Plantarea rasadurilor in gradina – scurt ghid

Odata cu temperaturile mai blande de primavara, soseste si momentul plantarii rasadurilor de legume in gradina. Calendaristic, rasadurile se planteaza de obicei in jur de 15 – 20 aprilie in sudul tarii, unde clima este ceva mai calda si dupa data de 1 mai in partea de nord a tarii. Bineinteles, aceste date sunt orientative, pentru ca trebuie sa se tina cont si de conditiile meteorologice caracteristice fiecarui an. De exemplu, in 2015 cel mai probabil se intarzie putin cu plantarea rasadurilor, deoarece in ultima saptamana temperaturile au fost destul de scazute pentru luna aprilie.

Principalele reguli pentru plantarea rasadurilor in gradina sau in camp

La plantare, rasadurile trebuie sa aiba in jur de 55 de zile. Este perioada optima pentru a avea plante viguroase si sanatoase, gata sa se adapteze temperaturilor de afara.

Plantarea in sol se face dupa ce a trecut pericolul brumelor, iar temperatura in sol depaseste 10 grade Celsius, la o adancime de 10 – 15 cm.

Solul trebuie pregatit in prealabil prin arare sau sapare si maruntire. Pentru acest lucru se folosesc unelte de gradinarit specifice. Dupa ce pamantul este sapat, stratul superior al solului se scarifica. Acest procedeu presupune afanarea si aerarea solului, fara a se pierde insa umezeala necesara dezvoltarii rasadurilor plantate. Pentru scarificare, se poate folosi un prasitor cu 3 colti, o unealta care este foarte utila si pentru a plivi buruienile.

Dupa scarificare, solul trebuie maruntit cu ajutorul unei greble. Textura mai fina a solului maruntit confera conditii optime pentru dezvoltarea plantelor in sol, iar alimentarea cu apa se face mult mai usor intr-un sol astfel maruntit.

Distanta intre plante se lasa conform caracteristicilor speciei si soiului de legume. Plantarea rasadurilor se face cu un plantator sau cu o lopatica de gradina. Pamantul care astupa radacina rasadului trebuie tras cu delicatete, pentru a nu rupe planta, insa aceasta trebuie sa ramana in pozitie dreapta. Perioada optima este dupa-amiaza spre seara, pentru ca plantele sa se poata acomoda cu solul peste noapte, in loc sa infrunte direct lumina soarelui. De asemenea, solul trebuie sa fie umed, insa nu trebuie sa se foloseasca apa in exces.

Cu exceptia rosiilor si a vinetelor, rasadurile se planteaza la aceeasi adancime cu care au fost obisnuite ca rasaduri in ghivece sau in recipientele in care au fost tinute. Este bine sa existe o rezerva de rasaduri pentru a le inlocui pe cele care nu se ”prind” si se ofilesc. De obicei, dupa aproximativ 7 zile, se poate observa daca rasadul se ofileste sau nu.

Cei care doresc sa aiba legume pe o durata mai lunga, pot planta rasadurile la intervale diferite, de aproximativ o saptamana, pentru ca legumele sa nu se coaca toate odata.

Cum recunosti un rasad de calitate

Ca sa nu ai surprize neplacute dupa plantare, iti poti da seama din timp daca un rasad se va prinde sau nu. Nu trebuie decat sa fii atent la o serie de caracteristici pe care planta trebuie sa le indeplineasca:

  1. Sa fie suficient de dezvoltata;
  2. Sa aiba o inaltime de peste 20 cm;
  3. Planta sa nu fie inflorita;
  4. Sa nu fie ofilita, iar la plantare tulpina nu ar trebui sa se aplece;
  5. Sa nu existe semne de ranire (tulpini lovite) sau alte carente (de exemplu, frunze patate).
Lucrari care se fac dupa plantarea rasadurilor

Cam dupa 4 zile, maxim o saptamana, se verifica toate rasadurile pentru a le inlocui pe cele ofilite cu altele din rezerva.

Rasadurile se uda la plantare, si ori de cate ori este nevoie in perioada imediat urmatoare. Udarea se face in functie de conditiile meteorologice, de frecventa ploilor si de caracteristicile soiurilor de legume. Daca doresti sa te asiguri ca solul este destul de umed, poti verifica umiditatea din zona radacinilor cu ajutorul unui tester de sol.

Buruienile se indeparteaza ori de cate ori apar, cu multa grija, pentru a nu rupe si plantele. Pentru acest lucru, se foloseste un prasitor sau chiar si o sapaliga, insa se lucreaza cu multa atentie.

Unelte de gradinarit de care ai nevoie

Pentru ca lucrarile din gradina sa se realizeze repede, eficient si (mai) usor, ai nevoie de uneltele potrivite. Acestea nu te vor ajuta numai la plantarea rasadurilor, ci si la ingrijirea plantelor pe care le cultivi. Iata o lista utila cu uneltele de care orice gradinar are nevoie:

  • Sapa se foloseste pentru pregatirea solului, saparea culturilor, pentru afanare si pentru indepartarea plantelor nedorite.
  • Grebla se foloseste pentru a marunti solul in vederea semanatului si a plantarii rasadurilor, dar se foloseste si pentru a indeparta frunzele uscate atunci cand se face curatenia de toamna. Grebla se foloseste si pentru a nivela solul.
  • Cazmaua este asemanatoare cu lopata, insa are o lama mai scurta. Se foloseste in general pentru lucrari mai migaloase, care permit gradinarilor sa lucreze cu mai multa atentie, fara a rupe plantele.
  • Foarfeca de gradina are multiple utilizari: se foloseste pentru a tunde arborii, gardul viu sau pentru a tunde alte plante din gradina de legume sau de flori. Este foarte important ca foarfeca sa fie intotdeauna bine ascutita.
  • Stropitoarea se foloseste pentru a uda legumele, florile, pomii fructiferi si vita de vie.
  • Pulverizatoarele sunt foarte practice pentru a uda frunzele plantelor de gradina, frunzele florilor si pentru a distribui pesticidele, insecticidele sau fertilizatorii.
  • Alte ustensile de gradinarit utile: ustensilele mici pentru afanarea si intretinerea solului, materialele de legat, manusile de lucru etc.

Verdon iti ofera o gama variata de unelte de gradinarit, pentru gradinarii amatori sau pentru cei care au deja experienta in gradinarit de la unii din cei mai renumiti producatori din domeniu. In magazinul online gasesti foarfeci de gradina, materiale de legat, ustensile pentru altoit, accesorii de gradina si multe alte unelte de gradinarit, care sa te ajute sa iti plantezi rasadurile sau pentru orice alte lucrari din gradina.

Fii primul care lasa un comentariu la "Plantarea rasadurilor in gradina – scurt ghid"

Lasa un comentariu

Adresa ta nu va fi publicata


*

Abonează-te la newsletter verdon

Afla la timp de PROMOTII si REDUCERI

Vezi toate brandurile comercializate de verdon.