Ingrasamintele foliare se utilizeaza pentru a asigura toate elementele si microelementele necesare plantelor de cultura. Aceste elemente nutritive pot fi prezente in cantitati reduse in mod natural, din cauza factorilor de mediu sau a componentei solului. Ingrasamintele foliare se pot aplica pentru a acoperi carentele nutritive ale plantelor si ofera o solutie rapida in cauza carentelor determinate de factorii de sol, climatici sau tehnologici.
In cazul ingrasamintelor foliare, absorbtia elementelor nutritive de catre plante este completa si rapida, gradul de absorbtie fiind de aproape 100% in marea majoritatea a cazurilor. In compozitia acestora intra microelemente care au un rol esential in nutritia plantelor, in special atunci cand se doreste obtinerea unei productii profitabile, atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ.
Microelementele nu se gasesc de obicei in sol in cantitati suficiente si nici in majoritatea ingrasamintelor chimice cu aplicare la sol. Ingrasamintele foliare se pot utiliza atat la culturile camp, cat si in culturi legumicole, in vii sau in livezi. Acest tip de ingrasaminte au o contributie importanta si in ceea ce priveste calitatea productiei obtinute, un aspect deosebit de important pentru fermierii care se ocupa cu legumicultura sau cu pomicultura.
Carenta de bor la plante
Borul este un element care are un rol fiziologic multiplu, participand la metabolismul plantei ca anion, dar formand si esteri fiziologici activi. Acest element stimuleaza absorbtia unor micro si macroelemente necesare plantei. Carentele de bor in nutritia plantelor provoaca in special cloroza, rasucirea si deformarea frunzelor superioare, oprirea proceselor de crestere si dezvoltarea, uscarea si in cele din urma moartea mugurilor terminali, precum si aparitia unor pete brune sau negre in interiorul unor organe sau chiar in interiorul fructelor. Suplimentarea cu bor se poate face in toate fazele de vegetatie.
Carenta de bor este frecventa mai ales in cazul solurilor usoare, nisipoase, alcaline, turboase sau calcaroase. In cazul solurilor calcaroase, carenta de bor, dar si alte carente nutritive sunt des intalnite, deoarece calcarul impiedica plantele sa asimileze microelementele. Lipsa borului poate avea efecte dramatice asupra productiilor obtinute in urma plantelor de cultura, a legumelor, sau a pomilor fructiferi.
Prin urmare, ingrasamintele foliare trebuie sa contina elemente nutritive sub forma usor de asimilat de catre planta prin frunze. Printre culturile mari consumatoare de bor se numara indeosebi plantele tehnice, ca de exemplu culturile de rapita sau culturile de sfecla de zahar.
Utilizarea borului in culturile agricole
Acidul boric este utilizat de obicei in industria agricola ca sursa de bor pentru ingrasamintele lichide. Majoritatea ingrasamintelor lichide pe baza de bor contin o concentratie de 10% si se utilizeaza prin aplicare foliara sau prin aplicare la sol.
Boratii se pot aplica in forma solida direct pe sol, unde, in conditii de umezeala, se dizolva usor si pot fi absorbiti prin radacinile plantelor. Produsele tipice utilizate pentru acest mod de aplicare sunt pentahidratul granular de borax (Etibor 48) si ulexitul granular. Aceste substante adesea fac parte dintr-un mix care contine si alte componente, in cazul ingrasamintelor lichide. Cantitatea de ingrasamant cu bor care se aplica variaza in functie de cultura, de metoda de aplicare, de cantitatea precipitatiilor, de cantitatea de calcar din sol si de componenta materialului organic al solului.
De asemenea, se pot utiliza si ingrasaminte foliare cu bor, care sunt asimilate prin frunzele plantelor. Acest mod de aplicare este avantajos pentru plantele in cazul carora consumul se realizeaza prin intermediul frunzelor, sau atunci cand stropirea este o modalitate mai eficienta de aplicare a ingrasamantului. Tetrahidratul octoborat disodic (Etidot 67) este special creat pentru utilizarea in agricultura, este produsul boric cel mai des intalnit in cazul ingrasamintelor foliare, deoarece are o solubilitate mai buna decat cea a produselor cu bor obisnuite, asa cum sunt sunt boraxul decahidrat sau boraxul pentahidratat si are un continut de bor mai ridicat decat cel al acidului boric.
Alte substante utilizate in compozitia ingrasamintelor sunt boraxul decahidrat si boraxul pentahidratat. Ca urmare a bunei lor solubilitati, boratii de sodiu pot fi aplicati direct pe sol sau stropiti pe plante. Ulexitul, care este un borat de calciu ce se formeaza in mod natural, ofera rezultate foarte bune in solurile nisipoase, deoarece acestea au o solubilitate scazuta. Aceasta caracteristica ii pemite ulexitului sa ramana in sol pentru mai mult timp decat boratii de sodiu.
Se folosesc si erbicide pe baza de bor, produse din borax si acid boric. Acestea sunt de obicei combinate cu clorura de sodiu sau cu alte substante chimice.
Ingrasamant foliar ACM Boro
Ingrasamantul foliar ACM Boro este indicat pentru a corecta deficientele de bor, atat la nivel foliar, cat si la nivel radicular. Este un ingrasamant concentrat, avand o concentratie ridicata, de 11% bor si se utilizeaza in culturi diluat.
Printre principalele avantaje ale acestui ingrasamant foliar se numara urmatoarele:
- Poate fi utilizat inclusiv in perioada infloritului pentru legare la vita de vie;
- Se poate folosi foliar, dar si in fertirigare;
- Este compatibil cu majoritatea produselor de uz fitosanitar.
Mod de aplicare si dozaj
Ingrasamantul foliar ACM Boro se poate utiliza in general si pentru toate culturile, in urmatoarele doze recomandate: 4-6 l/ha pentru fertirigare si 2-3 l/1000 l pentru aplicare foliara. De asemenea, pentru anumite culturi specifice, se aplica astfel:
- Pentru legume: 1-2l/ha, atunci cand plantele au suficienta masa de frunze;
- Pentru capsuni: 1 l/ha, in perioada butonului alb si la inceputul infloririi;
- Pentru vita de vie: 2-4 l/ha, in 3 aplicari;
- Pentru sfecla: 1,5-3 l/ha, atunci cand plantele au o masa sufiecienta de frunze;
- Pentru pomi fructiferi: 1-2 l/ha, la deschiderea mugurilor, inainte de inceperea infloririi si dupa formarea fructelor;
- Pentru floarea – soarelui: 3-4 l/ha, in 2 aplicari;
- Pentru lucerna: 1,5-3 l/ha, cu o solutie facuta din 100-400 grame la 100 litri apa.
Ingrasamantul foliar cu bor ACM Boro poate fi achizitionat din magazinul Verdon, in doua variante de produs: la bidon de 1 l sau la bidon de 5 l. De asemenea, gasesti si o gama variata de ingrasaminte foliare, pentru a corecta carente nutritive ale plantelor, cu rol nutritiv sau cu rol de biostimulatori, pentru legume, pomi fructiferi, vita de vie, flori si pentru culturi mari.
Fii primul care lasa un comentariu la "Ingrasamant foliar cu bor ACM Boro"