Întreținerea pomilor fructiferi la începutul primăverii este importantă pentru un debut corect al sezonului de creștere și pentru a pregăti pomii pentru o dezvoltare sănătoasă, viguroasă și o recoltă abundentă. Temperaturile pozitive din luna martie permit pomicultorilor să efectueze tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor. Primul tratament al pomilor se face frecvent după tăiere, la începutul lunii martie, după ieșirea din repausul vegetativ. Această perioadă este propice stropirii deoarece temperaturile depășesc 5 grade Celsius.
Importanța stropirii pomilor fructiferi
Clima variabilă și fluctuațiile de temperatură pot favoriza apariția bolilor și dăunătorilor la pomii fructiferi, fapt care conduce la probleme majore, dacă nu sunt luate măsuri de prevenire, precum stropirea. Prevenția este primul pas în combaterea bolilor și dăunătorilor din livezi, procedură prin care este eliminat riscul ca pomii fructiferi să se usuce și să compromită întreaga livadă.
Stropirea pomilor în livezi este esențială pentru menținerea sănătății acestora. Aplicate la timp, tratamentele ajută pomii să fie roditori și sănătoși. Fără stropirea acestora, calitatea producției poate fi afectată.
Perioada ideală pentru stropirea pomilor fructiferi
Primăvara timpurie până la dezmugurit (faza de „urechiușe de șoarece” la măr și de „buton verde” la prun), pomii se stropesc cu ulei horticol şi insecticid. Acest tratament se aplică pentru combaterea ouălelor hibernante de acarieni, afide și cotari, precum și combaterea larvelor hibernante ale păduchelui din San Jose și păduchilor țestoși. Uleiul horticol combinat cu insecticid acționează prin intoxicarea şi asfixierea dăunătorilor.
Este recomandat ca tratamentele de primăvară să se aplice în zilele fără vânt şi fără umezeală. Dacă după aplicarea tratamentului plouă, se repetă stropirea.
Dăunătorii și stropirea pomilor fructiferi cu ulei horticol
Principalul mod prin care uleiul horticol ucide insectele și larvele este prin sufocare, blocând respirația normală, datorită peliculei formate la nivelul crengilor. De asemenea, perturbă metabolismul ouălor de insecte și capacitatea unor insecte de a se hrăni, determinându-le să moară de foame. Insectele, cum ar fi afidele, transportă bolile de la plante la plante prin hrănire. Insecticidul din ulei acţionează complementar intoxicând dăunătorii care se ascund pe crengile sau tulpina pomilor fructiferi.
De reținut că excesul de ulei horticol se evaporă și se disipează rapid, astfel încât nu lasă reziduuri toxice, fiind considerat sigur în utilizarea în preajma oamenilor și a animalelor.
Un amestec eficient de ulei horticol cu insecticid este Mospilan Oil, cu efect de lungă durată și spectru larg de combatere.
Tratamentele cu ulei horticol plus încă o substanţă activă cu rol de insecticid sunt esențiale în combaterea eficientă a dăunătorilor; elimină astfel adulţii, larvele și ouăle care migrează iarna pe tulpinile şi crengile pomilor fructiferi. Prin reducerea populației de dăunatori, necesarul de stropiri va fi mai mic în vegetaţie, iar calitatea stropirilor, mai ridicată.
Stropirea principalelor tipuri de pomi fructiferi
Mărul, părul și prunul sunt printre cei mai cunoscuți pomi fructiferi pentru care se realizează tratamente fitosanitare.
La măr, primul tratament se aplică de regulă în ianuarie și al doilea, în martie, când 10-15% din mugurii florali sunt dezmuguriți; ambele tratamente sunt însoțite de tăierea ramurilor atacate de făinare, cu scopul de-a combate păduchii de San Jose, păianjenilor, ouălor de afide, acarieni, precum și distrugerea sporilor de ciuperci.
La păr, tratamentul pentru combaterea afidelor, păianjenilor și coccidelor se face în martie. La prun, primul tratament se aplică la umflarea mugurilor, pentru combaterea păduchelui de San Jose, păduchilor țestoși, acarienilor și afidelor.
Recomandări pentru efectuarea tratamentelor
- Folosiți aparate de stropit cu dispersie cât mai fină.
- Stropiți pomii fructiferi în zilele liniștite, fără vânt.
- Respectați dozele recomandate de producător.
- Este indicat să folosiți echipament de protecție adecvat, compus din salopetă, mască, mănuși și ochelari.
- Atenție unde aruncați soluțiile rămase nefolosite pentru a nu polua solul și apa.
- Protejarea albinelor în conformitate cu reglementările în vigoare. Când se fac tratamente pe locuri vizitate de albine, se anunță apicultorii din zonă.
- Respectați cu stricteţe măsurile de igienă şi protecţia muncii.
Foarte interesant articolul; produsele recomandate sunt cele care se găsesc pe piață acum, după noile reglementari !! Mulțumim!!