Fungicid Ranman Twin Pack (200 ml + 150 ml)

ranman

Ranman este un fungicid de contact ce actioneaza asupra manei in cultura de tomate si cartof.

Substanta activa: ciazofamid 400 g/l + adjuvant
Formulare: SC - Suspensie concentrata
Omologare: Certificat nr. 2261 din 01/04/2004
Ambalaj: 200 ml + 150 ml


Verdon - Logo Belchim

147.00 Lei(TVA inclus)

Omologari fungicid Ranman

CulturaBoli combatuteDoza (concetratia)
Cartof"Phytophtora infestans" - Mana cartofului0.02% (0.2 l/ha + 0.15 l/ha) componenta A+B
Tomate"Phytophtora infestans" - Mana tomatei0.02% (0.2 l/ha + 0.15 l/ha) componenta A+B

Proprietati fizico-chimice fungicid Ranman
Ranman este un fungicid care se prezinta sub forma de suspensie fina, omogena, mobila, cu tendinta de depunere in timp, dar cu o buna capacitate de revenire in sistem omogen. Nu este coroziv.


Mod de actiune fungicid Ranman

Ranman este un fungicid de contact avand in acelasi timp si proprietati sistematice limitate, cu actiune excelenta impotriva manei "Pyhtophtora infestans" pentru cultura cartofului si a tomatelor. 
Ranman prin substanta activa ciazsofamid, blocheaza procesul de dezvoltare mitocondriala a ciupercii si prin aceasta incetineste dezvoltarea ciupercii in toate fazele decizive ale acesteia. 
Ranman actioneaza preventiv si din acest motiv trebuie pulverizat inainte de atac. Simptomele bolii existente deja, nu mai pot fi anulate.
Poate fi insa oprita cu certitudine dezvoltarea bolii. In functie de gravitatea atacului, se poate vorbi despre o actiune de lunga durata a produsului. Pe baza mecanismului descris, Ranman blocheaza formarea si eliberarea zoosporilor, protejand astfel planta impotriva infectiilor tuberculilor, in cazul cartofului. Prin folosirea corespunzatoare a produsului este impiedicata transmiterea bolii de la frunza la tubercul si prin aceasta si aparitia putregaiului brun la tuberculi pe perioada depozitarii.


Mod de utilizare fungicid Ranman

Ranman A (400 g/l ciazofamid) se foloseste impreuna cu Ranman B (adjuvant), in doza mai sus mentionata.
Produsul se utilizeaza preventiv si la indicatia serviciului de avertizare. Se efectueaza 4 tratamente (maxim 6).
Ranman se alterneaza cu fungicid cu mod de actiune diferit, astfel la un numar de 6 tratamente pentru cultura cartofului, tratamentele 2, 3, 5 si 6 se vor efectua cu Ranman.
La cartof sunt obligatorii ultimele doua tratamente cu Ranman pentru a impiedica transmiterea bolii de la frunza la tuberculi si prin aceasta aparitia putregaiului brun pe perioada depozitarii.

Intervale intre tratamente: 
7-10 zile (depinde de riscul de infectie).
Pregatirea solutiei de pulverizat: 
1. Umpleti rezervorul pana la 10% cu apa.
2. Adaugati componeneta A (ciazofamid).
3. Umpleti rezervorul pana la 90% cu apa.
4. Adaugati componenta B (adjuvant).
5. Completati cu apa.
6. Incepeti sa agitati cu viteza redusa.

Dupa terminarea unui tratament, aveti grija ca in rezervorul de pulverizare sa nu ramana un rest mai mare de 5% din solutia de pulverizat inainte unei reumpleri cu Ranman. La reumplere veti incepe imediat cu pasul de lucru 2 (fara adaugarea prealabila a apei la restul solutiei de pulverizare).
Volumul de apa folosit este de 200-400 l/ha, dar se poate mari in functie de foliaj. Este foarte important sa se asigura o stropire uniforma si completa.
Timp de pauza: Pentru cultura cartofului sunt necesare 7 zile, iar pentru tomate 3 zile.
Compatibilitate: Este compatibil cu majoritatea fungicidelor, insecticidelor si ingrasamintelor foliare. Inainte de utilizare se va consulta tabelul cu compatibilitati si se va efectua un test pe cultura respectiva.


Masuri de igiena si protectia muncii

Se va evita inhalarea sau contactul produsului cu ochii si pielea. In timpul lucrului se va purta obligatoriu echipament de protectie adecvat, nu se bea, nu se mananca si nu se fumeaza. Dupa terminarea lucrului, mainile si fata se vor spala cu multa apa si sapun fara a freca.


Masuri de prim ajutor

In cazul contactului cu pielea: Indepartati imbracamintea contaminanta si spalati pielea imediat cu apa si sapun.
In cazul contactului cu ochii: Clatiti imediat cu multa apa. Nu se folosesc agenti de neutralizare. Cereti ajutorul medicului specialist.
In cazul inhalarii: Scoateti persoana respectiva din mediul toxic, la aer curat. Se transporta pacientul la o unitate medicala.
In cazul ingestiei: Clatiti gura cu apa. Nu induceti voma. In nici un caz nu se administreaza ceva unei persoana inconstiente. Tratament sub supraveghere medicala. Nu se foloseste laptele ca antidot.
A nu se lasa la indemana copiilor, a persoanelor neautorizate si nici in zona de acces a animalelor. A nu se contamina apa, alimentele, furajele, semintele precum si ambalajele acestora.


Masuri de protectia mediului

Produsul nu se va imprastia in apropierea surselor de apa si nu se va administra pe alte culturi decat pe cele recomandate. Deoarece substanta activa este toxica pentru organismele acvatice, in tehnologiile si instructiunile de utilizare se vor inscrie masurile obligatorii de respectat pentru protectia apelor conform prevederilor legale: Nu se aplica pe terenurile agricole adiacente cursurilor de apa, sa se previna prin orice masuri ca produsul sa ajunga in apele de suprafata, subterane sau canalizari. Dupa terminarea administrarii produsului, toate echipamentele vor fi curatate si decontaminante in locuri special amenajate. Nu spalati masinile sau instalatiile folosite in rauri sau alte ape de suprafata.


Masuri de prevenire si stingere a incendiilor
Ranman nu este inflamabil. In eventualitatea unui incendiu, acesta poate fi stins cu spuma, pulbere, dioxid de carbon. Se vor lua masuri de prevenire a contaminarii apei freatice si a solului cu agentul folosit la stingerea incendiului. Se va purta echipament complet de protectie si aparat de respirat indenpendent (in urma arderii se pot degaja oxizi de sulf, oxizi de azot, azot clorhidric, monoxid si dioxid de carbon).


Masuri in caz de scurgeri sau pierderi accidentale
Se va purta echipament de protectie. Se folosesc materiale absorbante pentru absorbtia produsului varsat. Colectati substanta absorbita in containere speciale, inchise. Se va indeparta ca deseu de pesticide.


Conditii de depozitare si transport

Produsul se depoziteaza in ambalajul original, sigilat, in incaperi uscate, protejat de surse de caldura, de lumina directa a soarelui si de inghet, in spatii inchise destinate in exclusivitate pesticidelor. Nu se depoziteaza in apropierea alimentelor, bauturilor si hranei animalelor. A nu se lasa la indemana copiilor sau a personalului neautorizat. Temperatura de depozitare recomandata este intre +2°C si +30°C.
Transportul se efectueaza ferit de intemperii si caldura. Pe timpul manipularii, transportului si al depozitarii se iau obligatoriu toate masurile de protectie a muncii, PSI, prevazute de legile in vigoare.
Informatii privind transportul: ADR, nr. UN 3082, grupa ambalaj III, nr. pericol 9.
Alege ambalaj200 ml.
CulturaTomate
CulturaCartofi
ProducatorISK Biosciences
Actiune produsContact
Actiune produsPreventiva
Boli combatuteMana

Produse din aceeasi categorie

Ultimele produse vizualizate