Nu trebuie sa devi sclavul gazonului tau pentru a-l mentine sanatos!
O persoana care doreste sa aiba un gazon sanatos, poate petrece aproape patru ore pe saptamana muncind in curte, cosind gazonul de 30 de ori pe an. Si desi este posibil sa nu-ti dai seama, gazonul plateste inapoi pentru toata aceasta munca grea. Acesta serveste ca un aparat de aer conditionat urias care racoreste casa.
De asemenea, gazonul elibereaza o cantitate extraordinara de oxigen si capteaza tone de murdarie si praf pentru a te ajuta sa menti sanatatea ta si a familiei tale. Si evident, gazonul e locul perfect unde sa joci frisbee cu cainele tau (Apropo, aici gasesti frisbee si multe alte jucarii pentru caini, de care sa te bucuri impreuna cu prietenul tau cel mai bun pe gazonul din curte).
Vestea buna este ca nu trebuie sa devi sclavul gazonului tau pentru a-l mentine sanatos. De fapt, in mare masura, nu conteaza cantitatea de munca pe care o depui, ci cum si cand o faci. Urmatoarele 4 puncte sunt esentiale pentru un gazon sanatos.
1. Alege inaltimea gazonului in functie de perioada anului
Pentru ierburile cu climat rece, foloseste o inaltime de taiere de 3.5-4 cm pentru prima cosire a anului, pentru a indeparta iarba moarta si pentru a permite soarelui sa ajunga la baza firelor de iarba. Pe timpul verii ridica lama cu 5 cm sau mai mult, apoi coboara lama inapoi la 3-4 cm pentru ultima taiere a anului.
Pentru ierburile cu clima calda, aceste inaltimi vor fi cu 1 cm mai mici.
Cand reglezi inaltimea lamei masinii de taiat gazonul, trebuie sa masori de la o suprafata dura la partea inferioara a puntii cositoare, apoi adauga 0.5 cm. Majoritatea lamelor stau 0.5 cm deasupra puntii.
2. Foloseste o lama bine ascutita
O lama bine intretinuta, ascutita si echilibrata taie iarba curat si uniform. O lama neascutita rupe iarba in loc sa o taie curat. Iarba deteriorata devine galbena, necesita mai multi nutrienti si apa pentru recuperare si de asemenea, este mai expusa bolilor. Ascutirea si echilibrarea unei lame de 3 ori pe an este de obicei suficienta pentru a mentine o taiere buna, in cazul in care nu lovesti pietre cu ea.
3. Sa uzi gazonul rar cu multa apa este mai bine decat sa-l stropesti des
Udarea adanca ajuta la dezvoltarea radacinilor adanci. Stropitul usor doar umezeste iarba si suprafata solului, incurajand cresterea superficiala a radacinilor, astfel crescand nevoia de udari mai frecvente. Gazonul necesita, in general, 3-5 cm de apa saptamanal, fie de la tine, fie de la mama natura, aplicate la intervale de 3 sau 4 zile. Dar, evident, acest lucru variaza mult in functie de temperatura, tipul de iarba si conditiile solului.
Gazonul de pe un sol nisipos poate avea nevoie de doua ori mai multa apa, deoarece aceasta de scurge rapid. Gazonul asezat pe sol argilos, cu drenare lenta, poate avea nevoie de doar jumatate din cantitatea de apa. Atunci cand gazonul nu respira destul sau isi pierde rezistenta si se usuca, acesta are nevoie de apa.
In general, uda solul pana ajunge umed cu pana la 10 cm adancime, apoi uda gazonul doar cand pamantul a inceput sa se usuce la suprafata.
Cel mai bun moment al zilei pentru a uda gazonul este dimineata devreme. Presiunea apei este ridicata, se pierde mai putina apa la evaporare, iar gazonul are la dispozitie mai mult timp pentru a se usca inainte de caderea noptii. Gazoanele care raman umede peste noapte, sunt mai sensibile la boli cauzate de mucegaiul iubitor de umiditate si de alte ciuperci. Gazonul udat corespunzator dezvolta radacini adanci si sanatoase.
Un aspersor care uda intens este mult mai benefic decat unul care doar stropeste.
4. Foloseste un ingrasamant special pentru gazon, de inalta calitate
Datorita nevoii de regenerare rapida, gazonul cu utilizare medie si intensa necesita o completare regulata a nutrientilor. Cercetarile din laborator si cooperarea cu firmele care se ocupa de amenjarea spatiilor verzi au condus la creerea ingrasamantului profesional Sport Green.
Experienta a demonstrat ca firul de iarba preia componente de baza (macroelemente) intr-un raport de 6-2-4 (NPK). Inovatia produsului s-a realizat nu doar prin selectia proportionala si corespunzatoare a macroelementelor, ci si prin utilizarea unor forme de ingrediente, in cazul carora eliberarea se face lent. Aportul de sulf face ca iarba sa fie mai rezistenta la bolile care pot aparea in gazon (actiune anti-fungica).
Ingrasamantul Sport Green se caracterizeaza printr-o solubilitate foarte buna atat a granulelor intregi, cat si a componentelor individuale, inclusiv a fosforului. Suprafata granulelor a fost special consolidata pentru a reduce abraziunea in timpul transportului si formarea de praf. Marimea acestora a fost selectata astfel incat sa garanteze o raspandire cat mai uniforma.
Tu folosesti ingrasamant pentru gazonul tau?
Fii primul care lasa un comentariu la "Cum se ingrijeste gazonul?"