Erbicidele
Erbicidele, substanțe din categoria pesticidelor, reprezintă cele mai eficiente metode pentru combaterea buruienilor din culturile agricole. Printre pagubele produse de buruieni se numără reducerea și umbrirea spațiului plantelor cultivate, îngreunarea lucrărilor agricole și mărirea costurilor de producție.
Metode de aplicare a erbicidelor
Există două metode de erbicidare: preemergentă și postemergentă.
Prin cea preemergentă, erbicidele se aplică pe sol cu scopul de-a preveni creșterea buruienilor pe suprafața culturilor agricole. Pământul trebuie mărunțit și nivelat pentru a asigura o repartizare uniformă a erbicidului. Totodată, pierderea nutrienților și a umidității este minimizată prin aplicarea preemergentă a erbicidelor.
Erbicidarea postemergentă este metoda prin care erbicidul se aplică pe buruienile care au crescut deja deasupra solului. Erbicidele postemergente sunt unele dintre cele mai populare substanțe pentru combaterea buruienilor. Există mai multe tipuri de erbicide postemergente disponibile pentru a ajuta la eradicarea diferitelor tipuri de buruieni în diferite medii.
Tipuri de erbicide
După spectrul de acţiune, erbicidele pot fi clasificate în erbicide cu acţiune totală și erbicide selective. Cele cu acțiune totală, neselective, distrug toate plantele de pe suprafaţa tratată. Erbicidele selective sunt cele care distrug doar unele plante.
După modul de acţiune, există erbicide de contact și erbicide sistemice. Principala diferență dintre erbicidele sistemice și cele de contact constă în modul în care acestea distrug buruienile. Erbicidele sistemice sunt concepute special pentru a fi absorbite în plante. Acestea asigură distrugerea întregii structuri a buruienilor, de la rădăcini în sus și se grupează în:
- erbicide care se absorb prin frunze cum ar fi erbicidul pentru cereale paioase
- erbicide care se absorb prin frunze şi prin rădăcini
- erbicide care se absorb în exclusivitate prin rădăcini
- erbicide care se absorb prin hipocotil, coleoptil şi radicele
Erbicidele de contact se aplică prin stropiri pe plantă şi acţionează în principal numai asupra locurilor atinse de erbicid; eficienţa lor este puţin influenţată de condiţiile meteorologice, iar acţiunea asupra buruienilor este foarte rapidă, manifestă rapid simptome, de obicei în 24 de ore.
Verdon îți oferă soluții atât pentru buruienile anuale cât și pentru cele perene, pentru cele cu frunza îngustă sau lată, prin erbicide la prețuri avantajoase. Le poți utiliza cu încredere atât la culturile cerealiere precum porumbul și grâul, cât și la cele de floarea soarelui, rapiță sau legume.
Fungicidele
Un fungicid este o substanță din categoria pesticidelor, folosit pentru a ucide fungii și sporii acestora, precum și infecțiile fungice. Se utilizează pentru culturile de legume, vița de vie, pomii fructiferi sau plantațiile silvice, în combaterea diferitelor boli cum ar mana, făinarea sau bășicarea frunzelor. Agenții patogeni fungici sunt cauza principală a pierderii de culturi și poate provoca pagube serioase în agricultură, ducând la pierderi importante de producție, calitate și profit.
Moduri de acțiune al fungicidelor
Fungicidele de contact sunt substanțe care sunt aplicate direct pe frunzele infectate sau tulpini, protejând doar zona tratată. Fungicidele de contact nu sunt absorbite de plante și se lipesc de suprafețele plantelor. Acestea oferă o barieră de protecție care împiedică ciupercile să pătrundă și să deterioreze țesuturile vegetale.
Fungicidele cu acțiune sistemică pătrund rapid în plantă prin rădăcini şi prin frunze, pot migra cu ușurință de la locul de aplicare la alte părți ale plantei. Însă aceste proprietăţi sunt condiţionate de vârsta plantelor tratate şi rapiditatea cu care are loc metabolizarea produsului de către acestea.
Funcigidul preventiv funcționează prin împiedicarea agenților patogeni să intre în plante, oprind infecția înainte de instalarea bolii. Fungicidul preventiv trebuie să intre în contact direct cu ciuperca și trebuie să fie reaplicat pe țesuturile de plante noi (frunzele se extind în primăvară) sau dacă produsul se spală.
Fungicidele curative afectează ciuperca după infectare. Acest lucru înseamnă că pot opri boala după ce infecția a început sau după ce primele simptome sunt observate.
Verdon îți oferă o gamă variată de fungicide la prețuri avantajoase, cu moduri diferite de acțiune, de contact și sistemică, curativă sau preventivă. Când utilizați fungicidul recomandat pentru problema cu care vă confruntați în cultura dvs., respectați modul de utilizare și urmați cu strictețe instrucțiunile. Acest lucru vă va proteja atât plantele, cât și sănătatea sau mediul. Asigurați-vă întotdeauna să aplicați fungicidele folosind echipamentul corespunzător.
Insecticidele
Insecticidele, substanțe din categoria pesticidelor, sunt folosite pentru combaterea insectelor dăunătoare culturilor sau pentru a împiedica înmulțirea lor. Aceste substanțe combat dăunători precum acarianul roșu, gândacul de Colorado, puricele verde și alte insecte. Aceștia consumă frunzele și radacinilor, daunele fiind produse și de găurirea plantelor pentru a li se consuma seva.
Moduri de acțiune al insecticidelor
Insecticidele pot fi clasificate în mai multe feluri, pe baza chimiei lor, acțiunii lor toxicologice sau modului de penetrare. În ultima schemă, acestea sunt clasificate în funcție de efectul lor la ingerare (efect prin ingestie), la inhalare (fumigant) sau la atingerea directă cu insectele (efect prin contact).
Insecticidele cu acțiune prin ingestie sunt toxice numai dacă sunt ingerate pe cale bucală și sunt cele mai utile împotriva insectelor cum ar fi cum ar fi gândacul, lăcusta, puricele sau fluturele. Sunt aplicate prin stropire pe frunzele și tulpinile afectate de insectele țintă. Insecticidele de contact penetrează suprafața insectei și acționează prin atingerea directă a dăunătorului cu produsul. Cele fumigante acționează ca un asfixiant, pătrunzând în organismul insectelor prin căile respiratorii.
După spectrul de acoperire, una dintre cele mai populare categorii de insecticide este cea a acaricidelor, cu acțiune translaminară și rezistență la ploile survenite ulterior; acestea acoperă un spectru larg de insecte (în special acarieni) ce pot aduce pagube culturilor. Combat, de asemenea, toate stadiile de dezvoltare ale păianjenilor, de la ou la adult.
Pentru protejarea pomilor fructiferi și a legumelor de insectele dăunătoare, Verdon îți vine în ajutor cu o gamă de insecticide absolut necesare.
Fii primul care lasa un comentariu la "Utilizarea pesticidelor Afrasa: erbicide, fungicide și insecticide"