Aplicarea localizata, odata cu semanatul, a unui ingrasamant de sol starter, contribuie semnificativ la o absorbtie mai buna a substantelor nutritive de catre plante in primele faze de dezvoltare. Acest lucru este foarte benefic pentru plantele tinere, care au inca radacinile mici si, implicit, o suprafata mai mica de absorbtie.
De asemenea, ingrasamintele starter pot fi utilizate pentru a accelera cresterea plantelor in primele faze de vegetatie, pana la trecerea acestora pe hrana autotrofa, adica prin propriile radacini. Datorita substantelor nutritive pe care le contin, plantele capata o rezistenta mai buna la conditiile de stres care pot aparea in primele faze de vegetatie, ca de exemplu seceta sau frig.
Avantajele utilizarii ingrasamintelor starter
Principalul avantaj al ingrasamintelor starter il reprezinta faptul ca semintele pot fi ajutate sa rasara mai repede si in mod uniform, ceea ce reprezinta primul pas spre o cultura reusita.
Dezvoltarea mai buna a sistemului radicular permite realizarea unor sporuri mai mari de productie. Cele mai importante functii pe care le are radacina sunt fixarea plantei de sol si absorbtia sarurilor minerale si a apei din sol. Cu cat radacinile sunt mai bine dezvoltate, cu atat plantele depasesc mai usor perioadele de seceta.
Nu in ultimul rand, ingrasamintele starter contin nutrienti esentiali pentru o germinatie mai buna a semintelor. Astfel, culturile vor fi mai puternice si vor putea face fata mai bine conditiilor de seceta sau de frig in primele faze de vegetatie, atunci cand plantele sunt foarte vulnerabile.
Seed Sprint H5, ingrasamant starter microgranulat cu aplicare la sol
Seed Sprint H5 este un ingrasamant starter cu o formulare inovatoare, microgranulata. Contine ingrediente de cea mai buna calitate, iar datorita compozitiei sale, garanteaza absorbtia optima a substantelor nutritive in timpul perioadei de germinatie sau de rasarire a plantelor.
Acest ingrasamant poate fi utilizat pentru diferite tipuri de culturi, in special pentru culturile de cereale si leguminoase. Datorita prezentei unei matrici organice, pe baza de acid humic, dezvoltarea sistemului radicular este accelerata, iar absorbtia nutrientilor din sol se face mai bine.
Datorita prezentei rezervei de azot, Seed Sprint H5 este un ingrasamant starter potrivit pentru toate tipurile de sol, inclusiv pentru solurile pietroase. Humifirst WG functioneaza ca un activator al sistemului radicular si imbunatateste absorbtia nutrientilor in perioada de germinatie sau in cazul transplantarii legumelor.
Germinatia semintelor se realizeaza rapid si uniform, multumita aportului suplimentar de fosfor pe care il ofera acest ingrasamant. Nivelul de utilizare al fosforului se apropie de 100%, atunci cand ingrasamantul este aplicat localizat, in imediata apropiere a semintelor, cononcomitent cu semanatul.
Microgranulele au o dimensiune regulata, ceea ce permite aplicarea optima a ingrasamantului in imediata apropiere a semintelor, cu ajutorul unui aplicator.
Tehnologia de fertilizare cu microgranule
Asa cum am mentionat mai sus, Speed Sprint H5 este un produs inovator datorita formulei sale, de microgranule. Fertilizarea prin microgranule ofera o serie de avantaje in detrimentul altor ingrasaminte, ca de exemplu:
- Ingrasamantul este pozitionat exact langa radacina, pentru a favoriza dezvoltarea optima a sistemului radicular;
- Sursa de fosfor este solubila in apa, lucru esential pentru acest element care este indispensabil in dezvoltarea plantelor;
- Se poate aplica cu succes la mai multe tipuri de culturi, contribuind la realizarea unor sporuri semnificative de productie.
Totodata, aceasta tehnologie de fertilizare favorizeaza accelerarea cresterii plantelor, reduce problemele care pot aparea in timpul germinarii, combate factorii de stres si creste fotosinteza.
Rolul substantelor din compozitia ingrasamantului starter Speed Sprint H5
Substantele active din compozitia acestui ingrasamant alcatuiesc o formula care se adreseaza mai multor tipuri de culturi si care ofera rezultate foarte bune in orice tip de sol. Asocierea echilibrata a mai multor elemente nutritive asigura necesarul de hrana pentru tinerele plante care apar imediat dupa ce se incheie perioada de germinare a boabelor.
Azotul (12%) favorizeaza de la bun inceput dezvoltarea vegetativa a plantelor, in functie de cantitatea in care este disponibil. Efectele aportului de azot sunt vizibile inca din perioada incipienta, iar aceste efecte pozitive pot fi observate si in etapele de dezvoltare mai tarzii ale plantelor.
Fosforul (43%) este cel mai important element, in special atunci cand este prezent in sol in cantitati insemnate, in imediata apropiere a plantelor si in etapele incipiente de vegetatie. Fosforul este necesar pentru dezvoltarea optima a plantelor, ceea ce afecteaza in mod direct randamentul culturilor obtinute. In unele cazuri, fosforul este prezent in sol in forma sa minerala, dar fiind un element chimic ce are o mobilitate si o solubilitate redusa, nu poate fi folosit in mod eficient de catre plante.
Plantele tinere trebuie sa consume mai multa energie pentru a absorbi fosforul, atunci cand acest element se afla mai departe de radacini. Pentru ca fosforul sa poata fi folosit in cultura la maxima sa eficienta, acesta ar trebui sa se gaseasca in imediata proximitate a radacinilor, adica la doar cativa milimetri. Pe masura ce distanta creste, absorbita si utilizarea fosforului de catre plante este mult redusa.
Acidul humic (5%) reprezinta elementul de baza care asigura germinatia rapida si uniforma, contribuie la buna dezvoltare a sistemului radicular si la imbunatatirea absorbtiei nutrientilor. De asemenea, acidul humic contribuie si la imbunatatirea calitatii solului, oferind plantelor o sursa de fosfor si azot usor accesibila inca din primele faze de vegetatie.
Acidul humic are numeroase efecte pozitive asupra plantelor astfel:
- Stimuleaza activitatea metabolica, marind procentul de germinare al semintelor;
- Mareste capacitatea de absorbtie a radacinilor, ceea ce duce la cresteri semnificative de productie;
- Imbunatateste absorbtia nutrientilor pe parcursul dezvoltarii plantei;
- Imbunatateste culoarea, gustul, uniformitatea, rezistenta la transport si durata de pastrare a legumelor si fructelor;
- Imbunatateste rezistenta la seceta si boli a plantelor, datorita dezvoltarii sistemului radicular.
Sulful (5%) solubil in apa este mai usor absorbit de plante si favorizeaza cresterea rezistentei la ger, are un rol important in procesul de fotosinteza si in germinarea semintelor.
Zincul (0,8%) solubil in apa are un rol important in sinteza clorofilei si in fecundare, creste rezistenta plantelor la seceta si ger, insa faciliteaza si fixarea azotului in cazul plantelor leguminoase.
Activatorul Humifirst WG
Humifirst este un activator natural, foarte concentrat, al sistemului radicular, care provinde din Leonardite, cu un continut ridicat de acid humic. Humifirst imbunatateste caracteristicile fizice, chimice si biologice ale solului. In forma de granule solubile in apa (WG), Humifirst creste disponibilitatea si asimilarea nutrientilor, in special, fosfor, potasiu si micronutrienti.
Acizii humici, in special cei derivati din Leonardite se folosesc atat in culturile de camp, cat si in culturile protejate, precum cele din solarii si sere, dar si in cazul culturilor mari. Substantele humice se intalnesc in toate tipurile de sol sau in apa, ca urmare a descompunerii produselor vegetale. In functie de procedeul de extragere, acestia pot fi acizi humici, huminici sau fulvici. Acidul humic este cel care formeaza nucelul biologic al humusului. De exemplu, un sol fertil contine maxim 3% acid humic, iar turba contine pana la 10% acid humic.
In anumite straturi de carbune moale, care nu a ajuns inca la stadiul de lignit, acizii humici pot ajunge pana la o concentratie de 85%. Carbunele provenit din aceste straturi este cunoscut sub denumirea de Leonardite. Carbunele Leonardite este diferit de carbunele moale prin gradul mai ridicat de oxidare si prin continutul mai ridicat de acid humic. De aceea, acizii humici derivati dintr-o sursa naturala, asa cum este carbunele Leonardite sunt utilizati pentru crearea activatorului Humifirst, care intra in compozitia ingrasamantului starter Seed Sprint H5.
Cum se aplica ingrasamantul starter Seed Sprint H5?
In cazul culturilor de cereale, ingrasamantul se aplica prin amestec direct, in cutia semanatorii cu distributie mecanica, iar in cazul semanatorilor cu distributie pneumatica, se foloseste un aplicator pentru microgranulate.
Pentru culturile de porumb, floarea-soarelui, sfecla, rapita si legume se folosese aplicatorul pentru microgranulate, insa dozajul difera in functie de cultura.
Tinand cont de toate avantajele pe care le ofera acest ingrasamant starter, Verdon recomanda utilizarea produsului Seed Sprint H5 pentru culturile de grau, porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar, soia, leguminoase, rapita si legume. Ingrasamantul poate fi utilizat pe orice tip de sol, este usor de transportat si depozitat si ofera rezultate vizibile inca din primele stadii de vegetatie ale plantelor.
De unde se poate cumpara si ce pret are pentru un hectar de porumb