Metode eficiente pentru combaterea melcilor

Metode eficiente pentru combaterea melcilor

Limacsii, cunoscuti mai simplu sub numele de melci fara cochilie, isi fac aparitia in gradini primavara si dispar abia toamna tarziu, avand multe luni la dispozitie in care pot face ravagii in culturile de legume. Pot fi considerati foarte daunatori, deoarece nu ataca numai culturile de legume, ci si pomii fructiferi.

Melcii fac parte dintr-o clasa de animale foarte raspandita, Mollusca, ce numara nu mai putin de 43.000 de specii diferite care traiesc atat in apa, cat si pe uscat. Cu ajutorul limbii lor zimtate, melcii lasa gauri de forma neregulata in special pe frunzele plantei, dar si in alte parti ale sale. In cazul unei invazii in masa a melcilor, plantele pot deveni foarte vulnerabile si incep sa se ofileasca. In plus, in zonele in care plantele au fost roase de melci, pot aparea si infectii secundare, provocate de bacterii sau de ciuperci.

Tipuri de melci

Printre speciile de melci se deosebesc in primul rand melcii fara cochilie, adica limacsii si melcii care prezinta o cochilie pe spate. Majoritatea speciilor de melci care traiesc pe uscat sunt fitofage (se hranesc cu plante), asa ca pot produce daune importante in gradini si in sere. In general, in gradini exista cateva tipuri de melci care sunt mai des intalnite.

  • Melcul maro de gradina (Arion lusitanicus) poate ajunge pana la o lungime de 140 mm, insa dimensiunile pot varia in functie de conditiile de mediu.
  • Arion rufus este cea mai mare specie de limacs intalnita pe teritoriul tarii noastre, ajungand pana la o lungime de 180 mm, avand o culoare care variaza de la rosu inchis la maroniu.
  • Limacsul negru (Arion hortensis) poate atinge o lungime ce variaza intre 30 mm si 50 mm.
  • Limacsul cenusiu (Limax maximus) ajunge pana la o lungime de 150 mm.
  • Deroceras reticulatum are o lungime de 50 – 60 mm, iar culoarea poate varia de la gri deschis, pana la maro roscat.
  • Melcul de gradina (Cepaea hortensis) este o specie de melc cu cochilie, care poate atinge pana la 16 mm inaltime si 20 mm latime.
  • Melcul roman (Helix pomatia) este un melc cu cochilie, cunsocut si sub numele de melc selenar sau melc de mar. Poate atinge 40 mm, atat in inaltime, cat si in latime.

Melcii sunt activi pe perioada zilei daca au un mediu umed, daca nu, ei sunt in general nocturni. Pe perioadele de seceta, limacsii secreta o substanta numita mucus, care ii ajuta sa se protejeze de deshidratare. Perioadele de hibernare si le petrec in crapaturile din sol sau in gauri subterane, acolo unde sunt feriti de inghet. Melcii isi incetinesc procesele metabolice pana ce ajung intr-o stare de letargie. Reproducerea are loc incepand cu a doua jumatate a verii pana toamna. Melcii sunt hermafroditi, dar isi gasesc de obicei un partener pentru reproducere si se fertilizeaza reciproc.

Locuri in care se inmultesc melcii

Melcii sunt raspanditi aproape peste tot in lume si pot fi gasiti pe diferite plante salbatice, precum si pe plantele de cultura. Practic, oriunde exista plante, este cel mai probabil sa existe si melci. Nu sunt atat de des intalniti in zonele secetoase, deoarece melcilor le place umezeala.

Cum recunoastem o infestatie cu melci?

Melcii rod cu ajutorul limbii frunzele si alte zone ale plantelor, ca de exemplu tulpinile, lasand in urma diferite forme neregulate. La o examinare mai atenta, se pot observa si urmele uscate de mucus lasate in urma de melci pe suprafata frunzelor. Acolo unde exista o invazie in masa a melcilor, plantele incep sa se ofileasca si pot aparea infectii secundare, deoarece acestea sunt mai vulnerabile in fata altor daunatori si agenti patogeni.

Cum prevenim infestatia cu melci?

Melcii au anumiti pradatori naturali, ca de exemplu aricii, anumite specii de gandaci, broastele, pasarile, serpii de casa, licuricii etc. Insa atragerea acestor pradatori naturali nu este o solutie viabila pentru combaterea melcilor, deoarece ei sunt si daunatori ai plantelor de cultura.

O masura preventiva pentru combaterea melcilor o reprezinta afanarea temeinica a solului, pana la o adancime de 20 cm, inaintea perioadei de ger. Melcii care hiberneaza sub pamant vor degera, aflandu-se deja in starea de letargie.

In jurul plantelor poate fi asezat un strat de mulci format din resturi vegetale uscate, ca de exemplu frunze de rosii, de feriga si de tataneasa, urzici uscate, ace de molid, resturi de grau, paie tocate si scoarta maruntita. Melcii evita acest tip de mulci. In gradini, pot fi realizate bariere naturale in jurul culturilor, prin aplicarea unor straturi de rumegus.

Utilizarea moluscocidelor in combaterea melcilor

combaterea melcilor cu ajutorul moluscocidului Agrosan BFacand parte din specia molustelor, cea mai eficienta metoda de combatere a melcilor o reprezinta utilizarea unor moluscocide, adica pesticide special create pentru distrugerea melcilor si a gasteropodelor.

Deosebit de eficiente pentru combaterea melcilor sunt momelile granulare asa cum este moluscocidul Agrosan B. Momeala granulara este bogata in proteine, pentru a atrage melcii si rezista la descompunerea in timp. Pe langa faptul ca este o momeala foarte eficienta pentru melci, Agrosan B nu este spalat de ploi, nu este indepartat de vant, nu mucegaieste si nu fermenteaza.

Momeala pentru melci se aplica prin imprastiere in gramajoare sau in randuri, de preferinta seara, atunci cand melcii devin mai activi, dupa o ploaie, sau dupa ce solul a fost irigat. Pentru a preveni infestarile ulterioare, este recomandat ca produsul sa fie aplicat de-a lungul marginilor suprafetelor care sunt tratate cu moluscocid.

Moluscocidul se poate aplica oricand in perioada martie – octombrie, insa tratamentele trebuie suspendate cu 20 de zile inainte de recoltarea legumelor.

Substanta activa in moluscocidul Agrosan B este metaldehida, in concentratie de 5%. Aceasta substanta are cel mai mare grad de utilizare pentru combaterea melcilor, deoarece nu pune probleme de rezistenta si afecteaza numai molustele. Metaldehida actioneaza asupra mucusului extern si intern al tractului digestiv, distrugand permanent celulele acestuia. Este eficienta chiar si in conditii de frig si umiditate si ofera control asupra speciilor tintite. Nu afecteaza alte specii care vin in contact cu substanta, ca de exemplu rame, pasari, albine etc. Nu in ultimul rand, este o substanta prietenoasa cu mediul, deoarece se descompune in dioxid de carbon si apa, pe masura ce se degradeaza.

In magazinul online Verdon, vei gasi diferite produse pentru combaterea melcilor, in special a limacsilor, inclusiv moluscocide foarte eficiente, cu actiune targetata.

2 Comentarii la "Metode eficiente pentru combaterea melcilor"

  1. Avatar Ambrono Teodor | 28 iunie 2020 la 15:34 | Răspunde

    Cum primesc Optimol 500g

  2. salut, în ce perioadă apar melcii?

Lasa un comentariu

Adresa ta nu va fi publicata


*

Abonează-te la newsletter verdon

Afla la timp de PROMOTII si REDUCERI

Vezi toate brandurile comercializate de verdon.