Tratamentele pentru samanta la cereale

Importanta tratamentelor pentru samanta in culturile de cereale

In ultimii ani, fermierii si agricultorii romani au inceput sa constientizeze importanta intregului proces tehnologic aferent culturilor de cereale sau a altor culturi mari. Acest lucru presupune urmarea tuturor pasilor necesari pentru obtinerea unor culturi bogate si care sa ofere randament, astfel incat productia sa fie una rentabila.

 

Importanta utilizarii tratamentelor pentru samanta

Pe langa procedeele obisnuite utilizate in agricultura, precum rotatia culturilor, pregatirea solului si aplicarea diferitelor tratamente fitosanitare, utilizarea semintelor tratate joaca un rol important in obtinerea unor culturi agricole profitabile. In general, producatorii de seminte trateaza samanta cu cel putin un tip de fungicid, insa foarte multi fermieri prefera sa utilizeze samanta din productie proprie, in special atunci cand este vorba despre anumite soiuri de seminte. In acest caz, se impune utilizarea unor tratamente pentru samanta.

Cum ne apropiem cu repeziciune de perioada in care se seamana paioasele de toamna, este bine de stiut ca principalii agenti patogeni care pot pune probleme acestor culturi sunt malura, taciunele sau fuzarioza ca si boli, in timp ce gandacul ghebos, viermii sarma si diverse afide si cicade sunt principalele insecte daunatoare care ataca culturile agricole.

Desi la prima vedere, aplicarea unui fungicid ar trebui sa previna aparitia acestor agenti patogeni, in cazul monoculturilor, in functie de nivelul de pH al solului, in cazul terenurilor neutilizate pe perioade indelungate sau in cazul unei perioade indelungate secetoase, exista numeroase riscuri ce pot aparea in primele stadii de vegetatie.

 

Tipuri de tratamente pentru samanta

In general, tratamentele pentru samanta se gasesc sub forma lichida sau sub forma unui praf. In cazul produselor care prezinta forma solida, timpul de lucru pentru aplicarea acestora este mult mai redus, iar in cazul insecticidelor lichide se asigura o uniformitate mai buna a substantei pesticide.

Tratamentele pentru samanta care combat insectele daunatoare au actiune de contact si/sau prin ingestie. Aceste tratamente se aplica direct pe samanta si patrund rapid in bob, unde sunt apoi translocate in plantele aflate in curs de rasarire si crestere, fapt care le asigura acestora o protectie impotriva mai multor daunatori care ataca diferite culturi agricole. Tratamentele pentru samanta au o actiune cu efect rapid asupra sistemului nervos al insectelor, precum si asupra altor agenti patogeni.

De exemplu, in cazul semintelor de grau, principalul daunator este gandacul ghebos (Zabrus tenebrioides). Larvele acestui gandac ataca plantele toamna si la inceputul primaverii si se hranesc cu frunzele plantei. Insectele adulte se hranesc cu boabele de grau aflate in diferite stadii de dezvoltare, pe care le ataca direct pe spic. Atacul acestor insecte se manifesta in vetre. Acestea fac galerii in apropierea plantelor, unde sunt trase frunzele, care sunt consumate doar partial, iar resturile sunt impinse afara, sunt forma unor ghemotoace care se pot vedea la baza plantelor. Insecto-Fungicidul Tratament Samanta AUSTRAL PLUS – 20 Litri + Adjuvant AG40R se poate utiliza pentru tratarea semintei de grau sau orz si are actiune de contact. Efectele acestui tratament se manifesta prin atacarea sistemului nervos al insectelor, provocand paralizia si in final moartea acestora. Efectul de combatere este de lunga durata, atat in cazul semintelor, cat si al plantelor tinere.

In cazul culturilor de grau si orz, principalele boli care pot afecta aceste culturi sunt malura, fuzarioza, taciunele si sfasierea frunzelor (la orz). Pentru a preveni aparitia acestor boli, dar si pentru un efect curativ, se poate utiliza Fungicidul Tratament Samanta AMIRAL PROFFY 6 FS. Acest fungicid sistematic actioneaza impotriva agentilor patogeni localizati pe samanta de cereale sau chiar in interiorul acesteia. Din interior, fungicidul este preluat de radicele in noile plante tinere, asigurand astfel protectia lor impotriva agentilor patogeni din sol, din samanta sau de pe suprafata acesteia.

Un alt fungicid cu efect sistemic este Fungicidul tratament pentru samanta Orius, deosebit de eficient in combaterea bolilor cu transmitere prin samanta la cereale. Odata absorbita in plante, prin intermediul samantei, se transloca acropetal, protejand plantele tinere impotriva instalarii infectiilor si determinand astfel o crestere mai viguroasa a acestora. De asemenea, formeaza in jurul semintelor tratate o zona concentrica ce este impregnata cu vapori de substanta activa, protejand plantele timp de mai multe luni de la semanat.

 

Cum se aplica tratamentele pentru samanta?

Pentru aplicarea tratamentului, se alege un loc ferit, unde factorii externi nu pot afecta calitatea lucrarii (vant, precipitatii sau temperaturi ridicate). Persoanele care utilizeaza aceste substante trebuie sa respecte indicatiile producatorului in ceea ce priveste masurile de siguranta, adica utilizarea echipamentului corespunzator, precum si dozajul.

In functie de indicatiile producatorului, samanta poate fi tratata si apoi depozitata sau se trateaza inainte de semanat.

In magazinul agricol Verdon poti gasi o selectie de tratamente pentru samanta eficiente, cu actiune sistemica, ce pot fi utilizate pentru tratarea semintelor de cereale, atat pentru culturi mari, cat si pentru culturi mici. Aceste tratamente previn aparitia bolilor la cereale sau au efect curativ si combat insectele daunatoare care ataca in mod frecvent culturile agricole.

1 Comment la "Importanta tratamentelor pentru samanta in culturile de cereale"

  1. As vrea tratament pentru 200 kg porumb

Lasa un comentariu

Adresa ta nu va fi publicata


*

Abonează-te la newsletter verdon

Afla la timp de PROMOTII si REDUCERI

Vezi toate brandurile comercializate de verdon.