Ciresarul ne aduce primele fructe de vara si zilele cele mai lungi din an. Este o luna cu activitate intensa in ferme, pe langa lucrarile specifice de protectie a plantelor care se vor face in aceasta perioada, in unele zone va incepe recoltarea culturilor ajunse la maturitate.
Starea de vegetatie a culturilor agricole la finalul lunii mai
In zona de sud, prasitoarele care au fost semanate in primavara acestui an, respectiv floarea soarelui si porumbul, au avut intarzieri mari in dezvoltarea vegetativa fata de anii normali. Spre surprinderea fermierilor din zona de sud, floarea soarelui a avut in acest an un start lent, lipsit de vigoarea si ritmul obisnuit de dezvoltare al acestei culturi. Probabil, cu mici diferente, lucrurile stau la fel si in alte zone din tara. Porumbul, de asemenea, a rasarit greu, a avut o dezvoltare slaba plantele au fost firave, etiolate si lipsite de vigoare. Prin sud, de obicei se spune ca „Daca ploua in mai, avem malai„. In acest an felul in care arata porumbul in mai, nu a sustinut deloc zicala cu pricina. Dar bineinteles, conteaza foarte mult, cum vor evolua lucrurile de aici inainte.
Culturile de cereale paioase, desi au suferit intarzieri semnificative in dezvoltare, au avut o evolutie pana la sfarsitul lunii mai, sa zicem in limite apropiate de normal.
Rapita a avut de suportat temperaturi ceva mai scazute mai ales in perioada infloritului, inflorit care s-a produs – in functie de zona – cu 7-10 zile mai tarziu decat in anii normali, dar cu toate acestea, cultura este destul de aproape de o dezvoltare normala. In livezile cu pomi fructiferi si la vita de vie, intarzierile in vegetatie fata de anii normali au fost mai pronuntate, unele decalaje mentinandu-se si in prima jumatate a lunii iunie.
Masuri importante privind nutritia si protectia culturilor in luna iunie
Cereale paioase – lanurile trebuie controlate periodic pentru a depista din timp atacul daunatorilor specifici care se pot produce in aceasta perioada. Ma refer in special la atacul plosnitei cerealelor – Eurygaster spp. Desi majoritatea fermierilor au aplicat deja unul sau doua tratamente de combatere a complexului de boli foliare, in functie de evolutia vremii, este posibil sa mai fie nevoie de aplicarea unui tratament, pentru combaterea bolilor spicului. Recomandam sa utilizati, in aceasta situatie, din portofoliul Chemark Rom produsele Mystic sau Mystic Pro sau pachetul Mystic Star.
Rapita – au fost conditii prielnice pentru producerea unui atac de paduche paros – Epicometes hirta. Atacul s-a produs pe suprafete mari si in multe zone din tara. Cultura trebuie in continuare supravegheata pentru a descoperi din timp posibile atacuri ale gargaritei silicvelor si paduchele cenusiu al verzei, produse grupa 1 pesticide sau Nufarm.
Floarea soarelui – in conditiile agrometeorologice ale acestui an, in anumite zone, se mai pot face lucrari de intretinere, inclusiv executarea de prasile mecanice. Se poate aplica fertilizantul Nutricomplex, formula 15:5:30, in doza de 3 kg/ha, dar mai ales este momentul aplicarii produsului Tradebor Mo, in doza de 2 l/ha, acolo unde floarea soarelui se gaseste in faza de 6-8 frunze.
Porumb – recomandam aplicarea de Nutriphuse, in doza de 15 l/ha cand plantele au 6-8 frunze, sau pana la faza in care stadiul de dezvoltare a porumbului mai permite intrarea utilajelor in camp.
Livezile cu mar – pentru prevenirea efectelor negative datorate lipsei de calciu in livezile cu meri recomandam o schema de fertilizare cu produsul Ino Maxical care cuprinde 4 tratamente cu o doza de 6 l/ha la fiecare tratament. Conform acestei scheme in luna iunie urmeaza sa fie aplicat tratamentul nr. 2, urmand ca celelalte tratamente (3 – 4) sa fie aplicate mai tarziu.
Vita de vie – recomandam aplicarea Delfan Plus, 1 l/ha, impreuna cu Bio-Activate 0,5 l/ha, de la alungirea lastarilor, pana dupa inflorit. Tot in aceasta perioada, recomandam aplicarea de Nutricomplex, formula 15:5:30, in doza de 2 kg/ha.
Legume de camp – recomandam in aceasta perioada, aplicarea urmatoarelor produse:
- Delfan Plus – 2 l/ha, de la faza de dezvoltare vegetativa puternica pana inainte de formarea fructelor;
- Trafos K – 2 l/ha, inainte de inflorire, pana la inceputul formarii fructelor
- Nutricomplex 8:24:24 – 2 l/ha, inainte de inflorit;
- Boratec – 2 l/ha, inainte de inflorit, pana la inceputul dezvoltarii fructelor.
Produsele care au momente optime de aplicare apropiate, sau se suprapun, se pot aplica concomitent, in sistemul TANK-MIX, dupa ce se face in prealabil un test de compatibilitate.
Recomandarile pe care le facem in ceea ce priveste momentele optime de aplicare, au caracter orientativ, starea de vegetatie a culturilor este cea care determina aplicarea tratamentelor corect si la timpul potrivit.
De asemenea, recomandam sa cititi cu atentie si eticheta produsului care contine informatii despre dozaj si aplicare.
Articol realizat de catre Gabriel Ionita, consultant tehnic al chemark rom.
Fii primul care lasa un comentariu la "Luna iunie 2015 – principalele lucrari agricole"