O gradina de afine, necesita amplasarea intr-un spatiu insorit.
Afinele, ca toate celelalte fructele, au nevoie de lumina din abundenta pentru o buna crestere. Afinele pot fi amplasate la umbra pentru o perioada limitata de timp, dar nu mai mult de cateva ore. Umbrirea plantelor de afine in miezul zilei este de bun augur, dar nu trebuie plantate la umbra.
Cultura prospera in locuri partial umbrite, deoarece sunt plantate in sol acid cu turba, care se usuca rapid in timpul verii.
Cum sa plantezi afine?
Groapa de plantare pentru afine trebuie sa fie lata, aproximativ 80 cm. Nu trebuie sa depaseasca o adancime mai mare de 50 cm. A nu se folosi folie de plastic sau butoaie de plastic in sol. Nu se recomanda „amestecarea” solului. A se aseza la nivelul gropii de plantare plasa de control. A se pozitiona plasa de retinere a apei de-alungul partilor.
Apoi, completati groapa de plantare. Afinele sunt plante iubitoare de sol acid, care necesita un pH de 3,5 – 5,5 pentru o creste reusita. Cand umpleti groapa, infiltrati fiecare strat de sol cu apa din belsug si completati cu pamant scos in prealabil.
Nu plantati niciodata afine in solurile provenite din padurile de conifere. Solul nu este suficient de acid si plantele se vor rari peste cativa ani.
Este foarte important sa folositi ingrasamantul potrivit pentru mentinerea pH-ului acid al solului. Folositi ingrasamantul organic complet natural Bio Plantella Nutrivit pentru afine. Acesta este potrivit pentru cultivarea ecologica. Deoarece este un ingrasamant organic, furnizarea nutrientilor catre plante este de lunga durata.
Se recomanda fertilizarea terenurilor de cel putin 3 ori pe an.
Cum sa va protejati plantatia de afine?
Este indicat sa folositi mulci pentru plantarea gradinii de afine. Este recomandata si folosirea unei compozitii din ace de conifere, deoarece reduce semnificativ evaporarea apei din sol.
Protectia in timpul iernii este deasemenea importanta, deoarece planta are un sistem radicular superficial care trebuie protejat.
Metoda cea mai usoara este folosirea ramurilor de molid, deoarece caderea acelor devine o parte a mulciului.
Recomandari de baza pentru taierea afinelor
Forma si inaltimea afinului variaza in functie de soi. Unele soiuri cresc pana la 2 metri, in timp ce altele vor ajunge la 1 metru avand o coroana mai bogata.
Recomandarile de baza pentru taiere sunt aceleasi pentru toate soiurile de afine:
- Se lasa 12 – 15 lastari pe un tufis.
- Pot fi lasati pana la 6 ani.
- Taieria se face prin rotire, insemnand ca unii lastari vor avea 6 ani, 5 ani, 4 ani, …. si 1 an.
- Se taie de la baza lastarii vechi.
La nevoie, ramurile incrucisate se elimina prin taiere astfel incat tufisul sa ramana aerisit si uniform.
- Nu scurtati niciodata lastarii de la capat, deoarece acolo cresc fructele.
1 Comentariul