Intretinerea unui gazon de calitate se realizeaza prin efectuarea unor lucrari regulate si folosirea de produse specifice pentru fertilizarea acestuia. Avand in vedere ca gazonul este calcat frecvent sau este folosit pentru practicarea diferitelor activitati sportive (in cazul gazonului pentru teren), este firesc ca iarba sa aiba nevoie de substante nutritive pentru a se stimula regenerarea si cresterea.
Pe langa tunsul regulat al gazonului, administrarea ingrasamintelor specifice are un rol foarte important in mentinerea calitatii gazonului, pentru ca acesta sa fie mai rezistent si, nu in ultimul rand, sa fie estetic.
Substantele nutritive din sol sunt asimilate de plante, insa mare parte din ele se pierd din cauza tunsului repetat. Calitatea gazonului va creste daca se folosesc ingrasaminte cu un continut similar cu cel al solului, sau daca se suplinesc eventualele carente ale acestuia.
Substantele nutritive prezente in sol
Pentru ca iarba sa creasca si sa se dezvolte in conditii optime, solul ar trebui sa contina azot, fosfor, potasiu si microelemente. De aceea, marele avantaj al utilizarii ingrasamintelor care contin toate aceste elemente este ca toate substantele active sunt introduse in sol in cadrul unui singur procedeu.
Nu este indicat sa se foloseasca ingrasaminte pentru culturi de plante, deoarece acestea contin mai mult fosfor, ceea ce face ca iarba sa devina mai deasa, insa favorizeaza si aparitia buruienilor. Ingrasamintele pentru gazon au un continut mai scazut de fosfor, doar atat cat este necesar ca iarba sa se dezvolte. Exista si ingrasaminte pentru gazon mai bogate in fosfor, insa acestea se folosesc numai in perioada de insamantare (starter).
Potasiul ajuta la procesele de metabolism si creste rezistenta plantelor pe timp de seceta sau pe timpul iernii, precum si toleranta la temperaturi mai ridicate si la canicula.
Microelementele sunt necesare pentru gazon tot in cantitati mici, deoarece favorizeaza dezvoltarea acestuia, in mod special in solurile care sunt mai nisipoase.
Tipuri de ingrasaminte pentru gazon
Ingrasamintele pentru gazon contin diferite elemente active, in proportii diferite, insa in linii mari putem vorbi despre 3 tipuri de ingrasaminte care sunt cel mai des utilizate.
Ingrasamantul starter se foloseste in perioada de insamantare. Are un continut mai ridicat de fosfor si ajuta semintele sa se dezvolte mai rapid.
Ingrasamantul lichid are actiune rapida si de scurta durata, fiind aplicat prin stropire. Deoarece se absoarbe atat de rapid, trebuie reaplicat o data la 2-3 saptamani.
Ingrasamantul granulat se gaseste sub doua forme: cu eliberare rapida si cu eliberare controlata. In cazul ingrasamintelor cu eliberare controlata, efectele sunt de lunga durata, astfel ca nu este nevoie de multe reaplicari. Este de recomandat sa se utilizeze ingrasamant sub forma de granule fine, care poate fi astfel imprastiat incat fiecare portiune de iarba sa beneficieze de substante nutritive in urma aplicarii.
In general, se folosesc ingrasaminte organice, pe baza de uree, care asigura rezultate foarte bune, fara a dauna solului sau semintelor de iarba. Folosirea substantelor de provenienta organica sintetica in cazul fertilizantilor, stimulatorilor de crestere si a ingrasamintelor este un aspect demn de luat in considerare, pentru ca astfel nu se vor utiliza substante potential toxice, care ar putea fi periculoase pentru animalele de companie sau pentru copiii care se joaca pe gazon.
Ureea este o sursa de azot, care este modificata in urma unor reactii chimice si se foloseste in industria ingrasamintelor, deoarece permite realizarea unor produse cu eliberare controlata. Aceasta substanta este clasificata ca fiind organica, datorita carbonului prezent in structura sa.
Avantajele utilizarii ingrasamintelor pentru gazon
- Reducerea riscului ca iarba sa se arda in perioadele de seceta sau de canicula;
- Producerea unei cresteri uniforme a ierbii, fara aparitia zonelor lipsite de iarba;
- Substantele nutritive din componenta ingrasamintelor sunt stabilite in functie de necesitatile gazonului;
- Favorizeaza dezvoltarea radacinilor ierbii, pentru ca aceasta sa fie mai rezistenta la calcarile repetate si sa nu se rupa usor.
Cand se administreaza ingrasamantul pentru gazon?
In cazul ingrasamintelor lichide, sau a celor cu eliberare rapida, acestea se administreaza frecvent, in functie de indicatiile producatorului. In privinta ingrasamintelor cu eliberare controlata, exista cateva perioade in an in care aplicarea acestora este necesara.
In perioada martie-mai, gazonul trece prin etapa de crestere intensiva. Stratul superior al gazonului este uzat in urma frigului si a precipitatiilor din timpul iernii. De aceea, se efectueaza o prima aplicare a ingrasamantului, pentru a ajuta iarba sa se regenereze.
In functie de tipul de ingrasamant ales, acesta se poate aplica si in perioada iunie-august, atunci cand iarba se afla in etapa de regenerare. In plus, iarba creste mai incet pe perioada verii, din cauza soarelui puternic si a temperaturilor ridicate, asa ca este necesara intervenirea cu ingrasaminte pentru a se asigura necesarul de substante nutritive.
Ultima aplicare se efectueaza la inceputul toamnei, pentru ca ingrasamintele ajuta la formarea radacinii, la stocarea substantelor nutritive si la cresterea rezistentei la frig.
Intotdeauna trebuie sa se tina cont de indicatiile producatorului, deoarece combinatia de substante nutritive si proportia acestora in ingrasamantul folosit influenteaza perioadele de timp necesare intre aplicari.
Tehnologia Poly-S pentru eliberarea controlata a ingrasamantului
In cazul unui gazon mare sau pur si simplu pentru a economisi timp si resurse, ingrasamintele cu eliberare controlata sunt cea mai buna alegere. Acestea asigura eliberarea nutrientilor in sol pe parcusul a 2-3 luni, sunt mult mai economice si nu necesita atat de multe reaplicari.
Ingrasamintele LandscaperPro, produse de Everris sunt special concepute pentru gazon, stimuleaza dezvoltarea semintelor de iarba si sunt un ajutor de baza pentru mentinerea unui gazon des si estetic. Aceste ingrasaminte nu dauneaza mediului si sunt create folosind tehnlogia Poly-S.
Astfel, fiecare micro-granula de ingrasamant contine un miez de uree, care este protejat de un invelis de sulf la interior si de un alt invelis din polimeri la exterior, astfel incat substanta este eliberata in mod controlat pe o perioada indelungata.
Pentru utilizari generale, pe toata perioada sezonului, iti recomandam ingrasamantul pentru gazon LandscaperPro Maintenance. Este un ingrasamant de baza, folosit pentru intretinerea gazonului, cu un continut ridicat de nutrienti. Este un produs sigur pentru copii si animale domestice. Se foloseste in cantitati mici si are eliberare controlata, ceea ce asigura o perioada indelungata intre aplicari. Primele rezultate se observa in numai cateva zile de la aplicare. Se poate utiliza pe orice tip de gazon, pentru a creste rezistenta acestuia la seceta, temperaturi ridicate sau in cazul utilizarii intensive.
Ingrasamantul LandscaperPro Maintenance, se regaseste in oferta Verdon de produse pentru intretinerea gazonului. Daca vrei sa ai un gazon de invidiat, cu eforturi minime, este important sa folosesti produse special create pentru intretinerea gazonului in orice anotimp.
Buna seara.As vrea sa stiu cu ce ingrasamint as putea da pe gazon
Salut Mihai,
pentru intretinerea gazonului iti oferim urmatoarele produse:
– https://www.verdon.ro/ingrasaminte-foliare-si-picurare/stimulator-crestere-din-extract-de-alge-marine-si-me-acm-mar-20-1l.html
– https://www.verdon.ro/ingrasaminte-gazon-si-flori/ingrasamant-gazon-landscaperpro-stress-control-16-5-22-me-sac-15-kg.html
Iti dorim o primavara frumoasa.
am dat cu azotat de amoniu( granule) pe gazon si au aparut vetre inrosite.Eposibil sa se fi ars gazonul? Ce ingraseminte chimise se recomanda pentru gazon si cum se aplica ? Va multumesc.
Buna ziua,
Daca l-ati aplicat pe temperatura ridicata pot aparea forme de arsura. In final acele vetre rosii s-au uscat? Ati aplicat vreun erbicid pe zona de gazon?
Pentru gazon recomandam fie un ingrasamant complex 15-15-15 sau 16-16-16, fie gama profesionala de ingrasaminte Landscaper.
Bună ziua.Am zone de gazon unde este uscata la rădăcină și zone de gazon unde nu prea creste și sunt fire îngălbenite. Vreau sa menționez ca am făcut sacrificare în luna aprilie,am aplicat fertilizant granulat tot în martie și am făcut reinsamantare. Am aplicat fertilizant lichid în luna mai.Cezar ar trebui sa mai facem ?
Buna ziua,
Ce ingrasaminte ati folosit?
Am făcut scarificare* nu sacrificare:)
Buna ziua. Puteti sa ma ajutati cu o recomandare ?
De cate ori pe an si in ce dozaj sa aplic ingrasamant 16 16 16 la gazon ?
Multumesc .
20_20_0 este bun pt gazon primavara ?