La inceputul sezonului de semanare a porumbului, este deosebit de important sa fie stabilit un plan clar definit si eficient pentru combaterea buruienior. In special in cazul culturilor de porumb, controlul integrat al buruienilor reprezinta o prioritate, deoarece porumbul este foarte sensibil la aparitia buruienilor in stadiile timpurii de vegetatie.
Sensibilitatea porumbului la imburuienare incepe in stadiul de vegetatie de 3 frunze, deoarece acela este momentul in care planta isi programeaza potentialul de productie din punct de vedere genetic. Daca in acest stadiu cultura este invadata de buruieni, planta nu isi va mai urma cursul genetic normal, ci isi va canaliza resursele spre un singur scop, acela de perpetuare a speciei. In consecinta, si productia obtinuta va fi diminuata din punct de vedere calitativ si cantitativ.
Principalele cauze ale gradului ridicat de imburuienare al culturilor de porumb la noi in tara le reprezinta terenurile necultivate aflate in proximitatea celor cultivate si practicarea monoculturii.
Rolul erbicidelor preemergente
Combaterea buruienilor la momentul optim reprezinta principala solutie pentru a permite tinerelor plante de porumb sa se dezvolte in cele mai bune conditii, deoarece acestea nu se mai afla in competitie directa cu buruienile pentru substantele nutritive si rezervele de apa din sol.
De multe ori se intampla ca erbicidele posteemergente sa nu mai poata fi aplicate la momentul optim, astfel incat se pierde controlul asupra culturii, iar productia este grav afectata. Astfel, aplicarea unor erbicide preemergente devine vitala pentru maximizarea randamentului culturii. De altfel, foarte multi fermieri opteaza pentru aplicarea unor substante erbicide inca inainte de semanatul propriu – zis. In ambele cazuri, substantele erbicide se aplica pe terenul negru, de unde vine si denumirea de erbicidare ”in negru”.
Principalele avantaje ale erbicidarii preemergente sunt urmatoarele:
- Aplicare usoara;
- Controlul timpuriu al buruienilor;
- Mentinerea igienii culturii in fazele de sensibilitate maxima;
- Costuri mai mici cu aplicarea;
- Selectivitatea pentru cultura.
Daca in trecut se foloseau erbicide pe baza de acetochlor in faza preemergenta, utilizarea acestei substante a fost interzisa incepand cu anul 2013. Astfel, a fost necesar sa apara alternative mult mai eficiente.
O astfel de alternativa o reprezinta erbicidul Gardoprim Plus Gold, un erbicid selectiv care actioneaza asupra majoritatii buruienilor monocotiledonate si dicotiledonate anuale. Substanta activa, S-metolalclor, este preluata de catre buruieni in timpul germinarii semintelor, astfel incat acestea sunt combatute inca inainte de rasarire, insa se pot obtine rezultate foarte bune si in timpul sau la scurt timp dupa rasarire. Preluarea substantei active este mai scazuta prin radacini.
Pe langa S-metolalclor, Gardoprim Plus Gold contine si terbutilazin, astfel incat aceste doua substante actioneaza in mod complementar pentru a combate un spectru larg de buruieni, in conditii de maxima selectivitate, in preemergenta.
Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand se aplica in patul germinativ primvara. Este recomandat ca solul sa fie bine maruntit, dupa aratura de toamna.
Metode de aplicare ale erbicidelor preemergente
Erbicidarea preemergenta inainte de semanat se efectueaza prin incorporarea substantelor erbicide cu ajutorul discului sau combinatorului, iar erbicidarea preemergenta imediat dupa semanat se efectueaza prin incorporarea superficiala a erbicidului cu grapa, sau chiar fara incorporare.
Aplicarea erbicidelor in etapa preemergenta se face cu erbicide reziduale, care au o persistenta variabila. Substantele erbicide, odata ajunse in sol sunt absorbite prin radacini, rizomi sau stoloni de catre buruienile aflate in curs de rasarire. Buruienile dicotiledonate absorb o cantitate mult mai mare de erbicid decat gramineele.
Erbicidele preemergente care necesita incorporare sunt cele volatile, care trec din stare lichida in stare gazoasa. Daca acestea nu sunt incorporate intr-o perioada scurta de timp, de aproximativ 15-20 de minute, in special pe timp calduros, se pierde aproximativ 50% din substanta activa, deoarece aceasta se volatilizeaza. Alte erbicide se incorporeaza rapid, prin efectuarea a doua treceri cu discul, la o adancime de 8-10 cm.
Unele erbicide volatile, asa cum este erbicidul Dual Gold se aplica numai cu ajutorul combinatorului, la o adancime superficiala, de maxim 3-4 cm. Aceste erbicide sunt indicate in special in perioadele de seceta pronuntata. Erbicidele volatile nu se aplica niciodata pe solul umed, ci doar pe solul uscat, deoarece sunt absorbite mai bine astfel. Totodata, se reduce considerabil riscul de poluare prin incorporarea erbicidelor volatile.
Unele erbicide care prezinta selectivitate pozitionala la culturile de porumb, ca de exemplu erbicidul Stomp Aqua, nu necesita incorporare. In cazul erbicidelor preemergente care sunt aplicate direct pe sol, fara incorporare, solul trebuie sa fie bine maruntit, pentru a se asigura repartizarea uniforma a acestora. In urma aplicarii erbicidelor, la suprafata solului si pana la o adancime de 2-6 cm se creeaza o pelicula toxica pentru buruieni, aceasta fiind si adancimea la care germineaza majoritatea buruienilor. Pelicula respectiva persista, de regula, de la 2-3 saptamani, pana la 5-6 luni, in functie de caracteristicile erbicidului utilizat.
Principalele buruieni care apar in culturile de porumb
Dupa cum am mentionat deja, cultura de porumb este foarte sensibila la aparitia buruienilor, existand zeci de specii de buruieni care pot compromite productia de porumb obtinuta. Cele mai frecvente buruieni intalnite in cadrul culturilor de porumb sunt urmatoarele:
Teisorul (Abutilon theophrasti) este o buruiana dicotiledonata anuala, care prefera solurile bogate in substante nutritive si zonele cu un climat cald, asa ca este adesea intalnita in regiunile cu soluri nisipoase.
Stirul salbatic (Amaranthus retroflexus) este o buruiana anuala, care este adesea intalnita in solurile permeabile, care sunt bogate in humus si in substante nutritive, in special in azot. Planta infloreste in perioada iunie-septembrie si face multe seminte, intre 1000 si 5000, asa ca se poate inmulti foarte rapid.
Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este originara din America de Nord, insa s-a raspandit in Europa si Asia, ca specie introdusa. Este o buruiana foarte nociva, atat in habitatul natural, cat si in cadrul culturilor unde se dezvolta, fiind o planta distructiva pentru cele din jur.
Spanacul salbatic (Chenopidium album) este o buruiana monocotiledonata anuala, cu o radacina foarte puternica. Se intalneste pe orice tip de sol, cu precadere in cele bogate in azot si humus, adica in solurile nisipoase si lutoase. Perioada de germinare este de primavara pana toamna, la adancimi mici, de maxim 3 cm.
Palamida (Cirsium arvense) este una dintre cele mai daunatoare buruieni dicotiledonate perene care ataca mai multe tipuri de culturi agricole. Radacina principala a plantei poate ajunge pana la o adancime de 4 m, ceea ce ii creeaza o rezistenta deosebita la seceta. Tulpina poate creste pana la o inaltime de 1,5 m. Semintele de palamida prezinta o germinatie esalonata pe parcursul intregului an, iar temperatura de germinare este cuprinsa intre 8-10 grade. Semintele de palamida pot fi viabile pentru perioade foarte indelungate, de pana la 18-20 de ani.
Volbura (Convolvulus arvensis) este o buruiana perena, cu radacini foarte adanci. Creste pe toate tipurile de sol, insa in special pe cele mai uscate. Infloreste primavara devreme pana toamna tarziu.
Iarba barboasa (Echinochloa crus-galli) este o buruiana graminee anuala, care se dezvolta in special in regiunile cu o clima mai calda. Prefera solurile umede, bogate in humus. Perioada de germinare este la inceputul verii.
Hrisca urcatoare (Polygonum convolvulus) este o buruiana anuala care prefera solurile bogate in substante nutritive, moderat acide, inclusiv solurile semiturboase. Perioada de germinare este primavara, la adancimi de pana la 4 cm.
Mohorul (Setaria glauca) este o buruiana graminee anuala, care se dezvolta cu precadere in solurile nisipoase si lutoase. Perioada de germinare este primavara devreme.
Zarna (Solanum nigrum) este o buruiana anuala, inrudita cu cartoful. Se dezvolta cu precadere in solurile bogate in humus si azot, puternic afanate. Perioada de germinare este primavara tarziu, la o adancime mai mica, de 0,5-1 cm.
Costreiul (Sorgum halpense) este una dintre cele mai daunatoare buruieni, care infesteaza culturile de porumb, soia si floarea-soarelui, insa poate fi intalnita si in alte culturi agricole. Este o buruiana rezistenta la seceta, care prefera solurile irigate sau cele cu aport freatic. Radacinile suplimentare pot atinge dimensiunea de 2 m, iar tulpina creste pana la 1,5 m. O singura planta poate forma pana la 5000 de seminte, care se scutura, asa ca se poate raspandi foarte rapid.
Cornuti (Xanthium strumarium) este o buruiana anuala, prezenta cu precadere in zonele cu veri calde si soluri bogate in substante nutritive. Buruiana este daunatoare si pe pajisti, deoarece plantele sunt toxice pentru animale. Perioada de germinare este primavara, la o adancime de maxim 1 cm.
Acestea sunt doar cele mai des intalnite buruieni care ataca culturile de porumb, insa exista si multe alte specii care provoaca pagube semnificative, ca de exemplu mustarul salbatic, ridichea salbatica, meisorul, fumarita, nalba mica, troscotul, linarita,cruciulita sau mazarichea.
Asadar, pentru a preintampina problemele pe care le pot cauza infestatiile de buruieni, erbicidarea preemergenta este cea mai buna forma de protectie pentru culturile de proumb. Este important sa se utilizeze erbicide preemergente specifice, care sunt aplicate conform indicatiilor producatorului si in functie de dozajul recomandat.
dupa ce dau cu combinatorul suprafata arata pot da imediat cu un erbicid dupa care sa seman porumb?
Buna ziua,
Ideal ar fi sa erbicidati imediat dupa semanatul porumbului cu erbicide peliculare (preemergente), cum ar fi Merlin, Adengo si altele.
Buna ziua sunt ancepator doresc cateva detalii nu am semanat porumbul detin o suprafata de 4,5ha care doresc sa o seman toata cu porumb sunt din jud Buzau zona de campie ce soi de porumb ami recomandati si ce tipuri de erbicide sa folosesc?multumesc