Tratamentele de iarnă în pomicultură

Reducerea pierderilor în plantațiile pomicole trebuie să fie o preocupare continuă a pomicultorilor. În pomicultură, dar și în celelalte sectoare de producție agricolă, principalele pierderi provin din atacul bolilor și al dăunatorilor înregistrând daune cantitative și calitative însemnate.

Combaterea chimică dă cele mai bune rezultate în lupta cu bolile și dăunatorii. Ea trebuie aplicată corect și combinată cu celelalte măsuri care trebuie respectate pentru a avea o producție bună și o plantație sănătoasă.

Boli și dăunători

Boli precum: Ciuruirea și Bășicarea frunzelor, Monilioza (Monilinia spp.), Rapănul (Venturia spp.) și dăunători ca: larvele în hibernare, Acarianul roșu al pomilor (Panonychus ulmi), Păduchele țestos (Parthenolecanium corni), Păduchele lânos (Eriosoma lanigerum), Păduchele din San Jose (Quadraspidiotus spp.), pot fi combătute prin aplicarea corectă și la momentul optim a tratamentelor fitosanitare de iarnă.

Măsuri de prevenție

Măsurile agrotehnice au rol preventiv în apariția bolilor și dăunătorilor promovând efectuarea lucrărilor de întreținere și igienă, corect și la timpul potrivit, dar și utilizarea de soiuri mai rezistente la atacul bolilor.

Înainte de intrarea în iarnă trebuie efectuate tăierile de întreținere a pomilor, urmate de curățarea livezilor de resturile uscate sau care prezintă urme de atacuri din anul trecut.

O altă măsură agrotehnică este curățarea scoarței îmbătrânite și a mușchilor de pe suprafața pomilor. Acestea pot fi o sursă de infectare în anul următor!

Măsurile de carantină încurajează controlul riguros al zonelor infectate și controlul fitosanitar al materialului săditor și al fructelor.

Măsurile biologice promovează utilizarea prădătorilor naturali pentru eliminarea insectelor din culturile pomicole, dar și protejarea biodiversității.

Planificarea tratamentelor

Tratamentele în perioada iernii în plantațiile pomicole sunt foarte eficiente datorită dozajului și concentrației mari pe care pomul o suportă în perioada repausului profund.

Aceste tratamente au ca scop distrugerea formelor de rezistență ale bolii, ciupercilor, a larvelor, ouălor sau a insectelor care iernează în scoarța pomilor, care odată cu creșterea temperaturii și intrarea în vegetație vor ataca din nou pomul provocând daune asupra recoltei.

Sunt recomandate patru tratamente în perioada de repaus relativ al pomilor!

Primul tratament trebuie aplicat în lunile noiembre – decembrie, după ce frunzele au căzut în proporție de minim 90%. Acesta trebuie aplicat cu un fungicid pe bază de cupru pentru grăbirea căderii frunzelor și cicatrizarea rănilor provocate de ultimele tăieri de întreținere, urmat la interval de 10-15 zile de tratamentul numărul doi format din ulei horticol în combinație cu un insecticid.

Aceste două tratamente trebuie repetate în lunile februarie – martie, păstrând doza și perioada între tratamente, înainte de intrarea în vegetație a pomilor, cu câteva zile înainte de „umflarea mugurilor”.

Stropirile trebuie aplicate pe timp liniștit, făra vânt, ploaie sau zăpadă, la temperaturi de peste +5 grade Celsius. Soluția trebuie pulverizată cât mai uniform, tratamentele necesită îmbăierea totală a scoarței pomului în substanța de stropit. Formele de rezistență a bolilor precum și ouăle sau larvele, iernează în crăpăturile din scoarță. Îmbăierea se va face din partea de sus spre partea inferioară a pomului, și de la mijloc spre exteriorul coroanei.

Cele mai utilizate produse fitosanitare în tratamentele de iarnă sunt:

Pentru tratamentul cu fungicide pe bază de cupru:

Pentru tratamentul cu produse pe bază de ulei și insecticid:

În combinație cu insecticidul MOSPILAN 20 SG +

Exemple de tratamente aplicate în perioada de iarnă în pomicultură:

  • Exemplul 1:
    Alcupral 50 PU (fungicid), în doză de 30 – 40 g/10 litri de apă, urmat la 10-15 zile de tratamentul cu Ovipron Top (ulei de parafină 800g/l) în doză de 250 ml/10 l apă + Mospilan 20 SG (insecticid) 3 g/10 l apă.
  • Exemplul 2:
    Kupferol (fungicid), în doză de 50 ml/10 l apă, urmat la 10-15 zile de tratamentul cu Estiuoil (insecticid, ulei horticol) în doză de 100-150 ml/10 l apă + Mospilan 20 SG (insecticid) 3 g/10 l apă.
  • Exemplul 3:
    Coppermax (fungicid), în doză de 30 g/10 l apă, urmat la 10-15 zile de tratamentul cu Toil (ulei vegetal metilat: 95 %) în doză de 50 ml/10 l apă + Mospilan 20 SG (insecticid) în doză de 3 g/10 l apă.
  • Exemplul 4:
    Champ 77 WG (fungicid), în doză de 30 g/10 l apă, urmat de 10-15 zile de tratamentul cu Oleomin 80 EW (ulei mineral horticol) în doză de 160 ml/10 l apă + Mospilan 20 SG (insecticid) 3 g/10 l apă.

Fii primul care lasa un comentariu la "Tratamentele de iarnă în pomicultură"

Lasa un comentariu

Adresa ta nu va fi publicata


*