Deficienta de bor la floarea soarelui
Acasa Agricultura Ingrasaminte Ingrasamantul foliar cu bor
Ingrasaminte

Ingrasamantul foliar cu bor

Share

Ingrasamintele foliare se utilizeaza pentru a asigura toate elementele si microelementele necesare plantelor de cultura.

Elementele nutritive pot lipsi în mod natural din sol, din cauza factorilor de mediu sau a structurii solului. Îngrășămintele foliare acoperă rapid carențele nutritive ale plantelor. Acestea reprezintă o soluție eficientă pentru deficiențele cauzate de factori de sol, climă sau tehnologie.

Îngrășămintele foliare asigură o absorbție completă și rapidă de către plante, cu o eficiență de aproape 100% în majoritatea cazurilor. Ele conțin microelemente esențiale pentru nutriția plantelor. Acestea sunt indispensabile pentru obținerea unei producții calitative și cantitative profitabile.

Microelementele nu se găsesc în cantități suficiente în sol sau în îngrășămintele aplicate direct pe sol. Îngrășămintele foliare pot fi utilizate pentru culturile de câmp, legume, vii și livezi. Ele contribuie semnificativ la creșterea calității producției, un aspect important pentru fermierii din legumicultură și pomicultură.

Carenta de bor la plante

Deficienta de bor la floarea soareluiBorul este un element care are un rol fiziologic multiplu, participand la metabolismul plantei ca anion, dar formand si esteri fiziologici activi. Acest element stimuleaza absorbtia unor micro si macroelemente necesare plantei. Carentele de bor in nutritia plantelor provoaca in special cloroza, rasucirea si deformarea frunzelor superioare, oprirea proceselor de crestere si dezvoltarea, uscarea si in cele din urma moartea mugurilor terminali, precum si aparitia unor pete brune sau negre in interiorul unor organe sau chiar in interiorul fructelor. Suplimentarea cu bor se poate face in toate fazele de vegetatie.

Carenta de bor este frecventa mai ales in cazul solurilor usoare, nisipoase, alcaline, turboase sau calcaroase. In cazul solurilor calcaroase, carenta de bor, dar si alte carente nutritive sunt des intalnite, deoarece calcarul impiedica plantele sa asimileze microelementele. Lipsa borului poate avea efecte dramatice asupra productiilor obtinute in urma plantelor de cultura, a legumelor, sau a pomilor fructiferi.

Prin urmare, ingrasamintele foliare trebuie sa contina elemente nutritive sub forma usor de asimilat de catre planta prin frunze. Printre culturile mari consumatoare de bor se numara indeosebi plantele tehnice, ca de exemplu culturile de rapita sau culturile de sfecla de zahar.

Utilizarea borului in culturile agricole

Acidul boric este utilizat de obicei in industria agricola ca sursa de bor pentru ingrasamintele lichide. Majoritatea ingrasamintelor lichide pe baza de bor contin o concentratie de 10% si se utilizeaza prin aplicare foliara sau prin aplicare la sol.

Boratii se pot aplica in forma solida direct pe sol, unde, in conditii de umezeala, se dizolva usor si pot fi absorbiti prin radacinile plantelor. Produsele tipice utilizate pentru acest mod de aplicare sunt pentahidratul granular de borax (Etibor 48) si ulexitul granular. Aceste substante adesea fac parte dintr-un mix care contine si alte componente, in cazul ingrasamintelor lichide. Cantitatea de ingrasamant cu bor care se aplica variaza in functie de cultura, de metoda de aplicare, de cantitatea precipitatiilor, de cantitatea de calcar din sol si de componenta materialului organic al solului.

Îngrășămintele foliare cu bor pot fi utilizate pentru a asigura nutrienții necesari plantelor. Acestea sunt absorbite direct prin frunzele plantelor. Aplicarea foliară este utilă pentru plantele care preiau nutrienții mai eficient prin frunze. De asemenea, este ideală atunci când stropirea este o metodă mai practică.

Tetrahidratul octoborat disodic (Etidot 67) este special creat pentru agricultură. Este cel mai frecvent utilizat produs boric în îngrășămintele foliare. Acesta are o solubilitate mai bună decât boraxul decahidrat sau pentahidrat. Totodată, conține un nivel mai ridicat de bor decât acidul boric.

Alte substante utilizate in compozitia ingrasamintelor sunt boraxul decahidrat si boraxul pentahidratat. Ca urmare a bunei lor solubilitati, boratii de sodiu pot fi aplicati direct pe sol sau stropiti pe plante. Ulexitul, care este un borat de calciu ce se formeaza in mod natural, ofera rezultate foarte bune in solurile nisipoase, deoarece acestea au o solubilitate scazuta. Aceasta caracteristica ii pemite ulexitului sa ramana in sol pentru mai mult timp decat boratii de sodiu.

Se folosesc si erbicide pe baza de bor, produse din borax si acid boric. Acestea sunt de obicei combinate cu clorura de sodiu sau cu alte substante chimice.

Share

Lasa un comentariul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Articles
AgriculturaGeneralIngrasaminte

Cum să crești roșii sănătoase și suculente?

Roșiile au un grad ridicat de absorbție de nutrienți, în topul legumelor...

ingrasamant-sol-verdon
AgriculturaGeneralIngrasaminte

Îngrășământ pentru sol, îngrășământ foliar și prin picurare – Cum îl aleg?

Ești pasionat de grădinărit și iubești plantele? Atunci cu siguranță știi cât...

gazon
AgriculturaIngrasaminte

Cum se ingrijeste gazonul?

Nu trebuie sa devi sclavul gazonului tau pentru a-l mentine sanatos! O...

porumb
AgriculturaIngrasaminte

Cand frunzele porumbului albesc – deficienta de Zinc in productia porumbului

Ce este Zincul? Zincul este un element folosit in culturi de porumb,...