cantitate apa/ha): 200-400 l/ha
Numarul maxim de tratamente pe an: 1
Timp de pauza: de la aplicare pana la recoltare nu raman reziduuri recolta


Spectrul buruienilor combatute Erbicid porumb PRINCIPAL


Buruieni cu frunza lata (>90 % eficacitate)

Ambrosia elatior - Ambrozie

Abitulon theophrasti - Pristolnic

Aethusa cyanum - Patrunjelul cainelui

Amaranthus spp. - Stir
Galium aparine - Turita

Helianthus annuus - Floarea soarelui samulastra
Matricaria spp. - Musetel

Polygonum spp. - Iarba rosie

Raphanus raphanistrum - Ridiche salbatica
Sinapsis arvensis - Mustar
Sonchus spp. - Susai

Stachys annua - Cinstet
Anthemis arvensis - Romanita de camp
Brasica spp. - Rapita salbatica

Capsella bursa-pastoris - Traista ciobanului
Centaurea cyanus - Albastrita
Datura stramonium - Ciumafaie

Diplotaxis erucoides - Puturoasa
Fumaria officinalis - Fumarita
Galeopsis tetrahit - Lungurica

Lalium spp. - Sugel
Malva spp. - Nalba
Mecurialis annua - Trepadatoare

Myagrum perfoliatum - Gulicica
Papaver rhoeas - Mac rosu
Portulaca oleracea - Grasita

Rumex spp. - Macris
Senecio vulgaris - Spalacioasa
Stellaria media - Rocoina

Thlaspi arvense - Pungulita
Vicia sp. - Mazariche
Viola arvensis - Viorele de ogoare

Buruieni cu frunza lata mediu sensibile (80-90% eficacitate)
Atriplex spp. - Loboda
Convolvulus arvensis - Volbura
Medicago sativa - Lucerna

Mentha spp. - Izma
Polygonum convolvulus - Hrisca urcatoare

Rezistente (< 80% eficacitate)

Cirsium arvense - Palamida
Solanum nigrum - Zarna

Xanthium spp. - Scaieti
Atriplex spp. - Loboda salbatica
Polygonum aviculare - Troscot

Polygonum persicaria - Ardeiul broastei
Equisetum arvense - Coada calului
Veronica hederifolia - Doritoare


Buruieni graminee si cyperacee sensibile (>90% eficacitate, buruieni pana la 4 frunze)
Sorghum halapense - Costrei din samanta
Agropyron repens - Pir tarator
Alopecurus myosuroides - Coada vulpii

Avena fatua - Odos
Echinochloa crus-galli - Iarba barboasa
Lolium spp. - Raigras

Poa annua - Firuta
Setaria spp. - Mohor

Buruieni graminee si cyperacee (mediu sensibile) 80-90% eficacitate
Cyperus esculentus - Caprisor
Digitaria sanguinalis - Meisor
Panicum spp. - Mei

Rezistente (< 80% eficacitate)

Cynodon dactlyon - Pir gros


Utilizarea ingrasamintelor cu azot

Azotatul de amoniu sau sulfatul de amoniu adaugat la solutia de stropit are ca efect cresterea eficacitatii erbicidului Principal si a amestecurilor lui, asupra anumitor buruieni. De asemenea creste penetrarea produsului in frunze pe vreme uscata.

Utilizati ingrasaminte azotoase de calitate. Ingrasamantul solid se dizolva intr-un vas separat, apoi se va adauga la solutia de stopit.
Se pot utiliza 3-4 kg/ha azotat de amoniu sau 3-4 kg/ha sulfat de amoniu.

Ingrasamantul nu inlocuieste surfactantul Vivolt. Nu utilizati ingrasaminte fara Vivolt. Orice amestec trebuie testat initial pe scara redusa. Se poate utiliza in amestec si ingrasaminte foliare pe baza de azot ureic pentru efect sporit de dezvoltare a culturii: ACM UREA 20l.


Prepararea suspensiei de stropit

Asigurati-va ca aparatul de stropit este curat si in stare de functionare. Calibrati aparatul pentru a asigura uniformitatea stropirii.
Umpleti rezervorul cu 1/4 la 1/2 cu apa si porniti agitatorul. Adaugati cantitatea necesara de Principal direct in rezervor, masurata cu paharul dozator (nu se agita flaconul cu produs inainte de folosire).

Continuati agitarea in timpul umplerii complete a rezervorului cu apa, precum si in timpul stropirii. Daca se adauga si alte produse in rezervor, erbicidul Principal se adauga primul si dupa agitare se adauga si restul produselor. Solutia de stropit se va folosi imediat dupa preparare. In caz contrar se va agita minim 10 minute inaintea stropirii.


Compatibilitate


Principal poate fi amestecat cu multe produse folosite in agricultura. Totusi, se recomanda efectuarea amestecului de proba si testarea acestuia pentru observarea aspectelor fizice si a influentei asupra culturii in zilele urmatoare tratamentului.


Pentru a evita antagonismul si vatamarea culturilor, este interzis amestecul cu produse continand bentazona si cu insecticide organofosforice. Daca sunt necesare tratamentele cu substantele mentionate, acestea se aplica la interval de 1 saptamana dupa.


Prevenirea derivei

Se iau toate masurile pentru evitarea derivei stropirii in afara culturii porumbului sau in lacuri, cursuri de apa, canale. Se evita deriva pe culturile vecine sau pe soluri care urmeaza a se semana culturi sensibile (cereale, sfecla, rapita, floarea soarelui, cartof, legume). Aplicarea picaturilor mai mari reduce potentialul derivei, dar nu o previne daca stropirea se face cu echipament neadecvat sau in conditii nefavorabile de vreme.

Nu stropiti cand viteza vantului depaseste 15 km/ora. Potentialul derivei creste la temperatura ridicata, pe timp de seceta si umiditate relativ scazuta si trebuie acordata prudenta maxima indiferent de viteza vantului. 

Nu tratati in conditii de inversie termica constand in curenti de aer ascendenti si cresterea temperaturii aerului cu inaltimea. Evitati pulverizarea sau manipularea produsului la distanta mai mica de 20 m de bunuri, guri de drenaj, canalizare deschisa sau locuri unde apa de ploaie scursa din campul tratat ajunge in cursuri de apa temporare sau permanente. Nu stropiti la distanta mai mica de 20 m de rezervoare naturale sau artificiale de apa.


Selectivitate

Daca erbicidul Principal este folosit conform prezentelor instructiuni, produsul nu este fitotoxic.


Restrictii

Principal nu se aplica pe culturi care au fost stresate de inghet, seceta, umezeala, baltiri de apa, boli, daunatori (Oscinela frit - Musca suedeza), deficiente de nutritie sau de alti factori care pot afecta vigoarea si cresterea plantelor. Aplicati numai cand temperatura este mai mare de 10°C. Dupa o perioada rece (sub 10°C) sau precipitatii continue, nu folositi Principal pana cand porumbul si-a revenit si s-a format stratul de ceara.

Nu se aplica la temperaturi de peste 30ºC si lumina solara puternica. Nu se aplica cand fluctuatia temperaturii este mai mare de 17ºC, intre zi si noapte. Nu aplicati daca se prevad precipitatii la mai putin de trei ore de la tratament.

Nu aplicati pe plante udate de ploaie sau roua. Nu aplicati peste santurile sau canalele de irigare. Nu aplicati la culturile hidroponice, ornamentale, sau vase. Nu aplicati direct pe suprafetele de apa sau in zonele unde apa de suprafata este prezenta. Nu se aplica pe terenurile agricole adiacente cursurilor de apa.


Rotatia culturilor

Nu sunt restrictii in cadrul unei rotatii normale a culturilor.
Trebuie respectate urmatoarele intervale de la aplicare:
Cereale de toamna: 4 luni.
Cereale de primavara: 8 luni.
Fasole, mazare: dupa 10 luni.

Soia: dupa minim 15 zile.
Alte culturi: 10 luni.

In anul urmator se poate planta orice cultura intr-o rotatie normala. Culturile intensive sau rapita de ulei, nu se recomanda ca si culturi postmergatoare. Daca porumbul tratat cu Principal este calamitat de diversi factori, este permisa numai resemanarea de porumb sau soia, la interval de minim 1 luna de la aplicarea tratamentului. Culturi foarte sensibile: rapita, sfecla, mustar, legume.


Prevenirea aparitiei rezistentei

La utilizarea repetata a erbicidelor cu acelasi mod de actiune, timp de mai multi ani pe aceleasi tarlale, este posibila supravietuirea, inmultirea si dominanta unor biotopuri de buruieni mai putin sensibile, aparute natural.

O buruiana este considerata rezistenta la un erbicid daca supravietuieste dupa un tratament aplicat corect la doza si momentul recomandat, in conditii climatice normale. Aparitia rezistentei la o specie de buruieni poate fi evitata sau intarziata prin alternarea sau amestecul produselor cu mod diferit de actiune.


Spalarea echipamentului de stropit

Pentru a evita vatamarea culturilor care urmeaza sa fie stropite cu acelasi echipament, este necesara spalarea acestuia cu maxima atentie, imediat dupa ultima aplicare, astfel:

Goliti complet rezervorul imediat dupa stropire. Spalati cu apa curata interiorul rezervorului, lancile si furtunele, folosind pentru aceasta un volum de apa cel putin egal cu a zecea parte din volumul rezervorului. Goliti complet rezervorul.

Umpleti cu apa curata jumatate din rezervor si adaugati cantitatea necesara de amoniac lichid (3%) pentru a obtine o solutie cu concentratia de 1% (este necesar 1 litru de amoniac la fiecare 100 l. apa). Se agita si se spala sub presiune lancile si furtunele cu aceasta solutie de curatare. Umpleti apoi complet rezervorul cu apa curata si lasati 15 minute fara agitare. Spalati din nou sub presiune lancile si furtunele si goliti complet rezervorul.

Demontati duzele si filtrele si spalati-le separat cu solutie amionacala de concentratie 1%. Repetati pasul nr. 2. Depozitati apa provenita din spalarea echipamentului de stropit in locuri special amenajate. Nu stropiti cu aceasta culturile sensibile sau tarlalele care urmeaza sa fie semanate cu culturi sensibile.

Daca nu este posibila golirea completa a rezervorului, repetati pasul nr. 3, inainte de a efectua pasul nr. 4. Atentie! Niciodata nu se amesteca produsele de spalare continand amoniac cu produsele de spalare care contin clor, deoarece se pot produce gaze periculoase!


Masuri de igiena si protecia muncii

La manipularea si utilizarea produsului Principal este obligatorie folosirea echipamentului complet de protectie in timpul lucrului de Tip 4 (EN 14605): salopeta, manusi, cizme din cauciuc nitrilic, semimasca prevazuta cu filtru pentru particule P1 (EN 143) si ochelari prevazuti cu aparatori laterale (EN166). La incarcare folositi sorturi din cauciuc.

Respectati urmatoarele masuri de siguranta la aplicarea produsului:
Nu inhalati vapori sau ceata (aerosoli) proveniti din pulverizare. Se vor scoate imediat hainele/echipamentul de protectie individual daca materialul a penetrat in interior. Pentru a proteja mediul inconjurator se va scoate si spala tot echipamentul de protectie contaminat inainte de reutilizare.

Nu aplicati acest produs intr-un mod in care apare pericolul contaminarii lucratorilor sau altor persoane, direct sau prin deriva. Este interzis mancatul, bautul sau fumatul in timpul lucrului. Spalati-va bine inaintea meselor si intotdeauna dupa terminarea lucrului. Nu deversati accidental produsul in apele de suprafata sau in sistemul sanitar de canalizare.

Nu se aplica produsul in apropierea surselor de apa sau pe alte culturi decat pe cea recomandata. Curatati imediat produsul prin aspirare sau maturare in caz de imprastiere accidentala si puneti intr-un container adecvat pentru reziduuri. Cereti asistenta unui specialist, daca este necesar. Daca va simtiti rau chemati imediat doctorul si aratati eticheta.


Primul ajutor

In caz de ingestie administrati 1-2 pahare cu apa si cereti asistenta medicului sa induca voma sau sa faca spalaturi stomacale. Daca victima este constienta, se va clati gura cu apa. Nu administrati niciodata nimic pe cale orala unei persoane in stare de inconstienta. Cereti totdeauna ajutorul medicului.
In caz de contact cu pielea, spalati cu sapun si multa apa si schimbati imbracamintea. In cazul unei iritati a pielii sau a unor reactii alergice se va consulta un medic. Se vor spala hainele contaminate inainte de refolosire.

In caz de contact cu ochii se vor tine ochii deschisi si se spala imediat cu multa apa timp de 15 minute. Consultati specialistul daca iritatia persista.
In caz de inhalare scoateti accidentatul la aer curat. Administrati oxigen sau respiratie artificiala daca este necesar. Consultati medicul dupa o expunere semnificativa. In cazul oricarei expuneri cereti ajutorul medicului si prezentati eticheta daca este posibil.


Conditii de depozitare si transport

Principal trebuie transportat si depozitat in ambalaj original in locuri uscate si reci, departe de spatii locuite, destinate in exclusivitate pentru pesticide la care au acces numai persoanele autorizate, fara actiunea directa a rezelor solare si a caldurii, separat de alimente si furaje. In timpul transportului produsul va fi protejat de intemperii si caldura. Pe timpul manipularii, transportului si depozitarii se vor lua toate masurile de protectie a muncii, PSI etc.

Pastrati produsele incuiate si nu le lasati la indemana copiilor. In caz de imprastiere, strangeti produsul si resturile. Deseuirile rezultate din folosirea acestui produs pot fi pastrate numai in locuri special amenajate, conform legislatiei in vigoare.


Masuri de prevenire si stingere a incendiilor

Erbicidul Principal nu este inflamabil. Folositi ca agent de stingere: apa, spuma, zapada carbonica, dioxid de carbon. Evitati folosirea jetului cu volum mare de apa (risc de contaminare). In caz de incendiu, purtati masca de respirat cu filtru de aer. Nu inspirati fum. Se va avea grija ca apa folosita la stingerea incendiilor sa nu contamineze apa de suprafata sau panza de apa freatica.

Se va colecta separat apa folosita la stingere, care a fost contaminata. Aceasta nu trebuie sa fie eliminata in sistemul de canalizare. Reziduurile de ardere si apa folosita la stingere, care a fost contaminata, trebuie eliminate in conformitate cu reglementarile locale.

Pentru incendii mici: Daca zona este puternic expusa focului si daca conditiile o permit, se va lasa focul sa arda, deoarece apa poate mari poluarea mediului. Se vor raci recipientele/rezervoarele cu jet de apa.


Masuri in caz de scurgeri sau pierderi accidentale

Purtati echipament individual de protectie. Nu contaminati cursurile de apa sau sistemul sanitar de canalizare. Nu permiteti materialelor sa contamineze panza freatica. Curatati imediat produsul prin aspirare sau maturare. Folositi aspiratoare industriale omologate pentru colectare. Autoritatile locale trebuie sa fie instiintate daca sunt scurgeri semnificative care nu pot fi limitate. Daca produsul contamineaza raurile si lacurile sau canalele, autoritatile trebuie informate.

In cantitati mici: folositi materiale absorbante inerte. Utilizati containere adecvate pentru stocare si distrugere. Evitati contaminarea apei cu produs sau cu ambalajul sau. Nu se va reintroduce niciodata produsul imprastiat inapoi in container pentru a fi refolosit.


Eliminarea ambalajelor goale

Dupa folosire ambalajele se clatesc de trei ori cu apa, de preferat sub presiune. Apa rezultata se adauga la solutia de stropit.
Nu refolositi ambalajele goale. Ambalajele goale se vor face neutilizabile si trebuie predate pentru reciclare sau reconditionare sau se depoziteaza intr-un loc specia amenajat in vederea incinerarii.

Ambalajele vor fi colectate de catre persoane autorizate in acest scop. Nu aruncati produsele chimice nediluate. Ambalajele de hartie, saci sau cutii, trebuie curatate si compactate.

Ambalajele de plastic, hartie sau metal vor fi colectate gratuit prin centrele zonale de colectare, in cadrul Sistemului de Colectare a Ambalajelor de Pesticide Al Asociatiei Industriei de Protectie a Plantelor din Romania - SCAPA. Ambalajele colectate prin acest program sunt inscriptionate cu sigala SCAPA.


In atentia utilizatorului


Principal trebuie folosit numai respectand date in prezenta eticheta. Du Pont garanteaza calitatea ridicata a produsului numai daca este aplicat conform indicatiilor din aceasta eticheta. Du Pont nu poate verifica pastrarea, manuirea sau modul de utilizare si de aceea nu poate fi facut raspunzator pentru recoltele slabe, pierderile sau oricare alte pagube determinate de pastrarea incorecta, manuirea, aplicarea sau utilizarea defectuoasa a produsului.

Orice abatere de la conditiile tehnice mentionate poate duce la reducerea partiala sau totala a eficacitatii. Utilizatorul isi asuma toate riscurile in cazul nerespectarii recomandarilor. 

Specificatii

Tip produsErbicide
ProducatorCorteva
Substanta activaRimsulfuron metil
Nicosulfuron
Ambalaj180 g
Perioada de aplicarePostemergent
CulturaPorumb
Buruieni combatuteVolbura
Rapita salbatica
Scaieti
Floarea soarelui samulastra
Fumarita
Mac
Puturoasa
Pristolnic
Cinstet
Coada calului
Susai
Spalacioasa
Iarba rosie
Hrisca urcatoare
Grasita
Turita
Loboda
Romanita de camp
Doritoare
Pir gros
Caprisor
Musetel
Izma
Lucerna
Viorele
Gulicica
Nalba
Patrunjelul cainelui
Albastrita
Iarba barboasa
Raigras
Coada vulpii
Ridiche salbatica
Mustar salbatic
Palamida
Pir
Odos
Meisor
Mei
Mohor
Costrei
Macris
Ardeiul broastei
Mazariche
Troscot
Lungurica
Loboda salbatica
Pungulita
Rocoina
Zarna
Trepadatoare
Sugel
Ciumafaie
Traista ciobanului
Ambrozie
Stir
Firuta
Actiune produsSelectiva

Review-uri

Review adaugat de
15 Jun 2017
(Erbicid porumb PRINCIPAL - 180 g + Adjuvant VIVOLT/TREND - 500 ml):
Clientul a evaluat produsul, dar nu a postat un comentariu.
(5/5
Scrie un review

Produse din aceeasi categorie

Abonează-te la newsletter

Află la timp de PROMOȚII și REDUCERI

  • Profită de toate beneficiile verdon.
  • Obține voucerele de reduceri destinate exclusiv abonaților.