De ce sa plantezi capsuni?
Plantele de capsuni sunt perene
Plantele perene sunt plantele care revin la viata an de an. Radacina lor supravietuieste peste iarna, chiar daca toamna plantele se usuca, iar primavara acestea revin la viata. Asta inseamna ca vei obtine un profit an de an.
Daca sunt urmate procedurile mentionate in acest articol, probabil ca vei putea extinde o singura achizitie de plante de capsuni timp de mai multi ani.
Deci, decizia de a-ti creste propriile capsuni te poate ajuta sa economisesti bani pe care i-ai fi cheltuit pe capsunile scumpe din magazinele alimentare.
Plantele de capsuni se inmultesc singure
Majoritatea plantelor de capsuni vor produce stoloni (ramuri ale plantei, care in contact cu pamantul, formeaza radacini si dau nastere unor plante noi). Acesti stoloni ajuta planta sa se inmulteasca singura, prin producerea de clone identice din punct de vedere genetic.
Fiecare planta de capsuni va avea probabil mai multi stoloni, deci productia de capsuni va creste exponential, initial, investind doar in cateva plante de capsuni.
Cultivarea propriilor plante de capsuni reduce la minim deseurile
Producatorii comerciali sunt preocupati deseori doar de introducerea celor mai frumoase si bine formate capsune in pachetele de vanzare. Multi oameni vor evita un pachet in care se afla o capsuna cu aspect ciudat. De asemenea, nici capsunile mici nu vor fi ambalate.
Chiar daca majoritatea capsunilor mici sau cu forma iregulara sunt foarte bune de mancat, acestea sunt sacrificate in timpul operatiunilor comerciale. Prin creșterea propriilor capsune, obtineti gustul bun al fiecarei capsuni pe care plantele le produc, indiferent ca sunt capsune pitice sau deformate.
Plantele de capsuni sunt mici si usor de cultivat aproape oriunde
Puteti gasi un loc pentru a creste plante de capsuni oriunde este soare. Plantele de capsuni se adapteaza la orice mediu (desi conditiile optime produc capsuni mai bune). Iti poți dezvolta propriile capsuni intr-o gradina, un ghiveci de flori, aproape orice recipient care va tine pamantul.
Daca vrei sa te aventurezi in lumea gradinaritului, sau cauti ceva care poate creste intr-un ghiveci, intr-o fereastra bine luminata, capsunile sunt plantele perfecte pentru asta.
Capsunile sunt foarte sanatose
Capsunile contin numeroase vitamine si minerale care contribuie la un organism sanatos. Exista numeroase dovezi care incurajeaza consumul de capsuni deoarece acesta poate preveni cancerul.
Soiuri de capsuni:
Plantele de capsuni se impart in trei tipuri: cele de zi scurta, cele cu fructificare continua si cele indiferente la lungimea zilei.
- soiurile neremontante (de zi scurta) – produc capsune de dimensiuni mari si rodesc doar un sezon pe an, cel mai des in perioada mai-iunie.
- soiurile remontante (cu fructificare continua) – cu doua fructificari pe an, inclusiv toamna
- soiurile semi-remontante (indiferente la lumina zilei) – infloresc o perioada mai lunga a anului, produc fructe mai mici, dar rezista mai bine in fata temperaturilor scazute.
Cele mai populare soiuri de capsuni cultivate in Romania:
- Coral – soi romanesc, robust, cu fructe foarte dulci si o aroma intensa. Productia pentru o singura planta ajunge pana la 300 de grame, iar o capsuna poate ajunge pana la 13 grame.
- Magic – soi romanesc, rezistent la temperaturi scazute si seceta. Fructul copt are in jur de 14-15 grame, este uniform si stralucitor. Este rezistent transportului.
- Răzvan – soi romanesc neremontant. Rezista la temperaturi scazute si o parte din daunatori, in schimb este sensibil la seceta. Produce fructe medii (10-12 grame) si face fata transportului. E indicat si pentru inmultire, producand un numar mare de stoloni.
- Real – soi romanesc de calitate, se caracterizeaza prin rezistenta sporita la ger. Fructul este mare (14-15 grame), stralucitor si cu gust dulce-acidulat.
- Satmarean – soi perfect pentru plantarea in zone cu risc mare de seceta, e rezistent la temperaturi joase si la bolile specifice capsunilor. Fructul este de dimensiuni medii (10-11 grame) si are o culoare uniforma, rosu inchis.
- Roxana – printre cele mai productive soiuri de capsuni. Rezistent la boli si la ger, poate produce pana la 1,5 kg de fructe.
Pregatirea solului
Plantele de capsuni dau cele mai bune rezultate pe solurile cu textura mijlocie, lutoase, cu o buna retinere a apei si cu reactie slab acida sau neutra (pH = 5,5-6,8). In cazul in care cultivarea are loc pe teren, acesta trebuie sa fie plan, fara denivelari, bine maruntit, fertil, afanat si sa nu prezinte buruieni sau resturi organice de la culturi anterioare.
Fertilizarea trebuie facuta cu 40-60 t/ha gunoi de grajd, 200 kg/ha superfosfat si 200 kg/ha sare potasica. In cazul culturilor mulcite cu folie neagra, e indicat sa se intinda un sistem de irigatie prin picurare.
Plivirea si prasitul capsunilor
Capsunii sunt plante mici, asa ca buruienile pentru apa le pot afecta, la fel si lipsa de lumina si elemente nutritive. E indicat sa sapi pamantul din jurul capsunilor periodic, pentru a-l afana ca sa se infiltreze usor apa.
O solutie care combate cu succes aparitia buruienilor este mulcirea, adica acoperirea terenului cu un strat de materie vegetala. De multe ori sunt folosite paie, dar folia da rezultate foarte bune.
Fertilizarea plantelor
Ferilizarea este una din cele mai importante etape in cultivarea capsunilor, cu un efect benefic major in productia si calitatea fructelor recoltate. Ea se face de-a lungul intregului ciclu vegetativ, de la plantare pana la coacerea fructului.
Pentru inceput, un ingrasamantul solubil pentru capsuni, precum cel de la Plantella, sub forma de cristale, asigura o actiune rapida si o utilizare usoara.
Avantaje:
- Sub forma de cristal pentru o actiune rapida si directionata
- Trei moduri de aplicare: prin udare, fertilizare prin frunze si prin imprastierea pe sol.
- Compozitia corespunzatoare a principalelor elemente nutritive NPK si microelemente
- Crestere rapida si fructe abundente
- Dozare usoara, consum redus
De asemenea, poti opta si pentru ingrasamantul nutritiv bio de la Bio Plantella, un preparat special pentru toate tipurile de plante cu frunze verzi.
Avantaje:
- Ingrediente complet naturale
- Formula NPK echilibrata, care permite o dezvoltare reglementata a radacinii si stimuleaza cresterea sanatoasa
- Forma granulara reduce perderea de elemente nutritive (in special azot) si furnizeaza cantitatea corespunzatoare de nutrienti
- Procesul termic special face ca ingrasamantul sa fie complet fara buruieni
Recoltarea capsunelor
Pentru a putea fi recoltate, capsunele trebuie sa fie foarte bine coapte. Fructele sunt destul de sensibile și perisabile, motiv pentru care trebuie culese cu mare grija. E important de retinut ca, capsunele trebuie sa-si pastreze codita dupa ce au fost culese, ca sa reziste mai mult timp. De asemenea, nu este recomandat sa recoltezi capsunele daca sunt ude, mai ales daca intentionezi sa le depozitezi.
Cum cunosti care capsuni sunt coapte, gata pentru a fi recoltate?
Lasa un comentariul