Hibrizi floarea soarelui Clearfield

Avantajele hibrizilor de floarea-soarelui Clearfield comparativ cu hibrizii conventionali

Cultura de floarea-soarelui ocupa un loc important in agricultura de la noi din tara. Incepand cu anul 2013, Romania se numara printre tarile din Uniunea Europeana care au inregistrat cea mai mare productie de floarea-soarelui, raportand o recolta anuala de 21,3 milioane tone si o productie medie de peste 2.100 kilograme per hectar.

Printre principalele avantaje ale culturii de floarea-soarelui se numara toleranta ridicata in conditii de stres termic, in comparatie cu alte culturi de primavara. De asemenea, floarea-soarelui are o buna capacitate de dezvoltare si autoreglare, chiar si in conditii tarzii de insamantare. Nu in ultimul rand, este o cultura profitabila, deoarece genereaza un venit ridicat pentru fiecare hectar cultivat. In special daca productia provine de la hibrizi de floarea-soarelui cu un continut ridicat de acid oleic, exista un potential foarte ridicat de realizare a unei productii profitabile.

Pe langa particularitatile care tin strict de zona de cultivare sau de conditiile climatologice, fermierii pot tine cont de anumite aspecte care influenteaza semnificativ productia de floarea-soarelui, aspecte care pot determina obtinerea unor productii record. Un astfel de aspect il reprezinta alegerea potrivita a hibridului de floarea-soarelui. Acesta trebuie sa se poata dezvolta in functie de conditiile pe care le ofera ferma respectiva sau zona cultivata. De asemenea, este important sa se ia in calcul si sistemul de pesticizare, aplicat la timp si in mod controlat. Floarea-soarelui este o planta sensibila la multe tipuri de boli si daunatori, asa ca acest pas este absolut necesar pentru obtinerea unor productii cu randament ridicat.

Sistemul de productie Clearfield

Acest sistem de productie, utilizeaza o combinatie genetica superioara, adica niste hibrizi adaptati la conditiile locale de mediu si aplicarea unui erbicid performant, respectiv Pulsar. Erbicidul Pulsar ofera un control postemergent pe scara larga a buruienilor care ataca floarea-soarelui, inclusiv lupoaia (Orobanche spp.)

Lupoaia este o planta parazita ale carei seminte germineaza in prezenta unui produs biochimic secretat de planta-gazda. Astfel, lupoaia practic consuma nutrientii direct de la planta si nu de la sol, ca in cazul altor plante parazite, si este cu atat mai periculoasa.

Actiunea erbicidului Pulsar este mentinuta pe parcursul intregului sezon, dupa o singura aplicare. Astfel, sistemul de productie Clearfield raspunde celor mai importante cerinte ale fermierilor care cultiva floarea-soarelui.

Avantajele sistemului de productie Clearfield

Principalul avantaj al acestui sistem de productie il constituie utilizarea erbicidului Pulsar, in combinatie cu hibrizii de floarea-soarelui rezistenti la actiunea acestui erbicid.

Pulsar este un erbicid selectiv, cu aplicare postemergenta, cu spectru larg de control al buruienilor. In urma aplicarii, este combatuta o gama variata de buruieni, atat dicotiledonate, cat si monocotiledonate. Erbicidul patrunde in frunzele plantelor, dincolo de cuticula cerata si de porii de la suprafata frunzei. Totodata, erbicidul Pulsar patrunde si prin radacini, impreuna cu apa care este absorbita din sol. Ajuns in radacina, erbicidul este transportat in zonele de crestere ale tulpinilor si radacinilor.

Pulsar se aplica in etapa de postemergenta timpurie, atunci cand plantele de floarea-soarelui au intre 4 si 8 frunze. Se foloseste numai pentru hibrizii de floarea-soarelui  de tip Clearfield, care sunt toleranti la erbicidul Pulsar. Desi speciile de buruieni mai sensibile pot fi controlate si atunci cand se afla intr-un stadiu mai avansat, este recomandat ca acestea sa fie combatute inainte sa afecteze productia de floarea-soarelui.

Pentru combaterea lupoaiei, aplicarea erbicidului Pulsar trebuie facuta inainte de aparitia frunzelor 6-8 la plantele de floarea-soarelui. Prin combinarea sistemului de productie Clearfield cu utilizarea hibrizilor de floarea-soarelui rezistenti la atacurile acestui parazit, se rezolva eficient problema combaterii lupoaiei, cu efecte indelungate. Totodata, se prelungeste ciclul de viata al genelor de rezistenta de la floarea-soarelui si se impedica aparitia rezistentei buruienilor la erbicide.

Asadar, principalele avantaje pe care le ofera sistemul de productie Clearfield pentru floarea-soarelui sunt urmatoarele:

 1. O gama variata de hibrizi performanti si stabili din punct de vedere genetic ;
 2. Utilizarea erbicidului Pulsar, care combate toate buruienile si toate rasele de lupoaia, dupa o singura aplicare;
 3. Se poate utiliza si in cazul rotatiei culturilor, daca se respecta intervalul de semanat indicat in recomandarile de utilizare a produsului respectiv;
 4. Sistemul este testat in Romania, dovedindu-si eficienta pentru obtinerea unor productii mari, cu profituri considerabile.

Cultura floarea soarelui

Hibrizii de floarea-soarelui Clearfield

Spre deosebire de hibrizii de floarea-soarelui conventionali, hibrizii Clearfield au fost creati pentru a dezvolta rezistenta la erbicidul Pulsar, ceea ce permite combaterea buruienilor cu frunza lata si cu frunza ingusta dupa o singura aplicare. In cazul hibrizilor conventionali, se pot utiliza doar erbicide graminee, care combat numai buruienile cu frunza ingusta.

Hibrizii de floarea-soarelui care sunt toleranti la Pulsar provin de la plante salbatice, care au dezvoltat spontant toleranta la aceasta substanta. Au fost identificate initial in 1991, in statul american Kansas. Mutatia genetica este astfel rezultatul efectelor mutagene din mediul natural. Dupa ce au fost identificate plantele salbatice de floarea-soarelui tolerante la Pulsar, s-a inceput incrucisarea cu hibrizi cultivati, pentru crearea hibrizilor cunoscuti astazi sub denumirea de Clearfield.

Plantele de floarea-soarelui cultivate in sistemul Clearfield nu sunt transgenice, astfel incat NU sunt considerate organisme modificate genetic.

Prin aplicarea erbicidului Pulsar sunt combatute si buruienile mai dificile, ca de exemplu costrei (Sorghum), palamida (Cirsium),  cornuti (Xanthium) si mohor (Setaria), pentru care nu exista solutii satisfacatoare in cazul culturilor conventionale.

Hibrizii de floarea-soarelui Pioneer Clearfield au o rezistenta genetica la lupoaie, inclusiv pana la rasa G, dar si la mana. Totodata, au un grad de autofertilitate ridicat, inregistrand productii ridicate in zonele cu o entomofauna polenizatoare mai redusa.

Totodata, acesti hibrizi au si o toleranta ridicata la patarea bruna si frangerea tulpinii (Phomopsis), putrezirea radacinii si tulpinii (Sclerotinia).

Printre principalele caracteristici ale hibrizilor de floarea-soarelui Clearfield se numara urmatoarele:

 1. Rezistenta la mana;
 2. Rezistenta la lupoaie;
 3. Continut in ulei foarte bun;
 4. Rezistenta foarte buna la caderea din radacina;
 5. Rezistenta foarte buna la Phoma;
 6. Rezistenta la Sclerotinia;
 7. Rezistenta foarte buna la seceta;
 8. Productie foarte buna.

Acesti hibrizi sunt recomandati pentru cultivare in zonele de cultura a florii-soarelui unde gradul de infestare cu lupoaie este peste rasa E, dar si pe terenurile cu un grad ridicat de infestare cu buruieni dicotiledonate.

Fii primul care lasa un comentariu la "Avantajele hibrizilor de floarea-soarelui Clearfield comparativ cu hibrizii conventionali"

Lasa un comentariu

Adresa ta nu va fi publicata


*

Abonează-te la newsletter verdon

Afla la timp de PROMOTII si REDUCERI

Vezi toate brandurile comercializate de verdon.