Clupa forestieraClupa forestiera

Utilizarea clupelor in inventarierea forestiera

Padurile din tara noastra, ca de altfel in toata lumea, aduc numeroase beneficii importante. Adapostesc diferite specii de plante si animale, ajuta la incetinirea fenomenului de incalzire globala deoarece stocheaza si retin o mare parte din emisiile de dioxid de carbon, ajuta la reglarea caderilor de precipitatii si sunt surse importante de lemn.

Tocmai de aceea, exploatarile forestiere se fac in conditii stricte, indiferent ca este vorba despre fondul forestier al Romaniei sau despre paduri detinute de persoane private. Conform Ministerului Public, indiferent de natura proprietatii, exploatarea masei lemnoase dintr-o padure se face numai dupa obtinerea unei autorizatii, inventarierea si marcarea cu dispozitive speciale a arborilor ce urmeaza sa fie taiati.

De altfel, inventarierea masei lemnoase se face oricum la diferite intervale, pentru ca datele colectate sunt folosite pentru a tine o evidenta asupra situatiei fondului forestier. Prin inventariere, se realizeaza o estimare a resursei de masa lemnoasa. De obicei, inventarierile se fac fie prin recensamant (masurarea fiecarui arbore in parte), fie prin esantionaj (masuratori partiale).

Principalele atribute de interes pentru masurarea arborilor sunt diametrul de baza, inaltimea totala, inaltimea la baza coroanei si calitatea arborelui. Pentru a masura aceste atribute, cel mai des se utilizeaza doua instrumente de masurare esentiale: clupa și hipsometrul.

Utilizarea clupelor forestiere

Clupele forestiere se folosesc pentru a masura diametrul la arbori, a partilor de arbori si a sortimentelor de lemn rotund. Aceste informatii se folosesc pentru a realiza estimari privind productia de lemn, stabilirea si amplasarea unor retele de colectare a lemnului in functie de productia realizata si intocmirea actelor de punere in valoare a masei lemnoase.

In plus, diametrul arborilor permite cuantificarea marimii acestora, prin monitorizarea cresterii lor. Pe baza volumului se estimeaza astfel valoarea economica a lemnului.

Cele mai importante caracteristici ale unei clupe forestiere

Pentru ca acest instrument sa fie practic si util, trebuie sa indeplineasca anumite caracteristici, la care este bine sa fii atent. De asemenea, nici avantajele acestor instrumente nu sunt de neglijat:

  • Clupele trebuie sa aiba un design ergonomic, pentru a putea fi purtate cu usurinta la centura sau pentru a nu ingreuna in mod inutil restul echipamentului care se foloseste de obicei in cadrul inventarierilor forestiere.
  • Clupele se folosesc in detrimentul ruletelor, de exemplu, pentru ca ofera o masuratoare mai precisa si mai rapida.
  • In cazul arborilor deja taiati, clupele sunt mult mai practice, pentru ca se poate masura diametrul bustenilor culcati la pamant, fara a mai fi necesara manipularea acestora.
  • Clupele forestiere se gasesc in mai multe dimensiuni, ceea ce le face ideale pentru masurarea arborilor in functie de dimensiunea acestora.
Ponturi pentru masuratori precise

Pentru ca masuratorile sa se realizeze cu acuratete, clupele trebuie aplicate in unghiurile potrivite, ceea ce necesita un anumit nivel de pregatire prealabila a persoanei care foloseste instrumentul. De aceea, masuratorile exacte se fac de catre specialisti in domeniul forestier.

Chiar si forta folosita pentru a fixa clupa pe o anumita suprafata poate afecta masuratorile, astfel ca se recomanda folosirea acestui instrument printr-o apasare ferma. Daca nu se aplica destula forta, se poate obtine o masuratoare inexacta, la fel ca si in cazul in care se foloseste prea multa forta.

In domeniul instrumentelor manuale pentru masuratori forestiere, exista mai multi producatori care s-au remarcat de-a lungul timpului prin calitatea instrumentelor oferite pe piata. De exemplu, compania suedeza Haglöf are o traditie de peste 70 de ani pe piata instrumentelor de masurat forestiere. Pe masura ce standardele in domeniu s-au schimbat, masuratorile exacte au ajuns sa joace un rol important pentru managementul forestier sustenabil. Prin urmare, clupele forestiere Haglöf au fost mereu imbunatatite conform celor mai recente standarde in domeniul forestier.

Gottlieb Nestle este de asemenea un producator german cu o traditie de peste 80 de ani in domeniul instrumentelor manuale de masurare, iar clupele forestiere Nestle sunt certificate KWF. In plus, compania Gottlieb Neste este momentan lider mondial pe piata instrumentelor de masurare forestiere.

Verdon este distribuitor in Romania atat pentru Haglöf, cat si pentru Gottlieb Nestle, astfel ca vei gasi in magazinul nostru instrumente si unelte folosite pentru inventarierea forestiera de la aceste doua prestigioase companii. Pe langa clupe forestiere, iti oferim si rulete forestiere, spray-uri, vopsele, crete si alte accesorii forestiere, pentru o gestionare corecta si exacta a lemnului atat in ocoalele silvice cat si in padurile aflate in proprietate privata.

Fii primul care lasa un comentariu la "Utilizarea clupelor in inventarierea forestiera"

Lasa un comentariu

Adresa ta nu va fi publicata


*

Abonează-te la newsletter verdon

Afla la timp de PROMOTII si REDUCERI

Vezi toate brandurile comercializate de verdon.