Etapele erbicidarii la cultura de porumb

Calendaristic, semanatul porumbului incepe dupa data de 10 aprilie, ceea ce inseamna ca pentru multi agricultori pregatirile pentru semanat sunt in toi. Hibrizii timpurii se seamana la inceputul acestui interval, iar cei tarzii ceva mai incolo. Este de la sine inteles, ca, pentru a obtine o recolta bogata, este nevoie sa se foloseasca seminte certificate, care sa apartina hibrizilor recomandati pentru fiecare zona de cultura.

Semanatul proumbului se executa de regula intr-un interval de 8-10 zile, incepand din momentul in care in sol se realizeaza 8-10 grade Celsius, temperatura masurata la orele diminetii, cu tendinte de crestere in urmatoarele zile. Semintele se seamana la o adancime de 4-8 cm, pentru ca acestea sa intre in contact cu solul umed si pentru ca rasarirea sa fie rapida si uniforma.

Pregatirea solului

Porumbul trebuie semanat intr-un sol afanat, bine maruntit la suprafata si lipsit de buruieni. Buruienile sunt principala cauza pentru care culturile de porumb sunt neperformante. Un sol in care buruienile ”sufoca” plantele de cultura poate determina pierderea a mai mult de jumatate din recolta si obtinerea unor cereale de calitate inferioara.

Buruienile cele mai des intalnite in cultura porumbului sunt speciile de buruieni monocotiledonate anuale (mohor, iarba barboasa, meisor) si perene (costrei, pir), precum si anumite specii de buruieni dicotiledonate anuale (stir, caprita, mustar salbatic, busuioc salbatic, ridiche salbatic, cornet, hrisca urcatoare etc) si perene (palamida, volbura, susai, boghita etc).

Combaterea buruienilor se face prin aplicarea diferitelor strategii in functie de gradul de infestare cu buruieni, frecventa si dominatia anumitor specii de buruieni.

Erbicidarea preemergenta

Porumbul este una dintre cele mai sensibile plante de cultura in ceea ce priveste gradul de imburuienare, deoarece cresterea este lenta in primele 4-6 saptamani, iar numarul de plante per metru patrat este scazut (5-7). Erbicidarea la porumb se face de regula inainte de semanat sau in perioada cuprinsa intre semanat si rasarit. In aceasta faza, erbicidele se aplica direct pe sol.

Erbicidele cu aplicare preemergenta sunt reziduale si au persistenta variabila. Acesta erbicidare are scopul de a preveni infestatia cu buruieni. Buruienile in curs de rasarire absorb erbicidul prin radacini, stoloni sau rizomi. Absorbtia este mult mai ridicata si mai eficienta in cazul buruienilor dicotiledonate.

In cazul erbicidarii preemergente a porumbului, solul trebuie bine maruntit, pentru a se asigura o repartizare uniforma a erbicidului. Se creeaza astfel la suprafata solului o pelicula menita sa distruga buruienile, pana la adancimea de 2-6 cm, care este de regula adancimea la care germineaza majoritatea acestora. Acesta pelicula persista de regula intre 2 saptamani si chiar si 6 luni, in functie de erbicidul folosit. Erbicidele pentru faza preemergenta sunt cu atat mai eficiente cu cat au un spectru larg de combatere a buruienilor, atat monocotiledonate, cat si dicotiledonate.

Erbicidarea postemergenta

In cazul in care se constata aparitia buruienilor in cultura de porumb chiar si dupa ce plantele au rasarit deja, sau daca nu s-a efectuat erbicidarea preemergenta, se poate interveni cu erbicide care actioneaza in faza postemergenta si care se aplica direct pe vegetatie.

Erbicidarea postemergenta se efectueaza cu ajutorul erbicidelor de contact. Acestea au o actiune selectiva, adica actioneaza numai asupra buruienilor, fara a periclita cultura de porumb. Erbicidele selective distrug tesuturile buruienilor, celulele, impiedica diviziunea celulara in zona de crestere si inhiba procesele de fotosinteza si respiratie. Buruienile cu frunza lata retin mai bine erbicidul decat buruienile cu frunza ingusta.

Indiferent de tipul de erbicid folosit, este bine de stiut ca, desi se efectueaza erbicidarea preemergenta, de foarte multe ori este nevoie si de o erbicidare ulterioara, dupa ce buruienile incep din nou sa se inmulteasca in cultura de porumb.

Verdon va ofera o gama variata de erbicide pentru cultura porumbului si nu numai, care se aplica in diferite faze de dezvoltare a buruienilor. Pentru o recolta bogata si calitativa, folositi erbicide cu un spectru larg de actiune, care combat diferite tipuri de buruieni inca din primele faze de dezvoltare.

3 Comentarii la "Etapele erbicidarii la cultura de porumb"

  1. BUNA DIMINEATA ,ASA SE SALUTA LA NOI LA ROMANI ,AM UN POMISOR DE KIWI.ARE 5 ANI ,INFLORESTE FACE FRUCT ,SI CAND SUNT FRUCTELE DE MARIMEA UNEI CIRESE ,LE ARUNCA JOS .CE AR TREBUI SA FAC ?CU MULTUMIRI

  2. un erbicid care il pot aplica la faza de crestere a porumbului aproximativ in 8 frunze se afla porumbul

  3. Exista erbicid care se poate aplica la porumb mare peste 10 frunze si cum se numeste

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Cum sa alegi hibrizii de porumb

Lasa un comentariu

Adresa ta nu va fi publicata


*

Abonează-te la newsletter verdon

Afla la timp de PROMOTII si REDUCERI

Vezi toate brandurile comercializate de verdon.