Banner-erbicid-total-verdon-blogBanner-erbicid-total-verdon-blog

Cum scap de buruieni? – ERBICID TOTAL – Mod de folosire și doze

Prezența buruienilor în grădină, în curte sau pe terenurile agricole reprezintă o reală problemă atât din punct de vedere estetic, cât și din punctul de vedere al dezvoltării armonioase a culturilor.

Atât curățarea preventivă a terenului, cât și eliminarea buruienilor odată apărute sunt importante pentru a ține buruienile sub control, iar pentru ambele există o singură soluție eficientă: erbicidul.

Pentru o erbicidare corectă, ai nevoie să știi următoarele informații: care sunt tipurile de erbicide, cum funcționează erbicidul total și care este substanța chimică principală din acesta, cum se aplică, cum se dozează și care sunt dăunătorii vizați.

 

În funcție de tipurile de plante pe care le distrug, există două tipuri de erbicide: erbicide selective și erbicide neselective.

  • Erbicidele selective sunt concepute special pentru a distruge anumite tipuri de plante, cum ar fi buruienile cu frunza lată sau speciile de iarbă nedorită. De aceea este foarte importantă identificarea corectă a buruienii pe care dorești să o elimini, pentru a ști ce erbicid selectiv să folosești.
  • Erbicidele neselective, cunoscute și sub denumirea de erbicide totale, sunt foarte puternice și distrug o mare varietate de buruieni și plante cu care ajung în contact, nefiind concepute pentru a ucide doar un anumit tip de buruieni.

 

Erbicid-total-verdon-blog

Cum funcționează erbicidul total?

Erbicidul total are în componență substanța chimică numită glifosat. Această substanță este absorbită prin frunze, fiind ulterior diseminată în restul plantei.

Efectul erbicidului total se observă în aproximativ o săptămână, primele semne fiind schimbarea culorii frunzelor și oprirea din creștere a acestora, iar pentru ca planta să moară este nevoie de aproximativ două săptămâni. Cu cât planta este mai tânără și se află în plin proces de creștere, cu atât distrugerea ei va avea loc mai rapid.

Glifosatul își pierde eficiența în sol, având în vedere că atacă buruienile începând de la frunze. Odată ajuns în pământ, acesta devine inactiv și nu atacă rădăcinile. Astfel, dacă în sol există rădăcini sau semințe care au germinat, acestea nu vor absorbi erbicidul și nu vor fi distruse, doar dacă sunt expuse la suprafața solului și erbicidul ajunge direct pe ele.

 

Cum se aplică erbicidul total?

În funcție de suprafața pe care se dorește aplicarea erbicidului, se pot folosi pompe electrice, pompe manuale, atomizoare sau mașini de erbicidat.

Având în vedere că erbicidul total distruge orice plantă cu care ajunge în contact, dacă în zona în care îl pulverizezi sunt și plante pe care vrei să le protejezi, trebuie să folosești un pulverizator sau atomizor, pentru a nu atinge frunzele plantelor care nu trebuie distruse.

În schimb, dacă vorbim de un teren de mari dimensiuni, este necesară aplicarea cu ajutorul utilajelor. În ceea ce privește terenurile mai mari, erbicidul total se folosește pentru curățarea terenurilor agricole, fie preemergent, fie postemergent, pentru distrugerea buruienilor de pe marginea drumurilor, pentru curățarea livezilor, a terenurilor necultivate, a căilor ferate, a miriștilor și așa mai departe.

 

https://www.verdon.ro/agricultura/pesticide/erbicide/?actiune-produs=neselectiva-totala

Ce cantitate de erbicid total trebuie folosită?

Pentru aplicarea erbicidului pe suprafețe mai mici, cu ajutorul unui pulverizator, doza recomandată este de aproximativ 200 ml de erbicid pentru 10 l de apă. Acest amestec se stropește pe frunzele buruienilor.

În ceea ce privește culturile mari, doza necesară de erbicid poate diferi în funcție de cultură. Spre exemplu, în cazul erbicidului total Roundup Classic Pro se recomandă pentru culturile de in și rapiță 4 litri de erbicid amestecat cu 80-250 litri de apă pentru un hectar.

Dozajul poate varia și în funcție de producător, astfel încât pentru livezile de măr și păr, în cazul erbicidului total Barbarian Super se recomandă 5 litri de erbicid pentru un hectar, iar în cazul erbicidului total Agro Glyfo Green sunt suficienți 3-4 litri pentru un hectar.

 

Este dăunător erbicidul total?

Erbicidele totale pe bază de glifosat sunt printre cele mai sigure. Nu reprezintă un pericol pentru oameni și animale, se descompun rapid în pământ, nu contaminează culturile plantate ulterior erbicidării, iar în cazul contactului direct cu substanța există proceduri de prim ajutor care trebuie aplicate imediat.

Pentru a evita eventuale probleme, se recomandă următoarele măsuri de siguranță:

  • Poartă un echipament corespunzător, cu pantaloni lungi și bluză cu mânecă lungă, mănuși rezistente la substanțe chimice și ochelari de protecție;
  • Spală-te bine pe mâini după utilizarea erbicidului;
  • Nu consuma alimente, nu bea apă și nu fuma în timp ce folosești erbicidul;
  • Dacă hainele intră în contact direct cu erbicidul, îndepărtează-le și nu le refolosi înainte de a fi spălate.
  • Nu arunca amestecul de erbicid rămas în canalizare și nu contamina apa cu acesta, întrucât, deși nu este dăunător animalelor în general, acesta este foarte toxic pentru organismele acvatice;
  • Nu atinge frunzele proaspăt erbicidate.

 

De la zone mici din curte, unde iarba nedorită și buruienile strică aspectul, și până la culturi de mari dimensiuni de grâu, orz, rapiță, livezi etc. și la terenuri necultivate, erbicidul total este un real ajutor în combaterea plantelor nedorite, fie pentru a îmbunătăți zona din punct de vedere estetic, fie pentru a ajuta culturile să se dezvolte armonios, fără a fi amenințate de prezența buruienilor.

Fii primul care lasa un comentariu la "Cum scap de buruieni? – ERBICID TOTAL – Mod de folosire și doze"

Lasa un comentariu

Adresa ta nu va fi publicata


*

Abonează-te la newsletter verdon

Afla la timp de PROMOTII si REDUCERI

Vezi toate brandurile comercializate de verdon.