Printre cele mai importante etape din cadrul culturii vitei de vie se numara taierea si legarea. Legarea este un pas necesar si esential pentru obtinerea unei recolte cat mai bogate, deoarece vita de vie este o planta ce se extinde foarte mult, insa nu are tesuturile suficient de dezvoltate pentru a sustine o masa mai mare, asa cum se intampla in cazul aparitiei ciorchinilor de struguri. Legarea este un procedeu necesar si pentru dirijarea vitei de vie inspre anumite zone, unde planta se poate dezvolta cel mai bine si pentru ca lastarii lasati pe corzi in urma taierii sa se poata dezvolta si sa produca o recolta cat mai sanatoasa.
Cand se efectueaza legarea vitei de vie?
Legarea vitei de vie se efectueaza dupa taierea de rodire, incepand cu primul an dupa ce vita a intrat pe rod, de obicei in cel de-al patrulea an de la plantare. Taierile de rodire sunt necesare pentru ca vita de vie sa ofere o recolta mai buna nu doar din punct de vedere cantitativ, ci si calitativ.
Legarea coardelor se face atunci cand acestea sunt foarte elastice, inainte ca mugurii sa se umfle vizibil, deoarece dupa aceasta perioada, mugurii devin foarte sensibili la scuturare. Desi au nevoie de un sprijin suplimentar, este mult mai dificil de lucrat atunci cand se scutura foarte usor. In cazul in care vita nu a fost legata pana la umflarea mugurilor, este mai bine ca aceasta lucrare sa fie amanata pana cand lastarii au deja 3-5 cm, fiind mai rezistenti la scuturare.
Care sunt avantajele legarii vitei de vie?
Coardele sunt legate in diferite pozitii sau in diferite forme, deoarece acest procedeu ofera o serie de avantaje importante:
- Coardele sunt dirijate astfel incat sa aiba cele mai favorabile conditii pentru dezvoltarea lor optima, iar cresterea si rodirea este reglata mai bine, fie prin pornirea si cresterea lastarilor pe toata lungimea coardelor, fie doar pe anumite portiuni;
- Prin legarea si dirijarea coardelor este asigurata utilizarea cat mai eficienta a luminii, precum si a aerisirii corespunzatoare;
- Lucrarile tehnologice caracteristice vitei de vie, ca de exemplu lucrarile mecanice, erbicidarea sau aplicarea tratamentelor impotriva bolilor si daunatorilor, se realizeaza mult mai usor si eficient.
Cum se leaga corect vita de vie?
In general, coardele de rod se orienteaza pe directia randului vitei de vie, cu exceptia pergolei rationale, care necesita dirijarea coardelor in patru directii opuse, in functie de axele de coordonare. Inaltimea se stabileste in functie de forma dirijarii vitei de vie, de la o inaltime joasa de 60 cm, la inaltimi medii de 70-80 cm, pana la inaltimi inalte de 100-120 cm, sau chiar 200-220 cm pentru pergola rationala.
Coardele se pot dirija in diferite forme si pozitii, in functie de scopul urmarit. Cele mai frecvente forme si pozitii sunt urmatoarele:
- Vertical ascendent
Este o forma de dirijare mai putin folosita, intalnita mai ales in cazul taierilor de formare si in culturile viticole practicate la nivel redus. Pozitia este dezavantajata de faptul ca lastarii lasati spre varful coardelor se dezvolta mai bine spre deosebire de cei aflati la baza. De multe ori, mugurii de la baza nici macar nu pornesc in etapa de vegetatie. Elementele de rod se indeparteaza usor de butuc sau de cordon.
- Vertical descendent
Este un tip de dirijare care se foloseste la tipul de taiere cordon Sylvoz. Procesele de crestere si rodire se desfasoara in mod similar cu cele de pe coardele dirijate oblic descendent. Totusi, diferentele dintre baza si varful coardei sunt mai pronuntate. Elementele de rod sunt asigurate de cresterile anuale care au loc la baza coardelor.
- Oblic ascendent
Aceasta pozitie favorizeaza cresterea unui numar mai mare de lastari, deoarece polaritatea este redusa, iar pozitia coardei se apropie mai mult de orizontala. Chiar si in acest caz, cresterea si rodirea se realizeaza in mod asemanator dirijarii pe plan vertical ascendent. Coardele vitei de vie se dirijeaza oblic ascendent atunci cand vita de vie se taie dupa modelul de cordon Lenz-Moser si cordon Cazenave.
- Oblic descendent
In acest caz, baza coardelor este situata la inaltime mai mare in plan vertical si este influentata mai mult de polaritate. Prin urmare, dezmuguritul, cresterea lastarilor si maturarea lemnului se efectueaza intensiv la baza coardelor anuale, in comparatie cu varful lor. Coardele dirijate in aceasta pozitie permit formarea unor lastari rezistenti spre baza, insa pe masura ce se apropie de varf, cresterile sunt mai reduse. Lastarii vigurosi de la baza coardelor ofera un avantaj viticultorilor, deoarece se pot retine la taierile de rodire primele doua coarde ce se afla la baza coardei de doi ani.
- Orizontal
Dirijarea pe orizontala a coardelor ofera conditii similare de dezvoltare, hranire, aeratie si iluminare pentru toti mugurii de pe coarde. Lastarii se dezvolta, de asemenea, uniform, iar procesele de crestere si rodire sunt normale. Strugurii se coc uniform, iar prin aceasta forma de dirijare, gradul de maturare anuala a lemnului este corespunzator. Butucul nu mai are tendinta de a se departa de sol, deoarece lemnul de rod pentru anul urmator se gaseste chiar la baza coardelor.
- Semicerc
Este cea mai raspandita forma de dirijare a vitei de vie, deoarece favorizeaza cresterea si dezvoltarea mai puternica a lastarilor care se gasesc pe portiunea superioara a semicercului.
- Cerc
Aceasta forma de dirijare este intalnita mai ales in cazul culturilor viticole din unele zone din Transilvania si Banat. Permite o buna utilizare a spatiului aerian si realizarea unui echilibru intre crestere si rodire. Si in acest caz sunt favorizati lastarii care se afla pe partea superioara a coardelor.
Materiale necesare pentru legarea vitei de vie
Aparatele de legat cu banda sunt deosebit de utile pentru cresterea randamentului si eficientizarea acestui proces, deoarece se pot lega de trei ori mai multe coarde in aceeasi perioada de timp necesara pentru legatul manual. Aparatele se utilizeaza impreuna cu banda pentru legat vita de vie si cu capse.
Furtunul de legat este o modalitate rapida si economica de legare a vitei de vie, deoarece este rezistent la actiunea razelor UV, este elastic si nu stranguleaza plantele, permitand dezvoltarea lor nestingherita.
De asemenea, se mai pot utiliza sarmulite de legat (unele sunt pretaiate la anumite dimensiuni), precum si gumele de legat elastice.
Toate aceste materiale de legat, precum si alte accesorii si consumabile pentru aparatele de legat cu banda se regasesc in oferta magazinului Verdon. Alege toate materialele de care ai nevoie pentru legarea vitei de vie, iar acestea pot fi utilizate si pentru legarea altor culturi de plante sau pentru legarea pomilor fructiferi.
Am luat un aparat de legat cu 160 lei si sant f multumit de el dar pe mine ma interrseaza daca e rau s au mu sa legi via cand e in floare