Erbicidarea postemergenta a porumbului

Erbicidarea in vegetatie la porumb

Aplicarea erbicidelor in vegetatie se refera la aplicarea erbicidelor in postemergenta si se efectueaza cu ajutorul erbicidelor de contact, care au actiune selectiva (asupra sistemelor foliare) sau totala. Erbicidele de contact distrug tesuturile si celulele buruienilor, impiedicand diviziunea celulara a acestora in zonele de crestere. De asemenea, provoaca malformatii ale tesuturilor, inhiband procesele vitale necesare pentru dezvoltarea buruienilor, asa cum este fotosinteza sau respiratia.

Principalul avantaj al erbicidarii in vegetatie il constituie faptul ca se pot identifica varietatile de buruieni prezente in cultura de porumb si se poate efectua o combatare tintita asupra lor, cu erbicide care contin substante ce actioneaza foarte eficient asupra buruienilor respective. Pe de alta parte, exista riscul ca erbicidele postemergente sa nu poata fi aplicate la timp, daca se nimereste un interval ploios in perioada de vegetatie. Daca se intarzie cu aplicarea erbicidelor, buruienilor sunt mai greu de combatut pentru ca au reusit sa se dezvolte mai mult. De aceea, se recomanda utilizarea unei strategii de erbicidare care presupune combinarea celor doua forme de combatere a buruienilor, respectiv erbicidarea preemergenta si cea postemergenta.

Rolul erbicidelor postemergente

Erbicidele postemergente ataca buruienile atunci cand acestea apar deja in cultura de porumb. Utilizarea acestui tip de erbicide combate aparitia buruienilor, insa previne si aparitia altora. La randul lor, exista mai multe tipuri de erbicide postemergente, asa ca este nevoie sa se consulte indicatiile producatorului in legatura cu modul de aplicare si actiunea pe care o are un anumit erbicid aplicat in vegetatie.

Aceste erbicide ataca fie sistemele foliare, fie actioneaza chiar la radacinile buruienilor. Se gasesc fie sub forma de granule, fie in forma lichida, cand se aplica prin pulverizare. Sunt foarte utile in culturile care practic au fost napadite de buruieni, insa este nevoie de atentie la aplicarea erbicidului, pentru ca acesta sa nu intre in contact cu alte plante care nu reprezinta o tinta. In plus, in unele cazuri sunt necesare anumite masuri de preventie pentru a elimina riscul ca erbicidul sa intre in contact cu alte plante aflate in proximitatea culturii de porumb.

Tipuri de erbicide postemergente

In functie de modul de aplicare, erbicidele postemergente sunt sistemice sau de contact. Erbicidele sistemice se folosesc in general pentru combaterea buruienilor perene, deoarece sunt absorbite in mod direct de catre planta si au actiune asupra tuturor partilor componente ale acesteia, pentru o eficienta maxima.

In general, erbicidele sistemice contin o substanta activa, asa cum este nicosulfuronul, care se gaseste in erbicidul Nico 40 SC, care combate buruienile monocotiledonate anuale ce ataca porumbul. Nicosulfuronul este o substanta erbicida care asigura un control eficient asupra multor specii de buruieni prezente in culturile de porumb si se utilizeaza inca de la inceputul anilor 1990. Fiind o substanta activa cu actiune selectiva, distruge toate buruienile, fara a ataca porumbul. Aceasta substanta este usor de utilizat, nu necesita alti adjuvanti si este inofensiva pentru pasari, albine sau alte insecte.

O alta optiune o reprezinta si formulele duale, care contin doua substante active, asa cum este erbicidul pentru porumb Equip Bayer, care contine foramsulfuron si isoxadifen etil. Foramsulfuronul este o substanta activa sintetizata in anul 1995 in laboratoarele Bayer. Are o eficacitate deosebita in combaterea buruienilor graminee, atat anuale, cat si perene, avand un spectru larg de actiune si asupra buruienilor dicotiledonate. Isoxadifen etil este substanta care asigura protectia culturii de porumb, deoarece sustine descompunerea mult mai rapida a moleculelor din erbicid in planta de proumb, decat in buruieni. Aceasta substanta imbunatateste si selectivitatea altor erbicide care sunt utilizate concomitent. Equip poate fi aplicat si in conditii de seceta extrema, la aplicare postemergenta tarzie, atunci cand porumbul a ajuns deja la faza de 4-6 frunze.

Erbicidele de contact distrug partea expusa a buruienilor si se folosesc in general pentru buruienile anuale sau de dimensiune mai mica. Desi aceste erbicide au o actiune mai putin daunatoare, pentru majoritatea buruienilor, distrugerea frunzelor si a tulpinii este suficienta pentru combaterea lor, deoarece nu se mai realizeaza procesul de fotosinteza.

Erbicidele postemergente mai pot fi clasificate si in erbicide selective si non-selective. Erbicidele selective sunt utilizate pentru a tinti anumite buruieni, in zonele in care contactul cu iarba este inevitabil. De exemplu, noul erbicid pentru porumb Sajon combate cele mai importante buruieni cu frunza ingusta, distrugandu-le in totalitate in 3 saptamani de la aplicare. Este un erbicid cu actiune selectiva pentru plantele de porumb. Formularea de dispersie in ulei a acestui erbicid face ca acesta sa se absoarba foarte rapid in frunze, fara sa fie spalat de ploaie, daca exista un interval de actiune de cel putin 4 ore. In plus, nu are efect remanent pentru culturile urmatoare.

Un alt erbicid care actioneaza asupra buruienilor prin absorbtie, atat la nivelul sistemului radicular, cat si la frunze este erbicidul Dicopur Top 464 SL. Acesta contine o combinatie de doua substante active, acidul 2,4  D si dicamba. Este un erbicid cu un grad mare de selectivitate pentru culturile de porumb, fiind absorbit de catre buruieni. Actioneaza prin accelerarea metabolismului buruienilor, cauzand alungirea celulelor si cresterea necontrolata a acestora. Din cauza consumului ridicat de resurse metabolice, buruienile se usuca si mor. Prezinta cel mai mare grad de eficienta atunci cand vremea este calda si umeda, in special asupra buruienilor dicotiledonate anuale si perene.

Metode de aplicare ale erbicidelor postemergente

Erbicidele postemergente necesita conditii de aplicare atent controlate, pentru obtinerea celor mai bune rezultate. Dupa ce sunt stabilite tipurile de buruieni care trebuie combatute si tipul de formula care se utilizeaza, trebuie luati in considerare anumiti factori de siguranta, ca de exemplu viteza de aplicare, actiunea reziduala si prevenirea contaminarii sa scurgerile in anumite soluri.

Se aplica numai in perioadele in care conditiile meteorologice sunt favorabile, in special in absenta ploilor, pentru ca erbicidele sa poata actiona asupra buruienilor pentru un anumit interval de timp, de obicei intre 30 de minute si pana la 8 ore (in functie de erbicidul utilizat). Pentru rezultate optime, temperaturile trebuie sa fie cuprinse intre 12 si 26 de grade Celsius. Dupa perioada de actiunea a erbicidului, de obicei este nevoie ca plantele sa fie udate.

Erbicidele care se aplica prin pulverizare nu ar trebui utilizate in zilele cu vant puternic si trebuie luate masurile necesare de precautie, in functie de indicatiile producatorului, pentru a se evita contactul cu pielea sau inhalarea accidentala a substantei. Erbicidul se aplica prin metoda indicata de producator, respectandu-se dozajul, precum si eventualele avertismente privind modul de utilizare.

Sfaturi utile pentru erbicidarea in vegetatie la porumb

Majoritatea erbicidelor postemergente sunt eficiente in combaterea anumitor specii de buruieni, sau atunci cand acestea se afla in anumite etape de dezvoltare. Prin urmare, uneori este necesara o combinatie de erbicide, in functie de substantele active pe care le contin, pentru a elimina toate speciile de buruieni prezente in cultura de porumb. In aceste cazuri, este deosebit de important sa se respecte indicatiile producatorului in ceea ce priveste momentul aplicarii si speciile de buruieni asupra carora actioneaza respectivul erbicid.

Pe langa stadiul de dezvoltare al buruienilor, este necesar sa se tina cont si de stadiul de dezvoltare al plantelor de porumb, pentru a preveni eventualele daune pe care le poate suferi cultura. Aceste daune pot fi provocate, fie de utilizarea unui dozaj necorespunzator, de momentul aplicarii, precum si de factorii de mediu.

Printre simptomele cauzate de utilizarea necorespunzatoare a erbicidelor se numara aparitia unor zone lipsite de boabe pe stiulete, malformatiile care pot aparea la nivelul stiuletelui, ingalbenirea frunzelor si ruperea tulpinii de porumb.

Pentru a evita aceste efecte neplacute asupra culturii de porumb, este bine sa se ia toate masurile de precautile atunci cand se aplica erbicide postemergente. De exemplu, erbicidele de contact nu se aplica inainte ploaie sau atunci cand exista roua, pentru a se evita absorbirea erbicidului in verticilul plantelor de porumb.

Erbicidele cu regulatori de crestere nu se aplica atunci cand exista perioade cu nopti cu temperaturi mai mici de 7 grade.  De asemenea, aceste erbicide nu se amesteca cu erbicide care contin cloracetamida atunci cand se aplica in vegetatie.

Nu in ultimul rand, erbicidele cu inhibatori ALS (care blocheaza biosinteza enzimei acetolactatsintaza) nu se aplica atunci cand porumbul a ajuns deja in faza 6 de crestere si dezvoltare (inceputul umplerii boabelor).

Magazinul Verdon iti ofera o gama variata de erbicide pentru porumb, cu aplicare in etapa de postemergenta, cu o eficacitate deosebita asupra tuturor soiurilor de buruieni care ataca plantele de porumb, in functie de substanta sau substantele active din compozitie. Gama noastra de erbicide include erbicide sistemice si selective, foarte eficiente pentru combatarea buruienilor, protejand in acelasi timp culturile de porumb.

4 Comentarii la "Erbicidarea in vegetatie la porumb"

  1. la mine in cultura de porumb zaharat apare murul, trestia, ciulini si palamida. ce erbicid ar trebui sa folosesc premergent si postemergent? multumesc!

  2. Vreau sa erbicide porumbul și nu știu cu ce sai dau inpotriva costreiului. Deja porumbul are peste 6 frunze. Va rog a ma ajuta cu un sfat

  3. PORUMBUL ARE DEJA 6-8 FRUNZE CE ERBICID POT FOLOSI. PTR BURUIENI –PIR, SCAI,ALTE BURUIENI CU FRUNZA LATA

  4. A-și dori și eu un erbicid eficient pt porumb.pt combaterea pălămidei ,turitei,ciulinelui și tătăneasă.

Lasa un comentariu

Adresa ta nu va fi publicata


*

Abonează-te la newsletter verdon

Afla la timp de PROMOTII si REDUCERI

Vezi toate brandurile comercializate de verdon.