Sfaturi utile, ustensile & metode altoire

Altoirea pomilor fructiferi – metode, ustensile necesare si sfaturi utile

Una dintre cele mai importante lucrari care se realizeaza intr-o livada sau pur si simplu intr-o gradina cu pomi fructiferi o reprezinta altoirea. Prin altoire, anumite portiuni dintr-o planta se imbina in mod artificial cu o alta planta dintr-o specie inferioara, pentru ca planta inferioara sa preia din calitatile plantei care face parte din specia superioara. Printre principalele scopuri ale altoirii se numara inmultirea vegetativa a pomilor si cresterea rezistentei la boli, daunatori, inghet si seceta.

Metode de altoire a pomilor

Altoirea se poate realiza prin mai multe modalitati, in functie de specia de pomi, de perioada anului si de mediu – daca pomii se afla in teren sau in sera. Astfel, exista cateva tehnici care sunt frecvent utilizate pentru altoire.

Altoirea in despicatura este una dintre cele mai simple metode de altoire, fiind si una dintre cele mai frecvent utilizate. Printre principalele avantaje se numara faptul ca se poate realiza oricand in sezonul de primavara, incepand cu sfarsitul lunii februarie, pana la sfarsitul lunii aprilie. Prin altoirea in despicatura, se pot recupera pomii fructiferi care nu au o valoare biologica mare si se pot altoi mai multe soiuri de pomi fructiferi, chiar daca se foloseste acelasi pom.

Altoirea in T se mai numeste si altoire in oculatie, fiind o metoda rapida si eficienta. La fel ca altoirea prin despicatura, este o metoda care se utilizeaza foarte des. Se realizeaza in timpul sezonului vegetativ, iar taietura in scoarta pomului are forma literei T. Mai exista si o alta varianta pentru acesta metoda, asa-numita „altoire cu mugure dormind”, care se realizeaza pe perioada verii, in intervalul 15 iunie – 15 septembrie si se aplica in general doar la anumite specii de pomi cum ar fi de exemplu lamaiul sau liliacul, sau anumite specii de arbusti, asa cum este trandafirul.

Altoirea sub coaja se realizeaza prin taierea altoiului si a portaltoiului intr-o maniera similara, astfel incat acestia sa poata fi prinsi impreuna. In acest caz, nu se face o despicatura. Pentru a se sigila ranile create, se poate folosi o bucata de panza curata si banda adeziva si un mastic cicatrizant. Arbokol Copper este un astfel de mastic cu efect curativ, care poate fi utilizat pentru protejarea si sigilarea ranilor create prin altoire. Arbokol Copper protejeaza plantele si impotriva bolilor fungice si a conditiilor de mediu nefavorabile, datorita adaosului de cupru de 0,48%. Masticul se aplica cu ajutorul unei pensule, iar pelicula protectoare se formeaza in aproximativ 1 ora.

Altoirea sub scoarta este o alta metoda simpla de inmultire vegetativa, prin realizarea unei grefe in scoarta pomilor.

Cand se altoiesc pomii?

Pomii fructiferi se pot altoi fie primavara, in perioada martie – mai, fie vara, in perioada iulie – septembrie.

Materiale si ustensile necesare pentru altoirea pomilor

Pentru ca procesul de altoire sa aiba succes, sunt necesare materialele si ustensile pentru altoit specifice. In primul rand, este nevoie de foarfeci, cutite si bricege pentru altoire si mastic cicatrizant pentru pomi. Ranile arborilor trebuie cicatrizate cu ajutorul unui mastic, deoarece acesta ofera protectie impotriva anumitor agenti patogeni, a fungiilor si a conditiilor extreme de mediu.

  • Foarfeca pentru altoit este de obicei astfel creata incat sa realizeze o taietura in V si se poate utiliza atat pentru pomii fructiferi, cat si pentru vita de vie.
  • Cutitele pentru altoit au lame cu diferite dimensiuni, in functie de tipul de altoire, iar pana pentru despicaturi usureaza foarte mult procesul de altoire, asigurand precizia necesara.
  • Banda pentru altoit permite aplicarea rapida, este autoadeziva si nu necesita realizarea de noduri pentru legare. Banda pentru altoit protejeaza mugurele impotriva bolilor si insectelor daunatoare, insa ii permite acestuia sa respire, pentru a se dezvolta. Pe masura ce mugurele se dezvolta, acesta strapunge banda. Fiind banda biodegradabila, se degradeaza in mod natural in 5-6 luni, daca este expusa la soare.
Etapele altoirii pomilor

  1. Pregatirea portaltoiului – o ramura care nu are un diametru mai mare de 6 cm. Se realizeaza o taietura cat mai precisa, cu ajutorul ustensilelor pentru altoit. Rana este netezita cu ajutorul cutitului pentru altoire, iar apoi capatul este despicat pana la o adancime de 5-6 cm. In mijlocul taieturii se introduce o pana de lemn.
  2. Pregatirea altoiului – un lastar care trebuie sa provina de la un pom sanatos. Lastarul se ciopleste la baza in forma de pana. Taieturile se fac cu 1 cm mai sus fata de mugure si trebuie sa fie cat mai precise si curate.
  3. Altoirea – lastarul cioplit este introdus in despicatura portaltoiului, printr-o imbinare cat mai precisa, ceea ce inseamna ca este nevoie de atentie deosebita la realizarea taieturilor. Mugurii aflati pe altoi trebuie sa ramana la exterior. Spatiul ramas liber se umple cu mastic, pentru a asigura vindecarea. Intregul altoi este apoi sigilat si fixat cu atentie in portiunea unde se afla imbinarea celor doua parti ale sale.
Sfaturi practice pentru altoirea pomilor fructiferi

Portaltoiul ales trebuie sa provina de la un pom de maxim 4 ani si sa aiba o grosime intre 1,5-5 cm, pentru ca zona altoita sa se vindece rapid.

Portaltoiul poate fi obtinut fie din samanta unor soiuri locale, cu rezistenta mare la boli, daunatori, ger si seceta, fie prin butasi sau prin multiplicare vegetativa. Portaltoii obtinuti prin multiplicare vegetativa au o rezistenta mai scazuta la ger, dar in schimb sunt mai productivi.

In general, altoiul si portaltoiul trebuie sa provina din aceeasi specie sau acelasi gen.

Lastarii pentru altoi nu trebuie sa fie foarte tineri si sa fie robusti.

Altoiul se pastreaza la loc racoros, dar nu in frig. Cel mai bine se pastreaza in pivnita, in tavi cu nisip umed. Daca exista umezeala in pivnita, altoiul se poate pastra direct pe podea.

Cu cateva saptamani inainte de altoire, pomul care urmeaza sa fie altoit trebuie udat frecvent.

In unele cazuri este necesara o altoire intermediara, atunci cand altoiul nu este compatibil cu portaltoiul. De exemplu, un cires nu se va altoi cu un visin, ci cu un alt cires obtinut din visin.

Verdon iti ofera o gama variata de ustensile pentru altoit, de cea mai buna calitate, incepand cu cutite si bricege speciale pentru altoit, care te vor ajuta sa faci taieturi curate si precise, banda biodegradabila pentru altoit si mastic cicatrizant, pentru protejarea si cicatrizarea ranilor realizate in urma altoirii.

Fii primul care lasa un comentariu la "Altoirea pomilor fructiferi – metode, ustensile necesare si sfaturi utile"

Lasa un comentariu

Adresa ta nu va fi publicata


*