Culturile de porumb ocupa un loc important in agricultura Romaniei, deoarece se regasesc pe aproximativ 30% din totalul suprafetelor arabile de la noi din tara. Acest lucru se datoreaza productiilor realizate, precum si faptului ca boabele de porumb sunt utilizate pentru alimentatia oamenilor, pentru hrana animalelor si in alte procese industriale.
Boabele de porumb sunt utilizate pentru obtinerea etanolului, a polimerilor biodegradabili si a unei game largi de produse nutritionale, asa ca imbunatatirea calitatii semintelor de porumb permite diversificarea si cresterea valorii economice a porumbului cultivat. Prin aceste procedee, insa, poate fi afectata capacitatea de productie a semintelor de porumb si rezistenta la boli si daunatori. Prin urmare, este nevoie ca atunci cand se face alegerea hibrizilor de porumb sa se tina cont de capacitatea de productie si de indicatorii de calitate, pentru a se realiza un echilibru.
Grupele de maturitate la hibrizii de porumb
Primul pas il reprezinta selectarea grupelor FAO specifice zonei in care se afla cultura de porumb. Acest lucru este esential, deoarece fiecare tip de sol are anumite cerinte specifice, iar acest lucru influenteaza randamentul hibrizilor de porumb, tinand cont si de conditiile de mediu.
Pentru porumb, aceasta ierarhie se stabileste in functie de grupele de maturitate FAO. Acronimul FAO vine de la Organizatia Mondiala pentru Agricultura si Alimentatie (Food and Agricultural Organization), principala autoritate in domeniul agriculturii la nivel mondial.
Pentru a alege grupa de maturitate potrivita, este bine sa se cunoasca Suma Unitatilor Termice Utile (SUTU), in functie de zona in care se afla cultura de porumb. Acest indice se calculeaza prin scaderea a 10 grade Celsius din temperatura medie a zilelor cuprinse in perioada dintre semanat si maturizarea plantelor, masurata la ore diferite. Datele necesare se obtin de obicei de la statiile meteo locale.
Astfel, pe masura ce acest indice creste, trebuie sa creasca si numarul grupei FAO. Este recomandat ca grupele de maturitate FAO sa fie selectate astfel:
- pentru zonele cu SUTU 1.230, hibrizi FAO100;
- pentru zonele cu SUTU 1.300, hibrizi FAO200;
- pentru zonele cu SUTU 1.340, hibrizi FAO300;
- pentru zonele cu SUTU 1.365, hibrizi FAO400;
- pentru zonele cu SUTU 1.400, hibrizi FAO500;
- pentru zonele cu SUTU 1.450, hibrizi FAO600;
- pentru zonele cu SUTU 1.520, hibrizi FAO700;
- pentru zonele cu SUTU 1.600, hibrizi FAO800.
Acestea sunt niste indicatii generale, deoarece foarte multi fermieri aleg sa planteze 2 sau 3 tipuri de hibrizi de porumb in aceeasi zona, pentru a lua in calcul si fenomenele climatologice neprevazute, care pot afecta productia.
Pentru alegerea hibrizilor de porumb mai trebuie tinut cont si de regimul de cultura, daca sunt culturi irigate sau neirigate, de sensibilitatea la anumite tipuri de erbicide, de viteza de crestere in prima faza de vegetatie, modul de recoltare, destinatia productiei etc.
Principalii factori pentru alegerea hibrizilor de porumb
1. Productivitate si stabilitate
Un prim indicator pentru orice fermier il reprezinta obtinerea unor productii de porumb mari, in mod constant. Pentru ca acest lucru sa se realizeze, este nevoie ca hibrizii sa fie selectati in functie de gradul de adaptabilitate, pentru a avea o toleranta ridicata la seceta si arsita. De asemenea, indiferent daca vorbim despre culturi irigate sau nu, este nevoie ca planta sa fie capabila sa administreze in mod eficient cea mai importanta resursa pentru dezvoltarea sa: apa.
Plantele obtinute trebuie sa fie capabile sa faca fata si perioadelor mai lungi in care sunt expuse la temperaturi ridicate, asigurand astfel o productie ridicata.
2. Rezistenta la seceta si arsita
Avand in vedere ca la noi in tara au fost inregistrate schimbari semnificative in ceea ce priveste clima si au fost inregistrate temperaturi – record in perioada verii, dar si primavara, este important sa se ia in calcul si gradul de rezistenta al hibrizilor de porumb la seceta si la arsita.
In aceasta privinta, trebuie facuta o distinctie intre hibrizii de porumb care au fost creati pentru a face fata perioadelor de seceta si temperaturilor ridicate, in momentele critice ale dezvoltarii plantei (inflorirea, umplerea bobului) si hibrizii care evita aceste perioade critice deoarece sunt insamantati timpuriu. Unii fermieri aleg categorii de maturitate mai mici pentru zona de cultura, pentru a crea astfel o falsa toleranta la seceta. Insamantarea timpurie poate fi destul de riscanta atunci cand nu se poate stabili cu exactitate momentul in care se poate face semanatul sau perioadele de seceta.
3. Comportarea la tehnologia aplicata
Datorita imbunatatirii procesului de obtinere a hibrizilor de porumb de noua generatie, acestia raspund mult mai bine la conditiile intensive de cultura, pentru obtinerea unor productii mari. De exemplu, plantele au o densitate mai ridicata, deoarece lumina poate patrunde pana in etajele inferioare ale tulpinei, imbunatatindu-se procesul de fotosinteza.
De asemenea, utilizarea ingrasamintelor in cazul plantelelor obtinute este mult mai eficienta. Radacinile plantelor creeaza o adevarata retea subterana, se intrepatrund si conserva mai bine apa din sol, astfel incat aceasta nu se evapora atat de rapid si nu se pierde.
Nu in ultimul rand, exista multi hibrizi timpurii, asa cum sunt semintele Pioneer de porumb, care pot fi insamantate inca incepand de la temperaturi de 6 grade Celsius la nivelul adancimii de semanat, cu conditia ca temperaturile sa creasca pe parcursul urmatorului interval de timp, adica pentru cel putin doua saptamani.
4. Grupa de maturitate
Asa cum aminteam mai sus, grupa de maturitate este deosebit de importanta pentru alegerea hibrizilor de porumb care se preteaza cel mai bine spre cultivare intr-o anumita zona. Evident, cu cat maturitatea este mai mare, cu atat aceasta are un potential mai mare de productie, insa asezarea geografica si momentul semanatului nu trebuie neglijate.
5. Pierderea umiditatii din bob
Profitabilitatea unei recolte de porumb poate fi serios afectata de cheltuielile efectuate cu uscarea recoltei. Hibrizii de porumb trebuie sa manifeste o foarte buna viteza de pierdere a apei din bob in perioada cuprinsa intre maturitate si recoltarea propriu-zisa. Atfel, costurile de uscare a boabelor sunt reduse considerabil, sau chiar inexistente, terenul poate fi pregatit in cele mai bune conditii pentru alte culturi si se obtine un pret bun la vanzare atunci cand recoltarea se face timpuriu.
6. Utilizarea recoltei
Trebuie avut in vedere foarte clar pentru ce va fi utilizata recolta de porumb. Porumbul destinat silozului trebuie sa raspunda bine la fertilizarea cu azot, pentru a asigura o masa abundenta, sa suporte o densitate marita, sa fie rezistent la boli si daunatori si sa nu aiba reactii negative la aplicarea erbicidelor pana la un anumit stadiu de dezvoltare al plantei.
Daca productia de porumb este introdusa in hrana animalelor, acesta trebuie sa aiba un procent ridicat de proteina si sa fie rezistent la principalele boli are porumbului. Hibrizii ale caror boabe se sparg in procent mare atunci cand sunt recoltati trebuie evitati, deoarece trebuie avuta in vedere si depozitarea optima a recoltei respective.
7. Rezistenta la principalele boli si daunatori
Printre cei mai frecventi agenti patogeni care pericliteaza culturile de porumb se numara taciunii, sfasierea frunzelor sau fuzariozele. In plus, sfredelitorul porumbului si alte insecte daunatoare afecteaza adesea aceste culturi. De aceea, este important sa se foloseasca hibrizi care sunt rezistenti la principalele categorii de boli si daunatori, pentru a asigura calitatea recoltei.
8. Reactiile la erbicide
In randul categoriilor de hibrizi de porumb pot exista mai multe reactii atunci cand se aplica erbicide selective. Aceste reactii pot fi aproape insesizabile sau, din contra, pot fi foarte evidente. Erbicidarea este o etapa importanta pentru protejarea plantei si pentru asigurarea unei productii ridicate, asa ca este nevoie sa se respecte exact indicatiile producatorului in ceea ce priveste momentul aplicarii, dozajul si alte detalii importante atunci cand se aplica erbicidul.
Acestia sunt principalii factori de care este bine sa tii cont atunci cand alegi hibrizii de porumb, insa cel mai important sfat de care este bine sa tii cont este sa folosesti in continuare hibrizii cu care ai avut succes pana acum si sa nu te aventurezi in experimente curajoase, daca nu esti dispus sa risti pierderea unei recolte.
Alege seminte de cereale de cea mai inalta calitate, de la Pioneer, KWS, Turda, Syngenta, Dekalb sau Saaten Union, gata de semanat, in magazinul Verdon.
Lasa un comentariu