Combaterea mustelor, tantarilor si puricilor

Odata cu temperaturile mai ridicate in termometre, trebuie sa ne confruntam si cu neplacerile cauzate de sezonul cald. Vremea frumoasa este potrivita pentru activitatile in aer liber, pentru lucrarile agricole si pentru gradinarit. Insa vremea calda este propice si pentru aparitia insectelor. Mustele, tantarii, purecii si gandacii de bucatarie sunt insecte care prefera anotimpul cald, iar o infestatie in locuinte, in spatiile publice sau chiar in spatiile industriale nu este deloc ceva neobisnuit.

Combaterea mustelor – tipuri de muste si surse de infestare

Mustele sunt purtatoarele a peste 100 de agenti patogeni, inclusiv Salmonella, E.coli sau stafilococul. Acesti agenti pot provoca boli grave atat pentru oameni, cat si pentru animale, printre acestea numarandu-se febra tifoida, dizenteria bacilara sau hepatita.

Printre cele mai comune tipuri de muste se numara musca de casa, musca suflatoare, musca de sticla, musca de fructe, musca de grajd si musca de canalizare. Mustele se inmultesc foarte repede, in unele cazuri perioada de clocire pentru ouale depuse fiind de doar 24 de ore. Temperaturile ideale pentru dezvoltarea mustelor variaza intre 22 si 25 de grade Celsius, adica exact temperaturile din locuinte. De asemenea, mustele se deplaseaza tot timpul, in mod special in locurile unde este murdarie si pe mancare. De aceea, si prin simplul fapt ca o musca doar atinge un fruct, de exemplu, acel fruct poate fi deja contaminat.

Pentru a preveni o infestatie cu muste, cel mai bine este sa asiguram in primul rand curatenia spatiului, indiferent ca este vorba despre o locuinta sau despre un spatiu public. Mustele sunt atrase in general de substantele aflate in descompunere, dar si de fructele coapte si de substantele zaharoase.

In cazul in care avem deja de-a face cu o infestatie cu muste, cea mai buna metoda de combatere a acestora se realizeaza in doua etape: control si eradicare. Pentru a controla infestatia de muste, trebuie sa stim cu ce tip de muste aveam de-a face, pentru ca acestea au locuri ”preferate” diferite. De exemplu, musca de casa prefera cosurile de gunoi sau hrana aflata in descompunere, pe cand musca de fructe prefera berea care fermenteaza, legumele, fructele, hrana pentru animale sau chiar si scurgerile lasate de diferite aparate electrocasnice (aragaz, frigider etc.) Aceste surse care favorizeaza inmultirea mustelor se pot afla chiar si la 500-800 metri de locuinta, asa ca este important sa nu ne limitam doar la spatiul ca atare, pentru a le elimina.

Dupa ce s-a realizat etapa de control, adica mustele nu se vor mai inmulti atat de rapid, se trece la eliminarea acestora. Pentru acest lucru, cea mai simpla solutie este folosirea unui insecticid pentru muste, care este special creat pentru a atrage si a elimina aceste insecte. Insecticidele pentru muste au o actiune rapida si remanenta indelungata in general, ceea ce inseamna ca nu trebuie aplicate inca o data decat peste cateva luni.

Combaterea tantarilor si altor insecte zburatoare

Desi in general ignoram tantarii si ii consideram cel mult enervanti din cauza zgomotului si a mancarimilor care apar in urma piscaturilor, de fapt tantarii nu ar trebui deloc neglijati. Tantarii sunt purtatorii mai multor boli. Desi nu orice tantar reprezinta o amenintare, nu avem cum sa stim daca acesta nu este purtatorul unei boli. Tantarii sunt responsabili cu raspandirea unor boli precum malaria, virusul West Nile sau dirofilaroza (viermi care ataca inima cainilor si care pot fi transmisi la om prin intepatura de tantar).

Tantarii sunt atrasi in general de apa si nu trebuie sa fie un rau sau un lac, ci chiar si o simpla balta pentru a le favoriza ciclul reproductiv. Orice mediu umed atrage tantarii, de aceea acestia apar adesea in bai, insa, ca orice insecta zburatoare, seara, tantarii sunt atrasi de lumina.

Pentru a preveni o infestatie cu tantari, trebuie sa eliminam toate sursele de apa statuta din apropierea locuintei, inclusiv baltile, galetile cu apa sau butoaiele. In cazul piscinelor, acestea trebuie curatate periodic. De asemenea, tantarii sunt atrasi si de vegetatie, asa ca gardul viu, gazonul sau pomii si arborii aflati in apropierea locuntei pot reprezenta o sursa de infestatie.

Pentru a combate in mod eficient tantarii, este recomandat sa folosim un insecticid eficient, care sa aiba actiune de contact si de ingestie, pentru a avea rezultate chiar si in cazul tantarilor care doar intra in contact cu acesta.

Combaterea puricilor, a gandacilor de casa si altor insecte taratoare

Animalele de companie sau cele domestice reprezinta o sursa de infestatie cu purici in anotimpul cald. Aceste insecte se inmultesc foarte usor si se gasesc in diferite medii, fapt ce favorizeaza aparitia lor chiar si la animalele foarte bine ingrijite. La fel ca si in cazul altor insecte, prin piscatura de purice se pot transmite diferite boli.

Puricii se dezvolta si in exteriorul locuintei, in locurile bogate in vegetatie, de aceea este important sa pastram gazonul ingrijit si sa evitam locurile cu vegetatie inalta. De asemenea, in cazul animalelor, acestea trebuie deparazitate extern periodic folosind produse speciale si trebuie mentinuta si curatenia in locuinta. In cazul in care avem animale de companie pe care le tinem in casa, este important sa aspiram frecvent locurile in care acestea obisnuiesc sa stea mai mult timp, inclusiv pe sub mobile.

Pentru a elimina puricii rapid si sigur din locuinte sau spatii publice, este necesara folosirea unui insecticid concentrat, care sa actioneze si asupra larvelor si a oualor acestora, pentru evita aparitia unei noi ”generatii” de purici.

Acest lucru este valabil si pentru gandacii de bucatarie, furnicile, paianjenii sau alte tipuri de insecte taratoare care se inmultesc in mod special in anotimpul cald.

Pentru a elimina mustele, tantarii, purecii, gandacii de bucatarie si alte tipuri de insecte zburatoare si/sau taratoare, in magazinul Verdon gasesti o gama larga de insecticide, pentru locuinte sau spatii publice, care se folosesc pentru combaterea rapida si eficienta a acestora.

1 Comment la "Combaterea mustelor, tantarilor si puricilor"

  1. BORDEI RODICA | 23 iunie 2016 la 8:33 | Răspunde

    Buna ziua,
    As dori sa cumpar SOLFAC EW50 pentru combaterea puricilor in locuinta. Vad ca aveti doarr la litru nu aveti cumva si cantitate mai mica ???

Lasa un comentariu

Adresa ta nu va fi publicata


*

Abonează-te la newsletter verdon

Afla la timp de PROMOTII si REDUCERI

Vezi toate brandurile comercializate de verdon.