Modelele de drujbe disponibile pe piață se pliază pe condițiile de lucru și pe nevoile fiecăruia. Înainte de achiziționarea unei drujbe, pentru a lua o decizie corectă, trebuie luate în considerare aspecte referitoare la tipul și mărimea acesteia și de către cine va fi folosită. Astfel, alegerea va fi cu siguranță cea corectă.
Ce trebuie să stabilești înainte de alegerea drujbei?
Ce tip de utilizator sunt?
Câtă experiență am în utilizarea drujbelor? Cât de des voi folosi drujba — zilnic, lunar sau ocazional? Am nevoie de o drujbă pentru uz cascnic sau profesională?
Ce tăieturi voi face?
Pentru ce voi folosi drujba? Ce tipuri de copaci voi tăia? Lemn de esență tare sau lemn de esență moale? Am nevoie de o drujbă de mărime mică sau mare? În ce anotimpuri voi folosi drujba?
Ce caracteristici doresc să aibă drujba?
Cât de important este ca drujba să aibă un design ergonomic? Trebuie să aibă un anumit nivel de vibrații? Cât de importante sunt caracteristicile legate de întreținere și reparații? Contează ca întinderea și înlocuirea lanțului să se facă ușor? Doresc ca drujba să fie adaptată uzului pe timpul iernii, să fie drujbă cu mânere încălzite?
- Drujbele profesionale sunt concepute pentru a fi folosite zilnic, de către profesioniști. Acestea dețin o capacitate mare de tăiere și de manevrabilitate și includ funcții cum sunt mânerele încălzite, pentru a putea fi folosite pe perioade mai lungi de timp, în condiții sigure.
- Drujbele pentru uz casnic sunt ușor de utilizat, însă cu performanțe ridicate, putând fi folosite într-o varietate de condiții.
- Drujbele pentru uz ocazional sunt destinate uzului rar, de către oricine. Acestea sunt compacte și ușor de manevrat.
Dimensiunea drujbei
Alegerea dimensiunii drujbei se face în raport cu următoarele două aspecte:
Experiența și gradul de profesionalism — dacă lucrul cu drujba reprezintă un domeniu nou, alegerea ideală ar fi o drujbă de dimensiuni mici, aceasta fiind mai ușor de manevrat decât una de dimensiuni mari, pentru a evita eventualele pericole.
Tipul de lemn și mărimea copacilor — tăierea lemnului de esență tare și a copacilor mari necesită o drujbă de dimensiuni mari, pentru evitarea supraosilicitării și uzurii.
Lungimea lamei determină adâncimea cu care vei putea tăia în lemn. Pentru uzul cascnic este suficientă o lamă cu dimensiunea de 30 cm, pe când pentru a tăia buturugi sau copaci este necesară o lamă cu lungimea de 50 cm. În funcție de experiență și, implicit, de cum intenționezi să utilizezi drujba, trebuie să faci alegerea corectă în ceea ce privește dimensiunea acesteia.
Drujbă pe benzină sau electrică?
Aspectele referitoare la tipul de utilizator, tăieturi și caracteristicile dorite influențează și alegerea tipului de alimentare a drujbei, existând două categorii: drujbe electrice ( drujbe cu fir sau drujbe cu acumulator) și drujbe pe benzină.
Drujbele pe benzină
În general, drujbele pe benzină sunt cele mai puternice, datorită motoarelor. Acestea sunt alimentate cu benzină, rezervorul aflându-se lângă motor. În funcție de mărimea motorului, cu o drujbă pe benzină se poate tăia, în pincipiu, orice, puterea fiind principalul atuu al drujbelor pe benzină. Durata de funcționare a acestora depinde de mărimea rezervorului și de gradul de solicitare. În cazul utilizatorilor profesioniști, drujbele pe benzină sunt preferate în locul celor electrice.
Drujbele electrice
Deși nu sunt la fel de puternice precum drujbele pe benzină, cele electrice — cu fir sau cu acumulator — pot fi utile în cazul uzului casnic. Acestea sunt mai puțin zgomotoase și nu necesită combustibil, ci doar alimentarea cu un cablu sau cu o baterie reîncărcabilă.
Avantajele drujbelor pe benzină
- puterea generată de o drujbă pe benzină nu poate fi egalată de niciun alt motor, aceasta putând fi folosită și pentru tăierea lemnului de esență tare;
- funcționarea cu benzină oferă flexibilitatea de a lucra oriunde, oricât, prin completarea rezervorului cu combustibil;
- pot avea lame mai lungi, datorită puterii motorului.
Avantajele drujbelor electrice (drujbe cu fir și drujbe cu acumulator)
- zgomotul emis de o drujbă electrică este considerabil mai mic;
- sunt mai prietenoase cu mediul, dat fiind faptul că nu emit gaze în timpul utilizării;
- sunt mai ușor de întreținut și de manevrat, datorită greutății;
- drujbele electrice cu fir sunt mai accesibile ca preț.
Decizia achiziționării unei drujbe pe benzină sau electrică depinde, în principiu, de contextul în care va fi utilizată: pentru activități de uz casnic și hobby, drujbele electrice sunt ideale, în timp ce pentru profesioniști și pentru a putea lucra cu toate tipurile de lemn, drujbele pe benzină au un randament mai ridicat, fiind recomandate în acest caz.
Cum aleg accesoriile pentru drujbă?
Pentru întreținerea drujbei, cunoașterea componentelor este esențială, pentru a alege atât piesele de schimb, uleiul, lanțul, cât și accesoriile corecte.
Alegerea lanțului
Lanțul drujbei trebuie ales în concordanță cu tipul de drujbă. Lungimea acestuia trebuie luată în considerare când este înlocuit, prin stabilirea pasului și a numărului de legături de antrenare. Tipul de lanț trebuie să se plieze pe tipul de drujbă, astfel încât, de exemplu, pentru o drujbă standard, montarea unui lanț agresiv nu aduce niciun beneficiu.
Alegerea uleiului de lanț potrivit
Uleiul de lanț are ca scop lubrefierea lanțului de drujbă, facilitând mișcarea acestuia pe lamă. Utilizarea uleiului special pentru lanț este obligatorie, acesta neputând fi înlocuit cu niciun alt tip de lichid. Pentru funcționarea corectă a drujbei este necesară o întreținere corectă a acesteia, care presupune și folosirea uleiului potrivit pentru lanț.
Pile pentru ascuțire
Lanțul drujbei se tocește în timp, chiar dacă drujba este manevrată în mod corect. Cu atât mai mult, dacă lanțul atinge suprafețe prea dure în timpul tăierii, precum piatra, acesta trebuie ascuțit imediat. Pentru ascuțirea lanțului se folosesc pila rotundă și cea plată, șablonul și menghina. Unele instrumente sunt diferite, în funcție de tipul de lanț al drujbei.
Accesorii de protecție
Atât utilizatorii profesioniști, cât și cei neexperimentați trebuie să acorde atenție importanței accesoriilor de protecție. Utilizarea unei drujbe poate duce la vătămări corporale, dacă aceasta este manevrată incorect sau dacă lipsește echipamentul de protecție. Pentru a evita situațiile nedorite, orice utilizator ar trebui să poarte cască și ochelari de protecție, încăltăminte rezistentă, mănuși adecvate și pantaloni de lucru rezistenți la tăieturi.
O întreținere corectă a drujbelor presupune alegerea pieselor de drujbă, a uleiului, a lanțului și a accesoriilor de calitate, recomandate și compatibile cu tipul de drujbă.
Drujba potrivită pentru tine trebuie să fie ușor de manevrat și fiabilă, pentru a-ți duce proiectele de hobby la bun sfârșit? Drujba Husqvarna 120 Mark II – 14’’ este o drujbă pe benzină, recomandată pentru uz casnic, pentru îngrijirea grădinii și tăierea lemnelor subțiri sau pentru foc.
Însă, dacă ai în plan proiecte mari pentru care ai nevoie de o drujbă destinată profesioniștilor, drujba Husqvarna 365 X-Torq – 18”, deși are o putere de 3,6 kW, are un motor care asigură un consum redus de carburant și un nivel scăzut de noxe. Datorită caracteristicilor sale tehnice exceptionale, Husqvarna 365 X-Torq este unul dintre cele mai utilizate motoferăstraie în exploatările forestiere din Romania.
Odată ce ai identificat ce tip de utilizator ești, ce tip de lemn intenționezi să tai și ce alimentare dorești să aibă drujba ta, tot ce îți rămâne de făcut este să o cumperi și să o întreții în mod corespunzător.
Te-ai hotărât care este drujba care ți se potrivește?
Lasa un comentariul