seminte-profesionale-rosii-verdonseminte-profesionale-rosii-verdon

Semințe profesionale de legume – ce sunt hibrizii și cum aleg semințele de roșii?

Dacă ești agricultor profesionist, ai o grădină de legume sau un solar pe care îl lucrezi în fiecare an sau dacă te-ai hotărât că este timpul să îți crești singur legumele, trebuie să știi câteva lucruri despre acestea: care sunt tipurile de semințe, ce sunt hibrizii, în funcție de ce trebuie alese semințele de tomate etc.

Odată ce cunoști aceste lucruri de bază despre semințe, luarea unei decizii va fi mai ușoară și te vei putea bucura de legume proaspete, din recolta proprie, an după an.

 

seminte-rosii-verdon

Care este diferența dintre semințele clasice și cele profesionale?

Semințele clasice sunt semințele care provin de la plante polenizate în mod natural și care, în general, sunt folosite pentru producții mici de către persoanele pasionate de agricultură, al căror scop este obținerea unei recolte suficiente pentru consum propriu.

Acestea pot fi adunate de la plante și refolosite anul următor. Astfel, dacă plănuiești să cultivi câteva legume în propria grădină sau în solar, poți folosi și semințe clasice, pe când pentru agricultorii profesioniști, acestea nu sunt rentabile.

Semințele profesionale sunt preferate de către agricultorii profesioniști, însă și mulți dintre cei pasionați de agricultură optează pentru acest tip de semințe în locul celor clasice.

Se vând în cantități mari, de obicei, iar acestea sunt, de fapt, hibrizi obținuți prin încrucișarea mai multor tipuri de semințe, rezultând, astfel, soiuri de o calitate superioară, care produc recolte bogate.

 

eminte-profesionale-rosii-verdon

Care sunt avantajele hibrizilor?

Având în vedere că hibrizii presupun încrucișarea mai multor tipuri de semințe, este evident că acestea sunt combinate în așa fel încât rezultatul să fie unul superior calitativ.

Spre exemplu, un hibrid de roșii poate combina un soi de sămânță foarte rezistent la secetă cu unul cu o productivitate ridicată. Rezultatul ar fi un hibrid de roșii rezistent la căldură, care produce mult rod.

Printre avantajele hibrizilor, se numără:

  • Rezistența la boli – spre deosebire de semințele clasice, hibrizii sunt special concepuți pentru rezista mai bine în fața bolilor și a dăunătorilor
  • Legumele au un gust mai intens
  • Siguranță ridicată că vor încolți și creșterea accelerată a legumelor
  • Recoltă uniformă și de calitate superioară
  • Produc mai multe fructe și mai puține frunze

Orice plantă alegi să crești – roșii, castraveți, ardei, porumb, morcovi etc. – asigură-te că achiziționezi semințe de legume profesionale de la producători renumiți, precum PioneerSyngentaHektarRijk ZwaanAgrosel etc.

 

seminte-rosii-verdon-1

Cum aleg semințele de roșii?

Când începi să lucrezi o grădină de legume, cu siguranță vei lua în considerare și un spațiu destinat plantării roșiilor. Însă, cu atâtea variante de tipuri de semințe, poate fi greu să îți dai seama ce semințe se potrivesc mai bine spațiului și preferințelor tale în materie de gust.

 

Pentru a te asigura că iei o decizie bună, trebuie să iei în considerare următoarele aspecte:

  • Climatul din zona unde plantezi roșiile

Climatul din zona în care plantezi roșiile reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte. Trebuie să ții cont dacă sezonul de creștere este unul scurt, de doar 2-3 luni, sau mai lung, astfel încât să poți planta de două ori în același an.

De asemenea, contează dacă în zona ta este un climat cald și umed, dacă nopțile sunt reci și zilele foarte călduroase și așa mai departe. În funcție de aceste caracteristici, trebuie să te informezi ce sămânță de tomate este mai potrivită și se pretează zonei în care o vei planta, pentru a te asigura că soiul ales poate crește și da rod în condițiile oferite.

Un alt aspect aflat în strânsă legătură cu zona și climatul este perioada de maturitate a roșiilor, deoarece aceasta influențează perioada de plantare. Când vine vorba de maturitate, aceasta se împarte în 3 categorii: timpurie, normală și târzie.

În funcție de soi, perioada de maturitate poate varia între 60 și mai mult de 90 de zile, lucru de care trebuie ținut cont, astfel încât plantarea să aibă loc la momentul potrivit.

 

  • Locul în care plantezi sămânța

De ce este important locul? Deoarece nu toate roșiile cresc la fel și trebuie să alegi o sămânță care va crește în funcție de spațiul de care dispui. În acest sens, există două tipuri de soiuri de roșii: cele cu creștere determinată și cele cu creștere nedeterminată.

Soiurile de roșii cu creștere determinată cresc până într-un anumit punct, apoi se opresc din crescut, înfloresc și fac un singur rând de roșii, care se coc aproximativ în aceeași perioadă. Acestea iau de obicei formă de tufă și dau rod destul de rapid. Având în vedere că nu cresc constant, ci se opresc la un moment dat, sunt ideale pentru grădinile mai mici.

Cele cu creștere nedeterminată, în schimb, cresc mai mult, înfloresc și dau rod atâta timp cât permit condițiile meteo. Dat fiind că nu se opresc din crescut și fac rod continuu, ajung să fie destul de înalte și, de obicei, au nevoie de sprijin și de îngrijire continuă.

Dacă spațiul nu este o problemă și îți dorești mai degrabă un rod constant decât unul bogat cantitativ și care se face într-o singură tură, atunci un soi de roșii cu creștere nedeterminată este o alegere potrivită pentru tine.

 

  • Tipul de roșii pe care ți-l dorești

În funcție de aroma, textura și scopul cu care alegi să crești roșiile, trebuie să ai în vedere faptul că diferite semințe de roșii pot fi mai potrivite pentru diferite întrebuințări. Există o varietate de soiuri, în diverse dimensiuni, culori și arome. Desigur, nu trebuie să te limitezi la unul singur, ci poți experimenta savoarea mai multor tipuri de roșii din propria grădină.

De exemplu, dacă îți dorești roșii pentru salate, roșiile cherry sunt perfecte, fiind mici și cu un gust intens dulce, ideale pentru a fi consumate crude. Pentru preparate care presupun felii de roșii, se potrivesc roșiile mari, rotunde și zemoase.

Dacă îți propui să le conservi, sub orice formă, roșiile prunișoare sunt o variantă foarte bună, acestea fiind mai cărnoase, nu foarte zemoase și fără multe semințe. Soiurile de roșii sunt numeroase și acoperă o varietate de preferințe și gusturi.

 

seminte-rosii-verdon-2

Poți alege să experimentezi în grădina ta de legume cu semințe clasice, dar și cu semințe profesionale, pentru o mai mare intensitate a gustului și a calității. Există nenumărați hibrizi de roșii, care combină diverse arome și caracteristici în ceea ce privește condițiile de dezvoltare, potriviți pentru spații mai mici sau mai mari.

Odată luate în considerare toate aspectele enumerate, cu siguranță vei găsi semințele de roșii potrivite și te vei putea bucura de savoarea roșiilor proaspăt culese din propria grădină.

Fii primul care lasa un comentariu la "Semințe profesionale de legume – ce sunt hibrizii și cum aleg semințele de roșii?"

Lasa un comentariu

Adresa ta nu va fi publicata


*

Abonează-te la newsletter verdon

Afla la timp de PROMOTII si REDUCERI

Vezi toate brandurile comercializate de verdon.