lanturi-antiderapantelanturi-antiderapante

Cum aleg lanturile antiderapante?

In anumite momente, anvelopele de iarna pur si simplu nu mai fac fata conditiilor de trafic pe zapada si gheata, caz in care se impune utilizarea unor lanturi antiderapante. De altfel, acest tip de lanturi nu ar trebui sa ii lipseasca nici unui sofer constiincios din kitul de unelte si accesorii necesare pe timp de iarna. Pe langa confortul psihologic ca tu si familia ta aveti „crampoane”, detinerea lanturilor antiderapante te poate scutii de amenzi usturatoare. Pentru toata siguranta, opteaza intotdeauna pentru lanturi de calitate, de la producatori consacrati, care detin certificari RAR, Tüv, ISO, etc.

Cand se utilizeaza lanturile antiderapante?

In primul rand, este bine de stiut ca nu exista o anumita data de la care pot fi utilizate lanturile antiderapante. Ca si in cazul anvelopelor de iarna, lanturile pentru zapada se utilizeaza atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu un strat alunecos de zapada. Asadar, lanturile ar putea fi necesare inca din luna noiembrie, sau ar putea fi utile abia in luna ianuarie. Totul depinde de conditiile meteorologice si nu de data din calendar. Cu toate acestea, exista insa tari in Uniunea Europeana, in care posesia lanturilor antiderapante pe timpul iernii este obligatorie, iar lipsa acestora in cazul unui control de rutina se soldeaza automat cu sanctiuni. Asadar, daca intentionezi sa calatoresti in afara tarii, intereseaza-te initial in legatura cu regimul de posesie a lanturilor antiderapante in tarile tranzitate.

Lanturile antiderapante nu se mentin instalate la orice deplasare pe timp de iarna, ci numai in conditii extreme si pentru o perioada scurta de timp, atunci cand nu se poate efectua o deplasare in conditii normale de siguranta.

Pe langa faptul ca pot fi utilizate pentru deplasarile pe drumurile sau portiunile de drumuri acoperite cu zapada sau gheata, lanturile antiderapante sunt utile si atunci cand trebuie pornita din loc o masina deja inzapezita.

Lanturile se demonteaza de pe roti imediat ce se ajunge pe portiuni de drum cu carosabil uscat sau care sunt acoperite doar cu un strat subtire de zapada. In caz contrar, lanturile pot provoca daune serioase carosabilului si masinii (in special in ceea ce priveste anvelopele, suspensia sau sistemul de directie).

Atunci cand se folosesc lanturi antiderapante pentru drumuri mai lungi, nu este indicat sa se circule cu viteza mare. Avand in vedere ca drumul este alunecos, oricum nu este cazul sa se circule cu o viteza mai mare de 40-50 km/h.

Caracteristicile lanturilor antiderapante

Majoritatea lanturilor antiderapante se folosesc pentru vehiculele cu tractiune fata, insa exista si modele care sunt create pentru vehiculele cu tractiune spate. De obicei se folosesc pentru drumurile acoperite de zapada, insa unele modele sunt concepute si pentru deplasarea pe portiuni de drumuri acoperite cu gheata. Pe langa aceste considerente, iata alte caracteristici pe care trebuie sa le iei in considerare:

Dimensiunea anvelopelor. Lanturile antiderapante se aleg in primul rand in functie de dimensiunile anvelopelor. Marcajele laterale de pe anvelope exprima dimensiunea acestora, in ceea ce priveste latimea, raportul dintre latime si inaltime si diametrul jantei. Iata, spre exemplu, cateva dintre cele mai intalnite dimensiuni de anvelope din Romania: 195/65 R15, 185/65 R15, 205/55 R16, 175/65/ R14, 195/70/15.

Lanturi antiderapante RUD

Spatiul liber necesar intre anvelopa si caroserie. Anumite modele de masini, pentru care se utilizeaza anvelope si jante de dimensiuni mari, nu au suficient spatiu liber in interiorul aripii rotii, asa ca trebuie sa te asiguri ca poti monta lanturi fara ca acestea sa faca contact cu aripa interioara a rotilor in timpul virajelor. Daca nu ai prea mult spatiu la dispozitie, orienteaza-te spre tipuri de lanturi speciale, cum ar fi lanturile auto Rud Comfort Centrax, care nu necesita deloc acest spatiu.

Indicele de viteza. Este viteza maxima pentru care poate fi utilizata un lant antiderapant si este o valoare stabilita de producator. In cazul in care nu se respecta aceasta idicatie, lantul se poate rupe mai repede. Asa ca alege lanturile pentru zapada si in functie de viteza cu care te deplasezi de obicei.

Indicele de greutate. Aceasta valoare specifica gradul de rezistenta al lanturilor in cazul unei masini grele, sau care transporta o incarcatura grea. Pentru mai multa precautie, este bine sa alegi un model de lanturi care rezista la  greutate cu 10%-15% mai mare decat greutatea maxima admisa, specificata in talonul masinii.

Materialul din care sunt fabricate. De obicei, cele mai rezistente lanturi sunt fabricate din aliaj de otel in combinatie cu alte metale, ca de exemplu nichel sau mangan, care cresc rezistenta la rupere a zalelor. In general lanturile antiderapante realizate din materiale de calitate au un pret mai ridicat, insa sunt o investitie care merita facuta, tinand cont cat de importanta este siguranta in trafic.

Modul de instalare. O masina care este utilizata pe drumuri acoperite cu zapada intotdeauna se va murdari de noroi, in special in partea din spate. Asa ca, atunci cand montezi lanturile antiderapante, este bine sa alegi unele care se monteaza doar pe suprafata exterioara a anvelopei, fiindca astfel montajul este mult mai usor si mai rapid, indiferent de conditii. Tot la capitolul montare, niste lanturi antiderapante performante nici macar nu necesita unelte speciale. Daca folosesti lanturi „clasiceʺ asigura-te ca ai la tine o trusa de scule si ca exersezi operatiunea de montare si demontare a acestora inainte sa pornesti la drum.

Accesorii pentru depozitare. Poate parea ceva banal, insa este bine sa ai accesoriile potrivite pentru depozitarea si transportarea lanturilor antiderapante, atunci cand nu sunt utilizate. In general, lanturile auto de calitate sunt comercializate in huse de depozitare, realizate din materiale ce previn eventualele daune, ca de exemplu plastic dur sau panza cauciucata.

Cum se monteaza lanturile antiderapante?

Depinde. Nu exista o metoda unica. Poti urmarii insa mai jos cateva video-uri cu cateva metode de instalare. De regula, lanturile antiderapante sunt insotite de indicatiile producatorului pentru modul in care se monteaza. Asta, binenteles, in cazul producatorilor care se respecta. Daca nu ai prea multa experienta cu montarea si demontarea acestora, fa cateva teste pe carosabil uscat. Respecta intotdeauna recomandarile producatorului, deoarece altfel ai putea risca scurtarea duratei de viata a acestora. Pentru ca instalarea lanturilor pe vreme neprielnica poate deveni o corvoada, mai ales daca nu ai experienta, iti recomandam achizitionarea unor lanturi de brand, cum ar fi RUD, Weissenfels. Producatorii consacrati si atenti la nevoile utilizatorului neexperimentat, vin cu indicatii concrete in privinta modului de instalare. Dupa cum spuneam mai sus, iata cateva exemple de instalare:

Video: Cum se instaleaza lanturile auto RUD Compact Grip

Video: Cum se instaleaza lanturile auto RUD Easy2go

Video: Cum se instaleaza lanturile auto RUD Comfort Centrax

Acum, ca ai aflat notiunile de baza despre lanturile pentru zapada, nu iti ramane decat sa alegi modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale pe timp de iarna. Prin urmare, te invitam sa consulti oferta noastra de lanturi antiderapante, care include lanturi pentru autoturisme, SUV-uri, 4×4, camioane, autoutilitare si diferit tipuri de utilaje speciale. Iti oferim o gama variata de lanturi antiderapante de foarte buna calitate, fabricate de producatorul german RUD, recunoscut la nivel mondial pentru performantele deosebite ale produselor sale.

Fii primul care lasa un comentariu la "Cum aleg lanturile antiderapante?"

Lasa un comentariu

Adresa ta nu va fi publicata


*