Metode eficiente pentru combaterea cartitelor

Cum scap de cartite?

Cartitele se hranesc in general cu furnici, viermi de pamant, carabusi si alte insecte care traiesc in pamant, insa uneori se hranesc si cu seminte si legume, desi acest lucru se intampla mai rar. In plus, musuroaiele de cartita sunt inestetice si dauneaza culturilor, chiar mai mult decat obiceiurile alimentare ale acestor mamifere. Cartitele fac parte din familia Talpide, iar cea mai raspandita specie este Talpa europaea. Aceasta specie este principala vinovata pentru distrugerea gradinilor si a pajistilor.

Aceste animale sunt active pe tot timpul anului si creeaza tuneluri subterane, folosite in principal pentru procurarea hranei. Tunelurile pot ajunge pana la o adancime de 25 de metri. Numarul de musuroaie pe care le vedem la suprafata nu indica si numarul de cartite care se gasesc in subteran. In general, atunci cand un teren este infestat de cartite, se pot gasi intre 7 si 12 cartite pe un singur hectar de pamant. In special daca un teren se afla in apropierea unui camp sau a altui teren impadurit, infestatia poate fi chiar mai mare, deoarce cartitele se pot afla „in trecereʺ pe terenul respectiv. Femelele pot avea intre 3 si 5 pui primavara.

Cu cat cartitele au posibilitatea sa isi dezvolte reteaua de tuneluri subterane, cu atat vor fi mai greu de controlat. Pentru a nu dauna culturilor si mediului inconjurator, este necesara utilizarea metodelor de protejare a plantelor din gradina sau a gazonului impotriva atacurilor cartitelor.

Specii de cartite

Cartitele se gasesc in Europa, Asia, America de Nord si sudul Africii, insa in Irlanda, se pare ca lipsesc cu desavarsire. Exista aproximativ 20 de specii de cartite, dintre care unele sunt si acvatice sau semi-acvatice, deoarece isi petrec o buna parte din timp in apa. Majoritatea speciilor sunt asemanatoare ca aspect, avand o lungime de 15 centimetri si o greutate de aproximativ 120 de grame. Singura exceptie notabila de la acest „standardʺ o reprezinta cartita cu nasul sub forma de stea, care traieste in America de Nord.

Sunt animale omnivore, care se hranesc atat cu insecte, cat si cu plante. Unele specii de cartita se hranesc chiar si cu soareci, broaste, sau soparle. Tunelurile subterane sunt folosite pentru depozitarea hranei. Cartitele nu au auzul sau vazul puternic dezvoltate, insa au un miros foarte bun, care le ajuta sa isi desfasoare activitatile subterane si sa isi vaneze prada.

Locuri in care se inmultesc cartitele

Aceste mamifere prefera cu precadere solurile care sunt bogate in humus, de la zone mlastinoase, paduri de foioase si campii, pana la zone aflate in apropierea raurilor si zone cu dune nisipoase. Cartitele se inmultesc cu precadere primavara, insa nu au atat de multi pui, iar multi dintre ei nu supravietuiesc nici macar in conditii naturale, fara interventia omului.

Cum recunoastem o infestatie cu cartite?

Cele mai evidente semne ale prezentei cartitelor le reprezinta musuroaiele care isi fac aparitia la suprafata solului. Acestea pot fi in numar mare, deoarece fiecare cartita isi sapa propria sa retea de tuneluri, iar acestea nu se intercaleaza, decat, eventual, in perioada imperecherii. Tunelurile pot ajunge pana la o lungime de 70 de metri. Pamantul adunat sub forma de musuroaie apare doar atunci cand animalul sapa aproape de suprafata, la adancime fiind adesea mai multe tuneluri care nu sunt vizibile la suprafata terenului.

Cartitele sunt active permanent, deoarece au metabolism foarte rapid si trebuie sa se hraneasca foarte des. Pot muri de foame daca nu se hranesc timp de cateva ore, ceea ce se si intampla in multe cazuri atunci cand tunelurile le sunt astupate si nu mai au acces la hrana depozitata in acestea.

Tunelurile sapate pot distruge radacinile plantelor, acesta fiind principalul motiv pentru care sunt considerate atat de daunatoare de catre fermieri, insa, pe de alta parte, cartitele se hranesc cu multe insecte care dauneaza plantelor, iar tunelurile lor ajuta la aerisirea stratului de sol.

Cum sa prevenim infestatia cu cartite?

Din pacate, cartitele isi pot face aparitia oricand si oriunde. Acolo unde exista un sol bogat in humus, unde sunt aplicate fertilizatoare, iar pamantul este irigat cu regularitate, este posibil sa apara si cartitele, deoarece li se creeaza astfel conditiile ideale de mediu in care ele supravietuiesc. Pamantul fertil, care favorizeaza dezvoltarea diferitelor tipuri de viermi si insecte, precum si umiditatea sunt cele doua elemente care le ajuta pe cartite sa isi gaseasca hrana necesara.

Utilizarea plaselor anticartite

Pentru combatarea cartitelor, pot fi utilizate diferite metode, printre care si substantele repelente sau capcanele mecanice, insa acestea nu sunt atat de eficiente. In schimb, plasele anticartite reprezinta o solutie prietenoasa cu mediul, care nu necesita aplicarea unor substante toxice si care pot astfel sa ne scape de atacurile cartitelor. In special in cazul gazonului, care este adesea una din principalele „tinteʺ ale cartitelor, utilizarea plaselor anticartite permite plantarea ulterioara si aerarea mecanica a acestuia. Principiul de functionare este simplu: plasele actioneaza ca un obstacol in fata cartitelor, nepermitandu-le sa iasa la suprafata.

Avantajele plaselor anticartite

  • Protejeaza gazonul sau gradina impotriva atacurilor cartitelor;
  • Nu sunt daunatoare pentru cartite, spre deosebire de alte solutii extreme care se soldeaza cu moartea animalului;
  • Asigura protectie completa cu un cost scazut;
  • Se instaleaza simplu si rapid;
  • Nu sunt daunatoare pentru mediu;
  • Permit aerarea mecanica a gazonului si replantarea acestuia.
Cum se instaleaza plasele anticartite

Plasele anticartite sunt deosebit de eficiente in cazul zonelor unde este amenajat gazon, iar instalarea se poate face in doua moduri. Se pot instala sub rulourile de gazon, pe suprafata pregatita, peste care se intinde apoi gazonul sau se pot instala si in cazul gazonului sadit. Atunci cand gazonul este sadit, se intind plasele pe suprafetele pregatite, apoi se aplica pamant fertil intr-un strat de 5-6 cm. Semintele de iarba sunt semanate la o adancime de cel mult 2 cm, astfel incat solul este aerat corespunzator. Nu este recomandat un strat mai gros de pamant fertil, deoarece cartitele pot sapa tuneluri la adancime mica si vor produce pagube importante asupra gazonului sadit.

In magazinul Verdon, gasesti plase anticartite Nortene, de diferite dimensiuni. Acestea sunt confectionate dintr-un material plastic durabil, care este rezistent la rupere. Plasele anticartita sunt create special cu acest scop, permitand dezvoltarea normala a gazonului, insa impiedicand atacurile cartitelor, fiind astfel o solutie foarte eficienta si totodata ecologica.

Fii primul care lasa un comentariu la "Cum scap de cartite?"

Lasa un comentariu

Adresa ta nu va fi publicata


*

Abonează-te la newsletter verdon

Afla la timp de PROMOTII si REDUCERI

Vezi toate brandurile comercializate de verdon.