cum aleg lanțurile antiderapante

Lanțuri auto – cum aleg lanțurile antiderapante și cum le montez?

Locuiești într-o zonă și într-un climat care implică parcurgerea drumurilor înzăpezite sau plănuiești să călătorești iarna, însă drumurile posibil acoperite de gheață sau zăpadă te îngrijorează? Vrei o siguranță în plus când conduci mașina pe timpul iernii?

Un set de lanțuri antiderapante nu ar trebui să lipsească din lista cu accesorii pentru mașina ta, deoarece există situații în care anvelopele de iarnă nu pot face față și, de asemenea, există sectoare de drum pe care accesul este interzis fără lanțuri antiderapante.

Dacă dorești ca investiția într-un set de lanțuri să fie de lungă durată, optează pentru lanțuri de calitate de la producători renumiți, precum RUD sau Weissenfels, care au o gamă variată de lanțuri pentru autoturisme, camionete, microbuze, SUV, utilaje forestiere etc.

De ce aspecte trebuie să ții cont în alegerea lanțurilor auto?

  • Dimensiunea anvelopelor

Pentru alegerea lanțurilor de zăpadă, trebuie să ții cont de mărimea anvelopelor, deoarece, de exemplu, un lanț prea scurt nu va fi suficient pentru a acoperi întreaga anvelopă. Lanțurile trebuie să se potrivească perfect pe dimensiunea acestora, pentru că, în caz contrar, ar putea cauza daune mașinii.

Toate detaliile de care ai nevoie pentru stabilirea dimensiunii anvelopelor sunt: lățimea, raportul nominal de aspect (înălțimea), diametrul roții, indicele de sarcină și clasa de vitează, dintre care primele trei sunt importante pentru alegerea lanțurilor.

  • Tipul de drum pe care le vei folosi

Dacă vei folosi lanțurile pe drumuri din afara orașului, unde gheața și zăpada nu sunt deloc înlăturate, trebuie să te orientezi spre lanțuri antiderapante cu zale mai groase. Este bine, însă, să ții cont de faptul că un set de lanțuri cu zale care au colțuri pentru spart gheața se pot deteriora și pot strica asfaltul, dacă sunt folosite în zone unde drumul este curat.

Pentru drumurile acoperite de zăpadă, este suficient un set de lanțuri cu zale normale, iar dacă le vei utiliza mai mult pe drumuri în zona urbană, lanțurile antiderapante cu zale mai mici sunt ideale.

  • Spațiul dintre anvelopă și aripă

Trebuie să știi dacă spațiul dintre anvelopă și aripă este suficient, astfel încât, odată montate, lanțurile să nu atingă interiorul aripii. Așadar, pentru o mașină cu un spațiu liber foarte mic, sunt potrivite modelele slim, iar dacă spațiul este mai mare, se pot instala și lanțuri mai groase.

  • Materialul din care sunt confecționate

Un set de lanțuri de calitate poate fi folosit ani la rând, iar calitatea este determinată și de materialul din care sunt fabricate. Lanțurile antiderapante obținute dintr-un aliaj de nichel, mangan și titan sunt mai calitative decât cele confecționate doar din oțel călit sau din cauciuc și asigură durabilitate și o rezistență mai mare în timp.

  • Indicii de viteză și de greutate

Aceștia diferă în funcție de producător și de model. Indicele de viteză exprimă viteza maximă cu care se poate conduce cu lanțurile în condiții de siguranță și fără ca acestea să se strice, iar cel de greutate indică încărcarea maximă suportată de lanțuri.

Cel din urmă este foarte important mai ales în cazul camioanelor și al utilajelor folosite pentru transport.

lanturi-auto-antiderapante-verdon-solution

Cum se montează lanțurile antiderapante?

Pe cât de importantă este deținerea unui set de lanțuri de zăpadă, pe atât de important este să știi să le montezi singur. Dacă vei folosi frecvent lanțurile, cu siguranță ușurința cu care se montează este un aspect esențial pentru tine.

În schimb, dacă le vei folosi doar ocazional sau vrei să le ai în portbagaj pentru situații neașteptate, probabil nu dorești să investești sume mari doar pentru o montare mai ușoară. În acest sens, cele două opțiuni sunt lanțurile cu tensionare automată sau cele cu tensionare manuală.

  • Lanțuri antiderapante cu tensionare automată

Avantajul acestui tip de lanțuri este că nu necesită mult timp pentru a fi montate. Odată puse pe anvelope, conform instrucțiunilor, tot ce trebuie să faci este să pornești mașina, iar acestea se vor ajusta în timp ce conduci.

Totuși, se recomandă să verifici dacă s-au centrat si s-au strâns cum trebuie pe anvelopă, însă, per total, montarea lanțurilor de acest fel nu va presupune un efort considerabil.

Câteva opțiuni pentru acest tip de lanțuri sunt următoarele modele: Weissenfels AUTOMATIKA S M91 – S902 și Weissenfels AUTOMATIKA M91 – N894.

  • Lanțuri antiderapante cu tensionare manuală

Acest tip de lanțuri este potrivit pentru utilizarea ocazională și, de obicei, este cel mai economic. Având în vedere că lanțurile trebuie montate în condiții meteo nefavorabile, este ideal ca, pe lângă acestea, să ai la îndemână și o pereche de mănuși impermeabile, o vestă reflectorizantă și ustensile pentru curățarea roților de zăpadă, facilitând astfel montarea.

Montarea lanțurilor cu tensionare manuală presupune parcurgerea următorilor pași: oprește mașina pe un teren drept și asigură-te că în jurul anvelopelor nu este prea multă zăpadă.

Desfă lanțurile, întinde-le pe jos în fața anvelopelor și verifică să nu fie răsucite sau încurcate, apoi pornește mașina și mut-o astfel încât roțile să ajungă pe lanțuri. Unește capetele lanțului și asigură-te că toate conexiunile sunt bine făcute, că lanțul îmbracă anvelopa uniform și că este bine tensionat.

Condu câțiva metri, iar apoi tensionează din nou lanțurile, care probabil s-au detensionat odată cu mișcarea roților. După conducerea mașinii câțiva kilometri, se recomandă ca lanțurile să fie verificate, deoarece tensionarea insuficientă a acestora poate provoca daune mașinii sau deteriorarea lor.

Demontarea se face mult mai ușor: desfă lanțurile și întinde-le cât poți de bine, iar apoi mută mașina pentru a le putea lua. Asigură-te că sunt cât se poate de uscate și că nu sunt încurcate, iar apoi depozitează-le corespunzător.

Două modele de lanțuri calitative din această categorie sunt Lanturi antiderapante Rud COMPACT GRIP și Lanturi antiderapante Rud COMPACT EASY2GO.

lanturi-antiderapante-verdon

Cum să conduci în siguranță cu lanțurile antiderapante?

  • Asigură-te că lanțurile sunt montate conform instrucțiunilor și că sunt bine tensionate.
  • Pentru a evita deteriorarea acestora și eventualele pericole, nu trebuie depășită viteza menționată în manualul de utilizare, de obicei aceasta fiind limitată la 50 km/h.
  • Condu cu lanțurile montate doar pe drumuri care necesită acest lucru, iar odată depășită porțiunea de drum înzăpezită sau cu gheață acestea trebuie demontate.
  • Evită virajele strânse și orice manevră bruscă.

Deși condusul pe timpul iernii reprezintă în anumite situații o provocare și necesită atenție sporită, lanțurile antiderapante te pot scoate din situații neprevăzute și sunt un real ajutor în parcurgerea drumurilor înzăpezite sau acoperite cu gheață.

Odată ce ai stabilit ce lanțuri se potrivesc mașinii tale, alege un producător de calitate de la care să le achiziționezi, precum RUD sau Weissenfels, și condu toată iarna fără griji.

Fii primul care lasa un comentariu la "Lanțuri auto – cum aleg lanțurile antiderapante și cum le montez?"

Lasa un comentariu

Adresa ta nu va fi publicata


*