Cultivarea plantelor, atât la scară largă, cât și în grădinile mici, presupune și combaterea dăunătorilor. Dacă aceștia nu sunt ținuți sub control, prezența lor poate afecta culturile, până la distrugerea acestora. Te întrebi ce ai de făcut în situația în care insectele amenință creșterea și dezvoltarea bună a legumelor tale? Pentru prevenirea acestui lucru se poate apela la diferite soluții, dintre care cea mai eficientă este folosirea unui insecticid.
Insecticidele sunt substanțe toxice folosite pentru a omorî unul sau mai multe tipuri de insecte dăunătoare și a proteja plantele de diverse boli. Insectele reprezintă o adevărată amenințare pentru culturi, deoarece pot ataca atât frunzele, cât și tulpinile și rădăcinile plantelor.
Pe piață există mai multe tipuri de insecticide, care conțin diferite substanțe, se aplică în moduri diferite și acționează diferit. Principalul avantaj al folosirii insecticidelor este creșterea producției și a calității, datorită faptului că plantele distruse de insecte sau afectate de boli sunt tot mai puține. Cele două mari tipuri de insecticide sunt insecticidele sistemice și insecticidele de contact.
Insecticidul de contact este distribuit pe suprafața plantei și oferă protecție atâta timp cât este prezent pe aceasta. Trebuie aplicat destul de des, mai ales în perioadele ploioase. Totuși, dacă boala s-a instalat deja sau dacă dăunătorii au început să atace, folosirea insecticidului de contact nu mai este eficientă, dat fiind că acțiunea lui este mai degrabă preventivă.
Insecticidul sistemic nu rămâne doar la suprafața plantei, ci pătrunde în țesuturile acesteia. Astfel, oferă o protecție mai bună, iar orice insectă care se hrănește din planta respectivă este eliminată. Acesta este eficient și în situațiile în care boala este deja instalată și acționează pentru perioade mai lungi de timp.
Insecticidul Mospilan este un insecticid sistemic, care oferă protecție de lungă durată împotriva unei mari varietăți de insecte. Datorită faptului că nu trebuie aplicat în cantități foarte mari, în mediul înconjurător nu ajunge o cantitate mare de substanță. De asemenea, intervalul de timp dintre aplicarea lui și recoltă este scurt, astfel că plantele pot fi tratate până aproape de timpul recoltei. Insecticidul Mospilan poate fi folosit pentru înlăturarea dăunătorilor din cele mai întâlnite tipuri de culturi din țara noastră.
Acesta acționează prin afectarea sistemului nervos al insectelor care intră în contact cu plantele, iar pe lângă insectele adulte, omoară și ouăle acestora și larvele. Substanța activă din Mospilan este acetamiprida, care combate în special insectele din culturile de fructe și legume frunzoase.
Mospilan se comercializează sub formă de granule solubile, pulbere solubilă și emulsie de ulei și este disponibil în câteva variante în ceea ce privește cantitatea. Pentru a lărgi spectrul de combatere a insectelor, se recomandă alternarea aplicării acestui insecticid cu unul dintr-o altă grupă chimică.
Varianta sub formă de granule (Mospilan 20 SG) combate insecte din culturile de cartof, grâu, porumb, ardei, castraveți, varză, ceapă, din livezile de meri, peri și pruni, din cultura de rapiță și din vița de vie.
Printre insectele înlăturate de acesta se numără gândacul de Colorado, ploșnița cerealelor, păduchele verde, musculița albă de seră, păduchele cenușiu, păduchele lânos, acarianul roșu al pomilor, molia viței de vie, viespea rapiței etc.
În funcție de tipul de cultură, acesta se aplică în cantități bine stabilite de producător, iar în cazul pomilor fructiferi, pe timpul iernii, trebuie aplicat și un adjuvant de 0,5%. Odată aplicat, acționează timp de aproximativ 3 săptămâni și, având în vedere că este un insecticid sistemic, calitatea lui și modul de acționare nu sunt afectate de condițiile meteo.
Pulberea solubilă în apă (Mospilan 20 SP) combate aproximativ aceleași insecte, însă poate fi folosită și pentru flori (crizanteme, garoafe, trandafiri), molizi, tutun și tomate, acționând împotriva insectelor precum tripsul californian, păduchele verde al trandafirului și tripsul tutunului. Pulberea se diluează în apă și se aplică uniform cu ajutorul echipamentelor speciale.
Mospilan OIL, emulsia de ulei, are un spectru mai restrâns: combate păduchele din San Jose, larve hibernante, ouăle de acarieni, afide și cotari, fiind folosit pentru meri și pruni. Iarna se recomandă combinarea acestuia cu Toil, un adjuvant care îmbunătățește efectul insecticidului. Acesta este un insecticid care se folosește cel mai des în livezile de pomi, iar cantitatea folosită depinde și de talia pomilor, pe lângă suprafața acoperită.
Indiferent de ceea ce cultivi și de dăunătorii prezenți în grădina ta, alege dintre cele trei variante (granule, pulbere sau emulsie de ulei) în care este disponibil insecticidul Mospilan și aplică-l conform instrucțiunilor producătorului. Fie că ai o livadă de pomi, că îți cultivi propriile legume în grădină sau că ai plantații de mari dimensiuni, una dintre cele trei variante de produs este potrivită și pentru nevoile tale!
Cu siguranță îți dorești ca tot ceea ce cultivi să fie de calitate și să te poți bucura de recoltă în întregime. Nu permite dăunătorilor să îți distrugă munca și alege să fii mereu cu un pas înaintea lor, prin aplicarea insecticidului sistemic Mopsilan!
Fii primul care lasa un comentariu la "Mospilan – aliatul tău împotriva dăunătorilor din grădină"