Stimulatori de crestere cu alge marine

Utilizarea stimulatorilor de crestere cu alge marine in agricultura

In general, cand vorbim despre culturi productive, indiferent de tipul acestora, ne referim in principal la doua aspecte foarte importante: cantitate si calitate. Fermierii si agricultorii care doresc sa obtina culturi profitabile, care dau randament, trebuie sa se asigure ca acestea se vor dezvolta in cele mai bune conditii. Pentru acest lucru, este absolut necesar ca plantele cultivate sa aiba toate substantele care au un aport important in dezvoltarea lor. De aceea, este recomandat sa se foloseasca stimulatori de crestere.

Stimulatorii de crestere se remarca prin cateva avantaje importante:

  • sunt necesare doze mici, comparativ cu suprafata recoltata;
  • sunt substante flexibile, care se pot utiliza pentru o mare varietate de culturi;
  • necesita un numar redus de aplicari;
  • se obtin rezultate foarte bune la toate tipurile de culturi.

Stimulatorii de crestere sunt destinati in principal pentru stimularea cresterilor vegetative, aeriene si subterane a plantelor si pentru stimularea capacitatii de fructificare a plantelor. De asemenea, aceste substante contribuie si la capacitatea de rezistenta a plantelor la diferiti factori negativi, precum temperaturile scazute din timpul iernii, seceta din timpul verii, grindina sau efectele fitotoxice ale pesticidelor utilizate in exces.

In plus, stimulatorii se folosesc in principal pentru a creste cantitatea si calitatea recoltei si pentru a stimula precocitatea acesteia, lucru foarte util in mod special pentru plantele care au doua etape de plantare/insamantare si recoltare pe parcursul anului.

Rolul substantelor din compozitia stimulatorilor de crestere

Majoritatea stimulatorilor contin anumite substante care se folosesc des in agricultura, deoarece fiecare dintre acestea are un rol important in dezvoltarea plantelor.

Azotul are rolul de constructie in constitutia plantelor. Lipsa de azot duce la oprirea cresterii plantelor, iar prezenta acestui element in exces sensibilizeaza plantele la seceta sau la ger. In mod normal, plantele utilizeaza intre 25 si 60% din azotul din sol, insa prin folosirea stimulatorilor de crestere care contin azot, plantele ajung sa foloseasca pana la 60% din substanta. Un sol cu adevarat fertil are un indice de azot de peste 4 si un indice de humus de peste 3. Solurile care au valori mai mici nu pot fi considerate foarte fertile. Atunci cand alegem stimulatori de crestere care contin azot, este indicat sa ne orientam spre un continut de azot de provenienta organica, obtinut din bacterii care fixeaza azotul in sol.

Fosforul se regaseste in plante in forma minerala sau sub forma de compusi organici. Daca plantele nu au destul fosfor, nu vor creste destul de mari, iar frunzele se decoloreaza si chiar ajung sa cada, ceea ce duce la o dezvotare slaba a plantei si la o productie scazuta. Din sol, plantele isi iau intre 1 si 5% din fosfor, mai precis substanta care este solubila. Solurile considerate slabe, au un continut de fosfor mai mic de 20 ppm P2O5 (unitatea de masura pentru masurarea continutului de fosfor din sol).

Potasiul este substanta care intensifica absorbtia apei, reduce transpiratia si deci pierderile de apa, favorizeaza sinteza substantelor nutritive, intensifica fotosinteza si stimuleaza diviziunea celulara. Lipsa potasiului duce la putrezirea radacinilor, ingalbenirea si uscarea frunzelor, coacerea neuniforma si slaba infratire la cereale. Potasiul este foarte raspandit in sol, insa doar 1-3% din substanta este potasiu schimbabil, care este asborbit de plante. Un sol slab aprovizionat cu potasiu are un K ppm mai mic de 66.

Sulful favorizeaza cresterea vegetativa, rezistenta la ger, fotosinteza si germinarea semintelor. Lipsa acestei substante poate fi identificata usor, prin ingalbenirea frunzelor tinere la plante. In general, lipsa sulfului nu se resimte grav doar in cazul cernoziomurilor si al solurilor bogate in humus.

Magneziul este substanta care asigura aprovizionarea celulelor plantelor cu fosfor si azot. Asadar, este un liant foarte important intre substantele nutrivite si celulele plantelor.

Calciul ofera elasticitate membranei celulare si, in cantitati mici, este necesar cresterii tuturor celulelor. Lipsa calciului duce la incetarea cresterii si la uscarea varfurilor plantelor.

Extractul de alge marine, substanta – minune pentru stimularea cresterii plantelor

Ascophyllum nodosum - alga folosita pentru stimularea cresterii plantelorAlgele marine sunt folosite intr-o gama larga de produse, nu numai pentru agricultura, ci si in alte domenii, datorita proprietatilor lor deosebite si ale substantelor pe care le contin. Algele din specia Ascophyllum nodosum sunt niste alge de culoare maro, care se gasesc in nordul Oceanului Atlantic si pe coasta de nord-vest a Europei. Aceste alge se gasesc in general in estuare si pe coastele mai putin expuse, unde se dezvolta in voie. Algele Ascophyllum nodosum sunt folosite in producerea fertilizatorilor si a stimulatorilor de crestere ecologici si pentru consumul uman si animal. Ca si fertilizator si stimulator de crestere, aceasta alga se regaseste in compozitii organice, pentru o mare varietate de culturi, datorita combinatiei de macronutrienti (fosfor, potasiu, azot, calciu, magneziu, sulf) si micronutrienti (cupru, fier, zinc, mangan). De asemenea, contine si substante organice cu un rol deosebit in cresterea si dezvoltarea plantelor: citokinetine, gibereline, auxine, betaine, mannitol, acizi organici, polizaharide si amino-acizi.

Citokinetinele, giberelinele si auxinele sunt fitohormoni naturali, pentru stimularea cresterii si dezvoltarii plantelor, care se folosesc frecvent in agricultura. Fitohormonii influenteaza cresterea plantelor prin intensificarea divizunii celulare sau prin alungirea celulelor si au un rol pronuntat in procesele de germinare, inflorire si coacere, dar si de crestere a rezistentei in perioadele de seceta. Auxinele se utilizeaza in agricultura ca stimulatori pentru accelerarea coacerii fructelor, inradacinarea butasilor sau obtinerea fructelor fara seminte. Giberelinele au o actiunea sinergica cu cea a auxinelor.

Prin utilizarea acestor alge ca si fertilizatori si/sau stimulatori de crestere, in cazul fructelor si al legumelor, pulpa se dezvolta mai bine, iar acestea acumuleaza mai mult zahar. Acest lucru se datoreaza continutului de polizaharide si manitol (care este o substanta ce are jumatate din puterea de indulcire a zaharului si un indice glicemic mai scazut decat acesta).

In urma diferitelor studii efectuate de catre cercetatori din lumea intreaga asupra efectelor utilizarii algelor Ascophyllum nodosum in agricultura, s-a constatat clar o dezvoltare mult mai buna in cazul culturilor respective. Dintre aceste studii amintim doua dintre cele mai recente: studiile despre aplicarea foliara a extractului de Ascophyllum nodosum in cazul castravetilor si in cazul vinetelor, ambele efectuate de Universitatea Azad din Iran.

Avand in vedere toate aceste aspecte, Verdon iti recomanda stimulatorul de crestere din alge marine ACM Mar 20. Acest stimulator de crestere are o compozitie 100% organica, se poate utiliza foliar sau prin fertirigare si se poate aplica prefloral sau chiar in timpul infloritului, pentru o mai buna legare a fructelor. Se utilizeaza pentru pomi fructiferi, legume, vita de vie si gazon. Acest stimulator de crestere este compatibil cu majoritatea produselor de uz fitosanitar (erbicide, fungicide, insecticide).

Descopera si tu beneficiile stimulatorului de crestere din alge marine ACM Mar 20 si nu uita ca beneficiezi de o reducere de 20% din prețul per flacon, în cazul în care achiziționezi un bax cu 12 flacoane.

1 Comment la "Utilizarea stimulatorilor de crestere cu alge marine in agricultura"

  1. Produsul este un CE FERTILIZER sau este autorizat in Romnia pentru agricultura!

Lasa un comentariu

Adresa ta nu va fi publicata


*

Abonează-te la newsletter verdon

Afla la timp de PROMOTII si REDUCERI

Vezi toate brandurile comercializate de verdon.