Seminte Profesionale Legume - Cum le alegi?

Cum sa alegi cele mai bune seminte profesionale de legume?

La baza culturilor sanatoase stau semintele de calitate. Este o lectie pe care toti agricultorii si fermierii au invatat-o de-a lungul timpului. Astfel, marea lor majoritate folosesc seminte profesionale de legume pentru culturile lor. Aceste seminte sunt atent selectionate si testate pentru a face fata conditiilor de clima specifice unei anumite zone geografice, precum si pentru a fi mai rezistente impotriva atacurilor daunatorilor.

Care este diferenta dintre semintele profesionale si cele ”obisnuite”?

Semintele profesionale sunt create prin combinarea si incrucisarea diferitor tipuri de seminte. Prin combinarea liniilor parentale, caracteristicile dorite ale tipului respectiv de samanta sunt inregistrate in materialul genetic omogen. Apoi, cele doua linii parentale sunt incrucisate. La semintele rezultate, proprietatile pozitive ale celor doua plante parentale sunt combinate si imbunatatite. Astfel, aceste seminte vor produce o cultura uniforma, cu un randament ridicat.

Cerintele referitoare la gust, uniformitate, productivitate, forma si culoare, ca sa nu mai vorbim de rezistenta la boli, devin tot mai stricte de la an la an, iar fermierii trebuie sa tina cont de ele. Numai culturile de calitate pot fi apoi fructificate intr-o maniera profitabila.

De exemplu, semintele profesionale de rosii produc plante care genereaza o recolta mai bogata, datorita faptului ca produc mai putine frunze si mai multe fructe. Acest lucru economiseste timpul necesar eliminarii frunzelor nedorite, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca, cu aceeasi cantitate de seminte se obtine o cantitate mai mare de roșii.

Numerosi producatori de seminte profesionale au venit cu tot felul de inovatii in acest domeniu. De exemplu, semintele Clause beneficiaza de experienta si de cercetarea care se afla in spatele acestui brand, cu o traditie de peste 100 de ani in domeniu. HM Clause a rezultat din fuziunea a trei companii, care s-au remarcat in perioada de pionierat a productiei de seminte de legume si flori. Astazi, laboratoarele Clause, localizate in Franta, sunt specializate in cercetarea, producerea si distributia semintelor profesionale de legume si flori.

Un alt lider important din domeniul semintelor profesionale de legume este compania olandeza Rijk Zwaan, care se afla in top 5 al celor mai profitabile companii producatoare de seminte de legume din intreaga lume. Compania are un portofoliu ce cuprinde peste 1.000 de soiuri diferite din 25 de  culturi de legume.

De ce factori trebuie sa tii cont cand alegi semintele de legume?

Indiferent ca este vorba despre fermieri si agricultori cu experienta, sau doar despre gradinari amatori, fiecare isi face planuri in privinta recoltelor, asa ca, dupa pregatirea solului, este nevoie sa alegi cele mai bune seminte de legume, tinand cont de cativa factori importanti. Gasesti cele mai importante informatii chiar pe ambalajul semintelor respective.

De obicei, in sezonul rece, este momentul sa te gandesti deja ce vei semana la primavara. Dupa recoltele de toamna, iti poti da seama care culturi au dat cel mai bun randament, ce soiuri de seminte au fost mai bune, si astfel stii daca este cazul sa folosesti aceleasi seminte sau sa alegi un alt tip. Acest rationament simplu nu este utilizat numai in cazul culturilor mari, ci si atunci cand trebuie sa te decizi ce legume sa cultivi in gradina.

Nu in ultimul rand, este bine sa urmaresti rezultatele programelor – pilot, care se deruleaza chiar si in Romania, deoarece producatorii de seminte introduc periodic noi soiuri de seminte pe piata, care sunt intai testate in cadrul acestor programe – pilot, iar rezultatele obtinute astfel te pot ajuta sa iei cea mai buna decizie.

Durata necesara pentru recoltare

Acest indicator sugereaza perioada necesara pentru ca planta rezultata din samanta sa ajunga la maturitate. De aceea, momentul semanatului este foarte important, pentru ca tinerele plante sa poata ajunge la maturitate fara ca samanta sa inghete in pamant.

Perioada de maturizare difera de la o planta la alta. Cartofii, ardeii si vinetele au nevoie de o perioada mai indelungata, pe cand salata, varza sau ierburile aromatice cresc repede, asa ca se pot semana si mai tarziu, dupa ce vremea s-a incalzit cu totul.

Rezistenta la boli si daunatori

Anumite tipuri de seminte profesionale de legume sunt dezvoltate anume pentru a rezista in fata anumitor boli si carente, astfel incat pot fi semanate, de exemplu, si in zonele in care lipsa apei poate reprezenta o problema.

Micro-climatul si semintele profesionale

Semintele profesionale nu sunt rezervate numai culturilor la scara larga. Ele pot fi folosite si in gradini sau pe terenuri de mai mica intindere. In acest caz, trebuie sa fii atent la pozitionarea terenului resepctiv. Ce zone sunt insorite, ce zone sunt umbrite, daca solul este umed sau daca este uscat etc. Astfel, daca pe ambalajul semintelor se specifica faptul ca se folosesc in solurile aerate, asta insemna ca este posibil sa putrezeasca in cele prea umede. Alege tipurile de seminte care pot fi cultivate in solul pe care il ai la dispozitie.

Alege semintele in functie de tipul de legume

Pe langa toate aceste caracteristici ”tehnice”, ca sa alegi semintele potrivite, trebuie sa te gandesti foarte bine cum vei utiliza legumele cultivate. Exista atat de multe soiuri de seminte de legume pe piata, incat este foarte important sa stii exact ce si cum vei cultiva. Sa luam ca exemplu castravetii. Cei care sunt mai grosi sunt potriviti pentru muraturi, pe cand cei mai subtiri, care au mai putine seminte, sunt potriviti pentru salate. Asemenea informatii utile se gasesc de asemenea pe ambalajul semintelor, deoarece in general producatorii ofera cateva sfaturi utile in ceea ce priveste cultivarea

Insamantarea si plantarea rasadurilor

Anumite legume ofera cel mai bun randament cand sunt insamantate intr-un mediu interior intai, iar apoi rasadurile obtinute sunt plantate in gradini sau pe terenuri. In general, pe ambalajul semintelor vei gasi instructiuni in privinta insamantarii, dar daca acestea nu exista, cel mai probabil trebuie sa cresti intai niste rasaduri. Telina, rosiile si ardeii nu se comporta prea bine la insamantarea directa, insa semintele de varza, de morcovi, de sfecla, de fasole sau de porumb se pot imprastia direct in solul usor incalzit.

Sfat util: Pe cat posibil, mai ales daca este pentru prima data cand folosesti un anumit sortiment de seminte de legume, incearca sa folosesti doua sortimente, de la doi producatori diferiti. Fiecare sortiment reactioneaza diferit la boli, la daunatori, la conditiile de mediu si de sol, astfel incat daca folosesti un mix de seminte ai sanse mai mari sa ai recolta bogata, indiferent ce surprize iti ofera conditiile meteo.

Unde gasesti seminte profesionale de legume?

Aceste seminte le poti gasi in majoritatea magazinelor agricole, la producatorii si la distribuitorii autorizati. In magazinul Verdon, gasesti o selectie larga de seminte profesionale de legume, de diferite soiuri, de la seminte de ardei, castraveti si morcovi, pana la seminte de pepene rosu sau galben. In plus, in functie de cantitatea comandata, beneficiezi si de un discount special.

Fii primul care lasa un comentariu la "Cum sa alegi cele mai bune seminte profesionale de legume?"

Lasa un comentariu

Adresa ta nu va fi publicata


*