lot demonstrativ hibrizi porumb saaten union

Lot demonstrativ cu hibrizi de porumb Saaten Union

Avand o productie de aproape 11 milioane de tone de porumb recoltate, Romania a fost al doilea cel mai mare producator de porumb din Uniunea Europeana in 2015. Productia inregistrata a reprezentat 8% din cantitatea totala de porumb recoltata in Uniunea Europeana. Cu toate acestea, randamentul pe care il obtin fermierii romani, raportat la suprafata cultivata, este mai mic decat in alte tari mari producatoare de porumb, asa cum sunt Germania sau Franta.

In urma acestor considerente, este cu atat mai importanta selectia hibrizilor de porumb pentru cultivare, pentru ca acestia sa se poata adapta cat mai bine tipurilor de sol care exista la noi in tara. In primavara lui 2017, Verdon a fost partener intr-o campanie de insamantare a unui lot demonstrativ cu hibrizi de porumb Saaten Union, pe o suprafata de 4 hectare.

Aspecte importante pentru obtinerea unui randament ridicat la culturile de porumb

Calitatea semintelor de porumb utilizate este poate cel mai important criteriu avut in considerare pentru cresterea randamentului, deoarece de acestea depinde calitatea germinativa si puritatea varietala a culturilor de porumb obtinute. Samanta de porumb trebuie sa fie lipsita de materii inerte, corpuri straine sau alte  elemente care pot afecta calitatea culturi.

Solul din ferma sau din lotul de pamant care este cultivat trebuie evaluat cu grija, pentru a asigura eficientizarea costurilor in ceea ce priveste ingrasamintele chimice utilizate, care de obicei reprezinta o mare parte din costurile totale ale tehnologiei cultivarii porumbului.

In functie de conditiile climatice si de gradul de dezvoltarea al buruienilor, erbcidarea preemergenta si erbicidarea postemergenta asigura buna dezvoltare a culturii de porumb.

In ceea ce priveste fertilizarea culturii de porumb, se recomanda in general fertilizarea faziala echilibrata, aplicarea de ingrasaminte pentru porumb pe baza de macro- si microelemente.

Pentru evitarea bolilor si daunatorilor comuni culturilor de porumb, este recomandata rotatia culturilor. Totodata, combaterea bolilor si a daunatorilor ar trebui sa se efectueze ca masura preventiva, nu doar atunci cand exista deja infestatii puternice.

Indiferent de tipul de ferma, utilizarea hibrizilor de porumb din grupe FAO diferite asigura cresterea randamentului recoltei. Semanatul trebuie efectuat la momentul oportun in functie de tipul hibridului si de zona tarii.

Recoltarea porumbului se face atunci cand umiditatea boabelor este cat mai apropiata de 14%.

Caracteristicile hibrizilor de porumb Saaten Union

Pentru lotul demonstrativ insamantat, au fost selectionati hibrizi de porumb Saaten Union care prezinta o serie de caracteristici importante pentru asigurarea unui randament ridicat:

  • Se preteaza pentru semanatul timpuriu;
  • Prezinta o vigoare foarte buna in etapa de rasarire;
  • Au un sistem radicular foarte bine dezvoltat si ancorat in sol;
  • Prezinta o foarte buna coincidenta la rasarit;
  • Tolereaza bine stresul termic si hidric;
  • Boabele pierd rapid apa la maturitate;
  • Prezinta o toleranta foarte buna la bolile specifice porumbului.
Desfasurarea lucrarilor agricole pe lotul demonstrativ

Inainte de semanat, solul a fost pregatit in mod corespunzator, fiind efectuate toate lucrarile necesare inaintea semanatului. S-au utilizat ingrasaminte chimice la sol de tip complex 15-15-15, aplicandu-se 250 kg/ha.

Erbicidarea a fost efectuata numai in faza preemergenta, cu erbicid pentru porumb Adengo (400 ml/ha). Acest erbicid este omologat pentru combaterea buruienilor anuale monocotiledonate si dicotiledonate din culturile de porumb. Avand in vedere ca Adengo actioneaza radicular si are o puternica activitate sistemica in plante, buruienile sunt distruse chiar dupa rasarire. De asemenea, este reactivat in sol dupa fiecare ploaie de minim 10 mm, ceea ce permite o perioada indelungata de eficacitate.

Dupa ce plantele de porumb au ajuns in faza de 6-8 frunze, a fost aplicat stimulatorul Aminograin, creat special pentru culturile de cereale si care ajuta culturile sa reziste in perioade de stres. Totodata, este eficient si pentru stimularea dezvoltarii culturilor. Aminograin este recomandat pentru a creste productia si calitatea cerealelor, imbunatateste calitatea fibrelor si reduce efectele negative ale tratamentelor cu erbicide.

Hibrid de porumb Saaten Union Suardino FAO 300

Aceasta varietate de hibrid de porumb prezinta performante deosebite in diferite conditii pedoclimatice, avand un grad ridicat de adaptibilitate. Se preteaza pentru semanatul timpuriu, avand o textura excelenta a boabelor. Este un hibrid rezistent la cadere si la frangere, insa rezista foarte bine si in conditii de stres hidric si termic. La maturitate, plantele ajung la inaltimea de 207 – 220 cm.

In cazul culturilor irigate, prezinta o densitate de 65 – 75.000/ha, iar in cazul culturilor neirigate, densitatea este de aproximativ 55 – 60.000/ha. Hibridul sunt rezistent la taciunele comun, la fusarium si la patarea frunzelor.

Suardino - Hibrid Porumb Saaten Union

Hibrid Saaten Union Suardino FAO 300

Hibrid de porumb Saaten Union SUM 305 FAO 370

Este un hibrid cu o calitate genetica exceptionala, care ofera randament chiar si in cele mai dificile conditii de cultura a porumbului. Acesta este un hirbrid de porumb semitimpuriu, cu o perioada de vegetatie de 90 – 100 zile. Planta matura este de talie medie, cu o insertie joasa a stiuletelui, viguroasa, cu foliaj foarte bine dezvoltat si cu rezistenta crescuta la frangere. SUM 305 este recomandat si in cazul culturilor de porumb cu tehnologie intensiva, in toate zonele de cultura unde suma temperaturilor active este de 12000 C.

In cazul culturilor irigate, prezinta o densitate de 75 – 80.000/ha, iar in cazul culturilor neirigate, densitatea este de aproximativ 60 – 75.000/ha. Ca si in cazul hibridului Suardino, este rezistent la boli comune ale culturii de porumb: fusarium, taciunele comun si patarea frunzelor.

Hibrid porumb Saaten Union 305

Hibrid de porumb Saaten Union Sumbra FAO 400

Acesta este considerat a fi cel mai de succes hibrid de porumb din portofoliul Saaten Union, in toate conditiile de cultura. Are un continut ridicat de amidon si o perioada de vegetatie de 125 zile. Este un hibrid de porumb robust, cu un grad ridicat de productivitate, in special in zonele de cultura cu peste 16000 C.

In cazul culturilor irigate, prezinta o densitate de 65 – 70.000/ha, iar in cazul culturilor neirigate densitatea aproximativa este de 60 – 65.000/ha. Hibridul Sumbra are o rezistenta ridicata la fusarium, dar si la alte boli comune ale culturii de porumb.

Hibrid Saaten Union porumb Sumbra

Hibrid de porumb Saaten Union Suporto FAO 290

Suporto este un hibrid extratimpuriu, cu o perioada de vegetatie de 101 – 107 zile. Prezinta un potential bun de productie in aceasta grupa de maturitate si este recomandat pentru zonele colinare sau atunci cand este utilizat in cultura dubla. Plantele au o talie mica spre medie la maturitate si o rezistenta buna la principalele boli ale porumbului.

In cazul culturilor irigate, prezinta o densitate de 65 – 75.000/ha, iar in cazul culturilor neirigate, prezinta o densitate de aproximativ 55 – 60.000/ha.

Hibrid porumb Saaten Union Suporto

Hibrid de porumb Saaten Union Surround FAO 300

Principalul avantaj al acestui hibrid il reprezinta caracterul dezvoltat „stay green”, adica plante care raman verzi pana la maturitate. Este un hibrid foarte timpuriu, dar care are performante pe care le intalnim in cazul unui hibrid semitimpuriu. Prezinta toleranta la seceta si arsita, excelenta vigoare la rasarire si o toleranta foarte buna la fusarium si patarea frunzelor.

In cazul culturilor irigate, prezinta o densitate de 65 – 75.000/ha, iar in cazul culturilor neirigate, o densitate aproximativa de 55 – 60.000/ha.

Hibrid Saaten Union Surround

Acestea sunt cele cinci varietati de hibrizi de porumb Saaten Union care au fost utilizate pentru lotul demonstrativ insamantat in primavara, precum si principalele avantaje pe care le ofera pentru fermierii si agricultorii ce aleg sa le foloseasca in culturile lor.

Dupa incheierea perioadei de recoltare si de colectare a datelor, vom reveni cu o scurta analiza a rezultatelor obtinute tot aici, pe blogul Verdon.

Fii primul care lasa un comentariu la "Lot demonstrativ cu hibrizi de porumb Saaten Union"

Lasa un comentariu

Adresa ta nu va fi publicata


*

Abonează-te la newsletter verdon

Afla la timp de PROMOTII si REDUCERI

Vezi toate brandurile comercializate de verdon.