O gradina frumoasa este un ”accesoriu” foarte important pentru orice locuinta, deoarece se poate transforma intr-un loc de relaxare pentru intreaga familie. Insa pe langa flori, arbusti sau alte elemente decorative, portiunile de gazon sunt cele care se afla la baza, care ajuta gradina sa prinda cu adevarat contur.
Tipuri de gazon
Pentru a intretine corect gazonul din gradina, este bine de stiut ca lucrarile specifice de intretinere se fac in functie de tipul gazonului ales. Pentru gradini, in general se folosesc urmatoarele tipuri de gazon:
Gazonul de soare este cel mai des intalnit tip de gazon. Acesta rezista foarte bine la seceta si soarele arzator al verii si nu are nevoie decat de o cantitate mica de apa pentru a supravietui. Gazonul de soare este o combinatie in care iarba din specia Festuca Arundinaccea este preponderent, alaturi de varietati precum Lollium sau Poa.
Gazonul de umbra nu are nevoie decat de cateva ore de soare zilnic pentru a se putea dezvolta. Acest tip de gazon este indicat pentru zonele umbroase ale gradinii, de exemplu la colturi sau in spatele casei. Specia de iarba numita Festuca Tricopylla se poate adapta la zonele umbrite.
Gazonul de semiumbra sau de semisoare se poate folosi in aproape orice zona. Firele de iarba sunt mai rezistente la calcare, sunt mai fine si astfel se preteaza pentru diferite activitati in aer liber.
Gazonul pentru teren este gazonul care se intalneste de obicei pe terenurile de fotbal, insa uneori acesta este folosit si in gradini, in cazul amenajarii unor locuri de joaca pentru copii, sau chiar a unor mini-terenuri de fotbal. Acesta este foarte rezistent la calcare si are fire dese de iarba.
Gazonul pentru ornament este gazonul folosit in spatiile in care se amenajeaza zone de gazon impreuna cu straturi de flori. Acest gazon are rol decorativ si de aceea firele de iarba se lasa de obicei putin mai scurte.
Tunderea corecta a gazonului
Tunsul regulat al gazonului este conditia esentiala pentru a se obtine un gazon de calitate, indiferent de tipul ales. In urma taierii frecvente, rezulta mai multi lastari, astfel ca iarba devine mai deasa. De asemenea, este oprita formarea si dezvoltarea semintelor, ceea ce creste durata de viata a gazonului. Daca iarba nu este tunsa la timp, ea va creste in inaltime si va incepe sa se ingalbeneasca la varfuri, avand un aspect inestetic.
Totusi, tunsul este un proces stresant pentru iarba, ceea ce duce la lipsa substantelor nutritive si la o sensibilitate crescuta in timpul secetei. De aceea, tunsul trebuie insotit de aplicarea unor fertilizatori speciali pentru gazon, altfel se risca deteriorarea gazonului chiar prin acest procedeu care este, de fapt, absolut necesar.
In cazul gazonului pentru teren si a celui pentru ornament, firul se lasa la o inaltime de 3,5 – 5 cm. La fiecare tuns, se taie cam o treime din lungimea firului, iar acest lucru este valabil pentru orice tip de gazon. Gazonul pentru teren trebuie sa fie uniform si elastic, pentru a se asigura o suprafata optima pentru fotbal sau alte activitati sportive. De aceea, iarba trebuie sa fie foarte mica, ceea ce este o contradictie cu nevoile efective ale plantei.
In mod normal, gazonul se tunde o data pe saptamana, atunci cand cresterea este intensiva. Spre sfarsitul verii sau in perioadele secetoase, frecventa poate scadea pana la o data la doua saptamani. In cazul in care tunderea a fost neglijata, este de recomandat sa se scada treptat inaltimea de taiere, pana cand se ajunge la cea obisnuita.
Primavara, atunci cand gazonul se afla in perioada de crestere intensiva, ar putea fi necesare chiar mai multe tunderi saptamanal, in functie de conditiile meteorologice, de tipul de gazon sau de densitatea ierbii.
Chiar si toamna gazonul mai trebuie inca tuns saptamanal, iar cel mai bun indicator pe care il putem folosi este sa nu lasam iarba sa devina foarte inalta.
Este de recomandat ca tunderea sa nu se faca atunci cand iarba este uda. Suprafata tunsa devine compacta, iar aerisirea si drenajul corespunzator al gazonului se va face mult mai greu. De asemenea, este bine sa se evite tunderea gazonului in acelasi sens, deoarece pamantul nu va pastra urmele pasilor persoanei care foloseste masina de tuns si se favorizeaza o crestere armonioasa si regulata a ierbii.
Iarba ramasa in urma tunderii se poate lasa pe gazon sau se poate indeparta, parerile fiind impartite in aceasta privinta. Iarba taiata se lasa uneori pe gazon, pentru ca devine un fertilizant natural rezultat in urma descompunerii. Totusi, iarba taiata ar trebui sa dispara repede, deci sa fie iarba scurta, iar vremea de afara sa fie foarte calduroasa. Aceasta tehnica este recomandata in cazul tunderilor regulate, in timpul verii. Altfel, iarba ramasa se descompune mai incet si ramane doar un pat de masa verde aflata in descompunere.
Cei care nu agreeaza aceasta metoda si nu vor sa riste sa isi strice gazonul (iarba in descompunere contine o serie de bacterii care pot declansa boli ale ierbii), pot strange iarba ramasa, care se poate amesteca cu pamant si alte resturi vegetale pentru a se realiza compost. Un alt mod de intrebuintare a ierbii ramase este imprastierea acesteia in strat subtire la baza arborilor si a arbustilor, ca fertilizant.
Cum sa alegi masina de tuns gazonul?
In cazul suprefetelor mari, masina de tuns gazonul este cea mai practica si eficienta solutie pentru tunderea gazonului, dar se foloseste foarte mult si pentru gradinile mai mici, deoarece tunderea se face mult mai usor si comod decat folosind alte unelte de gradinarit.
Cel mai des se utilizeaza masina de tuns cu cilindru, deoarece se relizeaza o tundere mai scurta si mult mai calitativa, chiar si in cazul gazonului ornamental sau gazonului pentru teren. In plus, randamentul masinii de tuns cu cilindru este mai mare.
In general masinile de tuns multifunctionale, care au si alte functii, precum cele de maruntire si de colectare usureaza mult acest procedeu, iar tunsul gazonului se face mai rapid si mai comod. Masinile de tuns cu colector, sunt mult mai usor de golit si de curatat si nu se mai pierde timpul cu strangerea ierbii taiate de pe gazon.
Atat pentru suprafetele mai mari sau mai mici, o masina de tuns cu tractiune prin autopropulsare este mai usor de manuit si de controlat.
Husqvarna LC 247, o masina de tuns gazon confortabila, usor de utilizat, cu o performanta de taiere excelenta. Echipata cu masa de taiere din material compozit durabil.
Cu ajutorul acestei masini, se realizeaza un tuns de calitate foarte rapid si usor, fiind o alegere foarte buna atat pentru gradinile mai mici, cat si pentru cele mai mari.
Masina de tuns gazonul Husqvarna se regaseste in oferta Verdon de masini si agregate pentru casa si gradina la un pret foarte convenabil. In plus, nu uita iti oferim un pret fix al transportului, de numai 19 lei, indiferent de greutatea sau volumul coletului.
Am nevoie de un motor an patru timpi
Anul trecut am cumparat o cutie samanta de ghazon din cel marunt 1 kg dupa rasarire a aparut si o iarba ca pirul se intindea peste gazon si l-a sufocat cu toate ca am ierbicidat in toamna si primavara cu 2 saptamani inaintea semanarii.Eclar ca samanta de iarba era in cutie pt.nici cu un an anainte nu a existat acea iarba,Cum putem sa stim ca nu vom fi inselatri?
Citeste pe eticheta si tii cont de astea: puritate seminte mai mare de 80%, germinatie mai mare de 85%, continut de seminte de buruieni mai mic de 0.5%, data testarii mai putin de 9 luni, producator